mainos
mainos

Henkilökuvassa Olutpostin Harri Soinila

On aika esitellä Olutpostissa jo reilun kuukauden videoita juontanut, kuvannut ja leikannut Harri Soinila.

Harri Soinila on tehnyt pitkän uran alkoholin parissa jo ennen olutpostia. 22 vuotta ravintola-alalla, josta viimeiset reilu kymmenen erityisesti oluiden parissa. Lisäksi hän on 42 vuoden nuoresta iästään huolimatta ehtinyt olla stand up -koomikko, graafinen suunnittelija, sarjakuvapiirtäjä, näyttelijä, tulitaiteilija ja videontekijä.

”Ravintola-alalle päädyin kun vuonna 1996 edesmenneestä rockbaari Thunder Roadhousesta puuttui lauantaiplokkari ja satuin varsin krapulaisena heräilemään samasta asunnosta parin henkilökunnan edustajan kanssa. Jotenkin siinä herkässä tilassa en sitten osannut kieltäytyä pestistä ja pian huomasin olevani töissä joka viikonloppu. Plokkarista tiskin taakse, siitä vuoropäälliköksi, ravintolapäälliköksi, ravintoloitsijaksi. Ei taida olla kovin montaa hommaa, mitä ei olisi tullut ainakin vähän tehtyä ravintolan etu- ja takaoven välissä”, kertoo Soinila.

Työpaikkoja on ravintola-alalle tyypilliseen tapaan ehtinyt kertyä pitkä liuta, teiniyökerhoista Oluthuoneisiin ja PRKL Clubilta Ravintola Teatterin VIPpiin.

Stand up vei mennessään

Harri Soinila Slovenian PANÇ-festivaaleilla

Stand up -koomikoksi tie vei myöskin sattumien kautta. Lopullinen niitti aloittamisen jahkailuun oli se kun itse Ali Jahangiri käski ilmaantua On The Rocksin lavalle.

”Keräsin viikossa yhteen kaiken hauskan mitä olin ikinä kirjoittanut sarjakuviin, someen, vessan seiniin ja pöytälaatikkoon, ja jotenkin siitä sai viiden minuutin setin kasaan. Ensimmäinen keikka meni sen verran hyvin, että olin välittömästi koukussa ja heti seitsemän vuotta myöhemmin pystyinkin lopettamaan baarihommat ja siirtyä täysipäiväisesti esiintyväksi taiteilijaksi sopivasti juuri ennen kuin korona alkoi.”

Ennen koronaa mies on ehtinyt kuitenkin esiintyä peräti 17 maassa kolmella mantereella, mukaan lukien useita kansainvälisiä stand up -festivaaleja mm. Lontoossa, Edinburghissa, Barcelonassa ja myös Suomessa. Harri edusti Suomea Laugh Factoryn Maailman hauskin ihminen -kilpailussa Ismo Leikolan jalanjäljissä varsin hyvällä menestyksellä.

Korona ja hieno työilmapiiri porsaan Olutpostiin ajaa

”Korona opetti, että on hyvä olla muutakin tulonlähdettä kuin esiintymishommat, ja Olutpostille etsittiin juuri sopivalla hetkellä videoihmistä sekä apua muihin askareisiin sillä niin Olutposti-lehden kuin verkon suosio on kasvanut ja sitä mukaa myös sisällön ja työn määrä. Tykästyin heti Olutpostin porukkaan ja tyyliin jolla asioita viedään rivakasti eteenpäin sekä halutaan edistää pyyteettömästi koko juomatoimialaa. Liikkuva kuva on ollut myös elämässä pitkään mukana. Lapsena tehtiin kesäisin mökillä aina elokuva, missä lapsietsivät selvittivät kummallisia rikoksia. Sittemmin olen mm. pyörittänyt mustan huumorin sketsiryhmää nimeltä Naurunkaivajat mm. stand up -koomikko Robert Petterssonin kanssa. Monta sketsiä olen sekä käsikirjoittanut, ohjannut, kuvannut että leikannut, ja ollut vielä kameran edessäkin.”

”Olutposti työpaikkana sopii minulle kuin margarita trappistilasiin, sillä pääsen toteuttamaan itseäni niin videon, grafiikan, tekstin kuin huumorinkin kautta ja pääsen pitämään montaa hattua päässäni, kuten minulla on vähän aina ollut tapana. Eikä sekään haittaa yhtään, että pääsee välillä maistelemaan olutuutuuksia ensimmäisten joukossa. Vaikka aion ehdottomasti myös jatkaa stand upia heti kun ajat sallivat, olen tullut tänne Olutpostiin ihan jäädäkseni”, summaa Soinila.

Kuvat: Antti Karkkolainen, Harri Soinila, PANÇ