Jaskan Kaljat: Jaskan Kesäoluet 2017

Kesä alkaa vähitellen lämmittämään, vaikka pitkään näytti, ettei tässä pääse auringosta nauttimaan ollenkaan. Aurinko pilkahtelee paikoittain, joten on aika kääntää katseet tämän kesän oluttarjontaan ja sieltähän löytyy vaikka sun mitä mukavaa. Poimin tähän blogijulkaisuun oluita Alkon – ja maitokauppojen valikoimista. Kesäolut –kriteeriin tässä jutussa mahtuvat ne oluet, jotka koen sellaisiksi oluiksi, mitä itse tykkään kesällä siemailla. Listalla on vanhoja tuttuja, sekä tämän vuoden uutuuksia. Kaikki oluet eivät ole tyylilajinsa parhaita, mutta ovat kuitenkin tarkkaan harkittuja ja testattuja tätä juttua varten.
Jutussa on kerrottu lyhyt info oluista, sekä miltä ne maistuvat ja minkä kanssa (ruoka, juusto, tilanne tai fiilis) niitä kannattaa kokeilla. Ensimmäistä kertaa mukana on myös juusto-suositukset. Itse olen suuri juustojen ystävä, joten oli kerrankin mukana ottaa ne mukaan ja katsoa saatteko niistä jotain toimivia yhdistelmiä makuhetkiin.

Listatut oluet ovat aakkosjärjestyksessä. Tässä on alkuun kolme olutta kumpaankin ”kategoriaan” ja lähiaikoina tulen päivittämään lisää hyviä löytöjä, mutta näillä aikakin pärjää Juhannuksen yli.

Aloitetaan purkamaan juttua maitokaupan puolelta ja näkyville ekat oluet, jotka ovat luonnollisesti alle 4,7 % vahvuisia (siis ainakin vielä tai aina tai vittu näistä taas tiiä, että miten nuo lait tulee ikinä menemään)

Laitilan Kukko Helles

Panimo: Laitilan Wirvoitusjuomatehdas
Maa: Suomi
Voltit: 4,7 %
Tyyli: Helles
Höpinää: Olen jo aikaisemmin kehunut, että Kukko Helles on Suomen maitokauppojen paras monipakkausolut. Tässä ollaan niin tyylinsä ytimessä, että hattua nostan Laitilan suuntaan.
Fiilikset:

Tuoksultaan leipäisän maltainen ja yrttivivahteinen. Ruohoinen.

Maltaisuus ja humalointi balanssissa. Viljainen ja loppuliuku taittuu ruohoiseen suuntaan. Helposti juotava Helles, joka ei kalpene esikuvilleen.— 

Mitenkä: Sauna lämpenee tai grilli kuumenee. Oli tilanne noista kumpi tahansa tai kumpikin, niin Kukko Helles on täsmäisku tilanteeseen. Saunaoluena tai makkaran kaverina. On näitä onnistuneella menestyksellä ”pari” mennyt myös pihahommien tiimellyksessä.

Juusto: Mozzarella

Ruoka: Grillimakkara ja mausteinen aasialainen.

Pyynikin Ruby Jazz Ale

Panimo: Pyynikin Käsityöläispanimo
Maa: Suomi
Voltit: 4,7 %
Tyyli: Amber Ale
Höpinää: Ruby Jazz Ale on pihlajanmarjalla maustettu olut, joka on palkittu World Beer Awards 2016 –kilpailussa maailman parhaaksi miedoksi tummaksi Ale-olueksi.
Fiilikset:
Tuoksultaan paahteinen ja hieman marjaisa. Taustalla sitruksisuutta.

Makumaailma keskittyy sitruksiseen kirpeyteen, jonka vanavedessä esiin saamme myös pihlajanmarjaa. Kevyt happamuus (pihlajanmarja?). Paahteisuutta ja yrttisyyttä. Virkistävä hieman tummempi Ale.

