mainos
mainos

Helsinki Distilling Companyn maailmanluokan viskikellari

Helsingin matkailukartta täydentyy pikkujoulukaudeksi kaupungin ainoan tislaamon massiivisella viskikellarilla.

Käsityötislaamo The Helsinki Distilling Company on pandemiakauden aikana rakentanut Sörnäisten panimon yli 160 vuotta vanhaan holvirakenteiseen jääkellariin maailmanluokan viskien kypsytyskellarin ja ainutlaatuiset tapahtumatilat. Kellari täydentää Helsingin ainoan tislaamon kokonaisvaltaiseksi ruokamatkailukohteeksi, jossa voi tutustua viskin valmistukseen, kypsytykseen ja makumaailmaan sekä nauttia korkealaatuisen tislaamoravintolan palveluista. Historiallisessa viskikellarissa on myös monipuoliset kokous- ja tapahtumatilat.

viskikellari

Satojen tammitynnyrien lisäksi kellarissa on kokous- ja tapahtumatilat sekä viskin maisteluun ja monipuolisen makumaailman opiskeluun rakennettu baaritila. Holvikaarirakenteisen kellarin paksut seinät on muurattu luonnonkivilohkareista ja tila on ainutlaatuinen koko kansainvälisessä viskimaailmassa.

”Ensimmäiset maininnat Sörnäisten panimon jääkellarista ovat 1860-luvun lopulta. Tuolloin meren rantaviiva oli hyvin lähellä sisäänkäyntiä, joten merestä talvella sahatut jääkuutiot oli helppo vetää ovesta sisään. Jäät säilyivät paksujen kiviseinien sisällä yli kesän. Viilennystä tarvittiin tuolloin uuden oluttyypin, varasto-, eli lager-oluen valmistukseen. Nyt upea maakellari pääsee taas oikeuksiinsa ja kypsyttämään tammitynnyreihin varastoitua ruisviskiämme juuri oikeanlaisessa lämpötilassa ja kosteudessa. Kellariolosuhteet myös vähentävät viskin haihtumista, eli tavallisista viskivarastoista tuttua enkelten osuutta”, kertoo The Helsinki Distilling Companyn Master Blender Kai Kilpinen.

”Enkelten sijaan haluamme tuottaa maailman parasta viskiä korkeaa laatua arvostaville ihmisille. Suomessa kasvaa maailman paras ruis, ja se ansaitsee arvoisensa jatkojalosteen. Viskin matka pellolta lasiin on kuitenkin pitkä, sillä sen kypsyminen vie aina vähintään kolme vuotta. Suuressa ja turvallisessa kellarissamme on helppo kypsyttää viskejä pitkäänkin ikään”, kertoo Kilpinen.

Maailman arvostetuimpiin viskiasiantuntijoihin ja -kirjailijoihin kuuluva Ian Buxton on valinnut helsinkiläisen sataprosenttisen ruisviskin lokakuussa ilmestyneeseen 101 Craft & World Whiskies  (to try before you die) -kirjaansa. Buxton on tutustunut viskien lisäksi myös Helsingin tislaamokokonaisuuteen, jota hän pitää kansainvälisestikin ainutlaatuisena.

”Suomeen on kehittynyt korkealaatuinen viskiteollisuus, joka skotlantilaisen viskiperinteen kopioimisen sijaan on uskaltanut luoda ainutlaatuisen paikallisen tyylinsä. Suomalainen ote viskiin onkin ansaitusti herättänyt huomiota maailman näyttämöllä. Helsingin tislaamolla on ollut tässä menestystarinassa tärkeä rooli, joten sillä on ansaittu paikkansa maailman kiinnostavimpien viskien valikoimassa. Kiinnostavien juomien keksimisen ja kehittämisen lisäksi Helsinki Distilling Company on luonut tislaamonsa ympärille viihtyisän ja elämyksellisen kokonaisuuden, jossa yleisö voi nähdä viskin koko matkan lasiin saakka ja oppia kuinka hienoja jalojuomia valmistetaan ja nautitaan”, kertoo tietokirjailija Buxton.

Opastetuille kierroksille viskin makumaailmaan

”Tislaamokierroksella viskien maailmaan pääsee tutustumaan hyvin läheltä. Kerromme joko yleisellä tasolla viskin valmistuksesta tai syvemmin eri kypsytysmenetelmistä ja erilaisista viskityypeistä. Tärkeä osa kierroksia ovat myös tastingit. Niiden aikana haistellaan ja maistellaan viskejä ja jutellaan niistä yhdessä”, Helsinki Distilling Companyn tislaajamestari Mikko Mykkänen kertoo ja muistuttaa, että myös tislaamoravintola palvelee asiakkaita lounaasta illalliseen.

The Helsinki Distilling Companyn viskikellari ja vierailukeskus faktoina:

  • Rakennettu 1860-luvullapaikalta louhituista luonnonkivistä
  • Toiminut Sörnäisten panimon jääkellarina
  • Varaston koko noin 300 neliömetriä, holvikaaren korkeus noin 8 metriä.
  • Toimii nykyisin yli 100 000 viskilitran kypsytyskellarina
  • Viskikellarissa on myös kokous- ja tapahtumatilat 50 hengelle ja tasting-baari
  • Kotimaisesta rukiista valmistettavan viskin lisäksi tislaamo valmistaa giniä, akvaviittia, tyrnipontikka, ginilikööriä ja muita innovatiivisia alkoholijuomia.
  • Yleisölle avoimet tislaamokierrokset perjantaisin ja lauantaisin kello 18.00, muuten sopimuksen mukaan. Kierros sisältää tutustumisen tislaamoon ja kellariin sekä viskitastingin.

Tislaamoravintola on avoinna tiistaista lauantaihin, keittiömestarina Pauli Novitsky.

Tislaamon osoite: Työpajankatu 2a R3, 00580 Helsinki, kellarille erillinen opastus.

Lähde ja kuva: HDCO