Insinööripanimo: Ensipuraisu: Valkoinen jänis

Vappu vaatii jotain kuohuvaa, joten ensipuraisun kohteena Oriveden insinöörin (Jaakko) ensimmäinen ”soolopano”. Valkoinen jänis oli panimon toinen olut ikinä. Ensimmäinen olut, Proto IPA on tehty uudestaan pariin kertaan, mutta nyt oli valkoisen jäniksen vuoro. Helposti juotavaa belgityylistä pale alea luvassa.


Speksit:

5,2 Alk. Vol. %, 60 IBU, 10 EBC

Erä: #39
Pantu: 28.2.2018
Astioitu: 18.3.2018
Maltaat: Vienna, Vehnä & Kaurahiutale
Humalat: Magnum, Amarillo, Chinook & Citra
Hiiva: Mangrove Jack’s M41 – Belgian ale
Muuta: Korianterinsiemen, Appelsiininkuori, Kalsiumsulfaatti— (Kipsi) & Irish Moss (kirkaste)
Oluenpano-olut: Lapin kulta 4,5 % (sori)

Lasiin kaatuu vaaleaa, kevyesti oranssiin taittava, hieman utuista olutta. Oluen päälle laskeutuu kevyt, mutta pitkään säilyvä valkoinen vaahto. Käytimme tätä belgi-hiivaa ensimmäistä kertaa, joten meitä kiinnosti kuinka vahvasti hiiva syö humalan aromia, niin kuin koe-erässä. Nuuhkaisu paljastaa, että humalaa löytyy. Tuoksu on kirpeä, greippiä, passionhedelmää, karviaista, aprikoosia, herukanlehteä ja appelsiinimarmeladia. Pidemmällä tuoksuttelulla löytyy belgi-oluen vivahteita, korianterinsiemeniä, kuivattua hedelmää, neilikkaa, kevyttä pippuria, viljaisuutta ja sitruksen kuorta. Maku on raikkaan ja monipuolisen hedelmäinen. Jälkimaku on kuivan mausteinen, mitä tiukka katkero komppaa. Hiilihappoja voisi olla belgiksi vähän enemmän.

Erittäin onnistunut belgi pale ale, raikas, hedelmäinen ja riittävä katkero. Voimme päästää Jaakon joskus uudestaankin itsenäisesti kattiloiden ääreen ;)

— — — — — — —  Ville, Anssi & Jaakko