Mitenkä: Istut laavulla ja ilta alkaa hämärtyä. Kuulet, kuinka vesilinnut ääntelevät horisontissa. Nuotio rakentelee hiillosta, johon kohta pääset heittämään parit makkarat paistumaan. Nälkä kuitenkin kurnii, joten kaivat repusta kuivalihaa ja purkillisen Ruby Jazz Alea. Vuorotellen vuolet lihaa ja kaatelet olutta ääntä kohti. Kun purkki on tyhjä, niin onkin jo aika ruveta tekemään viiltoja makkaroihin.

Juusto: Jukolan Aito Cheddar Originaali

Ruoka: Hampurilainen

Ruosniemen Lomittaja 4,7 %

Panimo: Ruosniemen Panimo
Maa: Suomi
Voltit: 4,7 %
Tyyli: Saison
Höpinää: Lomittaja on suoraviivainen Saison ilman jonninjoutavia kikkailuja. Lomittaja saapuu paikalle, hoitaa hommansa ja jättää jälkeensä hyvän mielen.
Fiilikset:
Tuoksultaan virkistävä, hedelmäinen ja kevyen hiivainen. Tausta tarjoaa reilua mausteisuutta ja yrttejä.

Virkistävä nätisti kurkkuun soljuava Saison. Niin kuin alussa mainitsin, että hyvin tehtynä toimii myös alle 4,7 % ja tämä on juuri sellainen toimiva tapaus. Kevyt muttei vetinen. Maussa reilusti hiivaa, mutta kuitenkin Lomittaja pysyy hyvinkin raikkaana.

Mitenkä: ”Aurinko paistaa ja Saisonia sataa, taitaa tulla kesä.” Istun terassilla lomittajan kanssa ja nautimme toistemme seurasta. Näitä pitää olla pari pulloa aina kaapissa, että jos se aurinko vahingossa pilkistäisi jostain raosta.

Juusto: Brie ja Gouda.

Ruoka: Savustettu lohi.

Ja sitten Alkon valikoiman kimppuun eli vahvuutta yli 4,7 %.

Evil Twin Brewing Hipster Ale

Panimo: Evil Twin Brewing (Pantu: Two Roads Brewing Company)
Maa: Yhdysvallat
Voltit: 5,5 %
Tyyli: American Pale Ale
Höpinää: Tölkki itsessään on aika hieno, mutta saa osaltaan näyttämään tämän oluen vitsinä. Kun sitä sitten maistaa, niin vitsit on vähissä. Tajuaa, että kyseessä on oikeasti hieno tyylilajinsa edustaja.
Fiilikset:
Tuoksultaan simppeliä. Vaaleaa mallasta ja kevyt sitruuna. Trooppista hedelmää.

Makumaailman sielu on nätti balanssi rungon ja humaloinnin kesken. Mallasrunko on helposti lähestyttävä, eikä humalointi iske halolla silmien väliin. Ei paras APA, mutta sellainen erittäin laadukas tyylilajista kertova juoma. Taustalla on yrttisyyttä ja greippi on yksi maun hallitsevimpia osa-alueita.

Mitenkä: Parit Hipster Alet Fjällräven reppuun ja Jopolla brunssille parrakkaitten ruutupaitojen kanssa. Juot tätä olutta suoraan tölkistä, koska haluat kaikkien näkevän hienon tölkin. En tiedä hipstereistä mitään, joten tuo ajatusleikki saattoi mennä täysin metsään. Laadukas APA toimii edellä mainittuun tilanteeseen, mutta myös terassijuomana.

