Iidesrannan kotipanimo: Kegit toimivat, samoin isompi keitin

Vasemmalta lukien: hiilidioksidipullo, mela ja maltaita, kegi eli tynnyri, lisää mallasta, humalapussi ja isompi, parempi keitin.

Huraa! Me täällä Iidesrannan kotipanimossa otimme käyttöön kegit viime vuoden puolella ja ah autuutta, ei tästä ole enää isoa paluuta pulloihin ainakaan kotipanemisen merkeissä.

Saksasta tilattuun pakettiin kuului täytettävä hiilidioksidipullo, hanajärjestelmä sekä kaksi käyttöön kunnostettua, käytettyä kegiä eli tynnyriä. Kegit ovat logojen perusteella olleet aiemmin isohkon virvoitusjuomajätin käytössä. Muutamien testailujen jälkeen ne sopivat moitteetta myös olutkäyttöön.

Täytyy myöntää, että alkujaan kegien käyttö jännitti: räjähtävätkö ne pitkin pesutilojen seiniä? Ampuuko hana oluen kattoon? Osaako niiden kanssa olla hygieeninen? Ei, ei ja kyllä.

Isommalla kattilalla suoraan kegiin sopiva litramäärä

Aiemmissa teksteissä olen jo maininnut, että 19 litran keittokattila (Gluhweinketel) sai kaverikseen 29-litraisen isoveljensä. Isomman keittimen sisäinen termostaatti toimii ok-tasolla, joten lämmönseuranta mäskäyksessä ulkoisilla lämpömittareilla on ensiarvoisen tärkeää.

Isompi keitin on mahdollistanut sen, että voimme tehdä yhdellä panokerralla yhteen kegiin sopivan määrän olutta. Pienemmällä kattilalla olisimme joutuneet useampaan keittokertaan tai tekemään pienempiä satseja. Kumpikaan jälkimmäisistä ei erityisemmin kiihottanut mieliä.

Pohdintoja kehittämiskohteista

Olemme kotipanimo ja teemme olutta melko pienellä litramäärällä. Aina voisi tehdä enemmän ja uuden alkoholilain myötä olisikin messevää lähteä tuottamaan hyvää olutta muillekin ihmisille. Miksikäs ei?

Pienen poppoon ja panimokapasiteetin hyvinä puolina ovat kuitenkin
– reseptien kokeilu pienillä määrillä, ei tule paha mieli jos joku ei maistu tai menee pieleen
– tekemisen helppous
– emme ole sidottuja tekemään jotain tiettyä reseptiä koko laitteistolla

Kehittämiskohteina tulevat nyt uuden vuoden koittaessa olemaan
– panemisen prosessien johdonmukaistaminen eli aikataulutus, peseminen, mäskäyksen seuranta, käymisen seuranta
– kapasiteetin kasvattaminen ainakin muutamalla kegillä
– hyvien reseptien hiominen ja muiden viskaaminen pöytälaatikkoon

Kippis vaan!

Teksti ja kuvat: Petri Markkanen