Humalien säilytys

Aiemmin puhuttiin maltaiden säilytyksestä ja nyt on luonnollista siirtyä humalien luokse.

Monet innokkaat harrastajat ovat löytäneet humalien kasvatuksen riemun ja sen myötä on tullut ajankohtaiseksi, että milloinkas ne humalat oikein kerätään pois ja miten ne säilötään?

Humalat kerätään köynnöksistä pois kun käpyihin alkaa muodostua vihreän sijaan ruskeaa ja käpy alkaa kevyesti kuivahtamaan. Kypsistä kävyistä kuuluu hiukan kahinaa kun niitä hieroo sormien välissä ja tuoksu muistuttaa ruohoa tai sipulia. Lähtökohtaisesti kannattaa kerätä mieluummin ylikypsiä kuin raakoja humalakäpyjä.

Keräämisen jälkeen humalat kannattaa joko käyttää suoraan olueen tai kuivata. Kuivaaminen tapahtuu muutaman päivän aikana ja lämpötilan ei tulisi ylittää 60 astetta, se saattaa olla haitallista aromeille. Kuivaamiseen voi käyttää hedelmä/vihannes kuivuria tai uunia. Uuneista kiertoilmauunissa saa paremman tuloksen aikaiseksi.

Kuivaamisen jälkeen vakumoi humalat ja laita pakkaseen. Vakumointi ei ole pakollista mutta se parantaa huomattavasti käyttöikää ja laatua, sillä happi ei ole hyväksi humalille. Se tuhoaa alfa-happoja todella tehokkaasti. Tämän ovat myös huomanneet humalien kasvattajat, jotka pelletöivät humalakävyt kun aikaa on kulut riittävästi. Pelletit on kuitenkin helpompi vakumoida kuin kävyt ja näin pienempi osa humalasta altistuu hapelle.

Happi aiheuttaa humalissa myös juustomaisten aromien muodostumista. Vanhoja humalia kannattaa välttää pois lukien oluttyylit joihin ne sopivat. Happi tekee joka tapauksessa tuhojaan ja toiset humalat kestävät happea paremmin kuin toiset. Pellettimuodossa humalat sietävät happea hiukan paremmin kuin käpyinä.

Pakastaminen kannattaa tehdä myös humalille, jotka olet tilannut vaikkapa verkkokaupasta. Jo 20 asteen lämpötilassa humalat menettävät suuren osan alfa-hapoistaan 6 kk aikana. Lähtökohtaisesti ne on aina vakumoitu, joten ne säilyvät avaamattomana huoneenlämmössäkin tovin. Kaupallisesti pakatut humalat on monesti käsitelty typellä, poistaen hapen lähes täydellisesti pakkauksesta.

Jos kotoa ei löydy vakuumikonetta voit laittaa humalat minigrip-pussiin ja laskea sen hiljalleen vedellä täytettyyn kattilaan. Veden paine puristaa pussin humalia vasten sitä mukaa kun lasket pussia alemmas. Sulje pussi kun vesiraja alkaa lähentyä sulkemiskohtaa.

Oikein säilytettynä humalat säilyvät hyvänä muutamia vuosia. Huomioi kuitenkin olutreseptissä humalien ikä ja lisää tarvittaessa niiden määrää.

Kuvat & teksti: Joni Sormunen

Lue myös artikkeli maltaiden säilytyksestä.

Joni Sormunen