Juusto: Cheddar

Ruoka: Salamipizza

Vakka-Suomen Prykmestar NokkosPils

Panimo: Vakka-Suomen Panimo
Maa: Suomi
Voltit: 5,2 %
Maa: Suomi
Tyyli: Pils
Höpinää: Jaskalle ei enää tule kesää, jos en pääse käsiksi Nokkospilssiin. Tässä Pilsissä on käytetty aromihumaloinnin tapaan Savonlinnan yrttipajan nokkosta. Ainutlaatuinen olut!
Fiilikset:
Tuoksu on yhdistelmä ruohoisuutta ja nokkosen tuomaa yrttisyyttä.

Maussa nokkosta ei suoraan osaa nokkoseksi nimetä, ellei sitä tiedä. Kaikesta muusta poikkeava yrttisyys ja pieni mausteisuus tulevat ruohoisuuden kaverina esiin. Ei niin hyvä, kuin Prykmestar Luomupils, mutta osoitus loistavasta tavasta käyttää luonnon antimia oluen maustamiseen ja vielä sillä tavalla, että sille rakentuu aivan oma identiteetti ja sielu.

Mitenkä: Juhannussaunan jälkeen istahdat vilvoittelemaan. Otit astetta kovemmat löylyt kuin normaalisti, koska perkele onhan nyt Juhannus. Suu huutaa kuivuutta ja kaipaat siihen jotain sellaista juhlajuomaa joka kruunaa Juhannuslöylyt. Yksi saavi on laitettu täyteen kylmää vettä ja siellä näkyy muutama pullo Prykmestar Nokkospilsiä. Nappaat pullon itsellesi ja toisen kaverillesi. Iskette korkit auki vasten uppotukista tehtyä jakkaraa, jossa istutte pyyhkeet päällä höyryten. Kaadatte oluet lasiin ja ensimmäinen hörppy valuu kurkkuun läpi parin sormen mittaisen vaahdon. Haluat sitä lisää ja heität perään toisen kulauksen. Nyt ollaan koko Suomen kesän ytimessä ja työllä rääkätty sielu lepää hetken. Otatte vielä kolmannen kulauksen ja vielä takaisin löylyyn. Tämä on kaikkien aikojen Juhannusolut.

Juusto: Monterey Jack

Ruoka: Saarioisten Grilliwurst Yrtti-Bratwurst, Grillattu kana tai/ja lohi

Weihenstephaner Korbinian

Panimo: Weihenstephan
Maa: Saksa
Voltit: 7,4 %
Tyyli: Doppelbock
Höpinää: Legendaarisen saksalaispanimon Doppelbock on maansa olutkulttuuria parhaimmillaan. Nestemäistä leipää (”liquid bread”), niin kuin tästä tyylistä on ollut tapana sanoa. Doppelbock on suosikki tyylilajejani ja tähän olisi voinut ottaa monta muutakin. Tällä kertaa Korbinian hoitaa homman.
Fiilikset:
Tuoksu paahteinen ja makeahkon maltainen. Tummaa leipää ja tummaa hedelmää.

Maussa on tummaa paahdetta, kaakaota ja tummaa hedelmää. Makeahko maltaisuus on hyvin esillä. Loistavan oluttyylin kärkiluokkaa.

Mitenkä: Kun aurinko laskee ja ilta hieman viilenee, niin on aika kaivaa Korbinian lämmikkeeksi. Tämä on myös sopiva illan viimeinen hidas. Doppelbock sopii vuoden ajasta riippumatta, kunhan sitä ei vedetä auringonpaisteessa suoraan pullosta.

Juusto: Camembert

Ruoka: Lihapata tai grillattu porsas

Huom. Listaan tulossa vielä lisäyksiä.

Tässä vielä listat yllämainituista oluista, jolloin Teille on valmis ostoslista Juhannuksen juomaostoksille:

Oluet (maitokauppa)

  • Laitilan Kukko Helles
  • Pyynikin Ruby Jazz Ale
  • Ruosniemen Lomittaja 4,7 %

Oluet (Alko)

  • Evil Twin Brewing Hipster Ale
  • Vakka-Suomen Prykmestar Nokkospils
  • Weihenstephaner Korbinian