Ilmainen tasting-alusta ja oluen aromipyörä

Vuoden 2021 ensimmäisen numeron mukana postissa tuli mainio tasting-alusta.

Nyt laitoimme sen ilmaiseen jakoon! Voit tulostaa sen vapaaseen käyttöön yksityishenkilönä tai vaikkapa ravintolan edustajana.

Lataa Olutpostin tasting-alusta

Tasting-alustan toisella puolella on oluiden maun hahmottamista helpottava oluen aromipyörä, josta saat apua oluen maisteluun. Aromipyörässä on kuvattuna sekä oluen ulkonäkö, suutuntuma, aromi ja maku.

Alustan avulla järjestät helposti maistelutilaisuuden kotiin tai juhliin. Tastingiin kannattaa valita arvioitavaksi 4–6 olutta. Laita ne alustan lasipaikoille. Oluiden maistelu etenee aina kevyestä tuhdimpaan, vaaleammasta tummempaan. Huomiota kannattaa kiinnittää oluen alkoholipitoisuuteen, hedelmäisyyteen ja maltaan mahdolliseen paahteisuuteen. Maista aina katkeruudeltaan miedompi olut ensin.

Voit maistaa oluet myös sokkona, jolloin kukaan ei tiedä oluen merkkiä ja tyyliä. Varaa oluttastingiin tulppaaninmuotoiset lasit, aromilasit tai viinilasit, jokaiselle oluelle omansa. Varaa jokaista maisteltavaa olutta noin 5–10 cl/hlö. Kaada oluet maltillisella vaahdolla, koska liian paksu vaahto vaimentaa tuoksuja. Varaa myös hiilihapotonta vettä laseineen makuhermojen neutralisoimiseen.

Ota maisteltavat oluet viileästä hetken ennen maistelua. Mitä vaaleampi olut ja vähemmän alkoholia, sen viileämpänä se tulisi tarjoilla. Vaaleat kevyet oluet noin 4-6 asteisina, tummahkot oluet 6-8 asteisina, belgi-alet ja barley winet 8-10 asteisina ja tuhdit imperial stoutit 10-16 asteisina.

tasting-alusta

Maistaessasi arvioi ensin oluen ulkonäkö valkoista taustaa vasten. Arvioi myös oluen paksuus ja vaahdon kuplakoko. Sitten vie lasi lähelle nenää tai työnnä nenä lasiin ja nuuhkaise syvään. Voit hieman pyöräyttää olutta, että saat aromeja enemmän irti. Sitten maista. Ota lasista reilu siemaus. Nielaise. Arvioi lopuksi jälkimaku. Vertaile oluita keskenään, kuvaile niiden makua käyttäen keskustelun pohjana aromipyörää.

Yhteistyössä painotalo Trinket