Jaskan Kaljat: Kotioluet: Neljä olutta Aavarannan Kotipanimolta

Kotioluet: Neljä olutta Aavarannan Kotipanimolta

Joensuulainen Aavarannan Kotipanimo lähestyi allekirjoittanutta jo jonkin aikaa sitten neljän oluen setillään ja otin putelit maistoon. Tämä nelikko koostui New England IPAsta, SavuLagerista, APAsta ja Imperial Stoutista, joten mielenkiintoinen & monipuolinen kattaus. Yksi näistä oluista on myös bändiolut, joka valmistettu Wrist Rodeo –nimiselle bändille. Niin kuin kotipanimokin, niin myös bändi on joensuulainen.

Iskeydytään sitten juomien kimppuun ja katsotaan mitä Jani ja Joona ovat tällä kertaa taikoneet.

Panimo: Aavarannan Kotipanimo

Maa: Suomi

Aavarannan Kotipanimo Kyy

Tämän oluen esikuvana on ollut Tankerin Animal Instinct ja Hiisin Pecko. Tämä oli kotipanimolta nopea ja spontaani kokeilu ja he laittoivat heti perään tulemaan toisenkin erän NEIPAa. Toinen erä on kuulemma hiotumpi, rohkeampi ja tyylille uskollisempi.

Tyyli: New England IPA

Voltit: 6,9 %

Katkerot: Ei laskettu

Maltaat: Vienna, Pilsner, Karamellimaltaat

Humalat: Magnum, Pekko, Galaxy, Hallertau Blanc, Citra

Lisäksi: kaura ja vehnä

Hiiva: Saccharomyces ”Bruxellensis” Trois

Fiilikset:

Reilusti vaahtoava olut.

Tuoksu on makean karkkinen. Trooppista hedelmää ja sitruksisuutta. Yrttinen ja kaikinpuolin herkullinen.

Suutuntuma on alkuun melko kova. Sitten tulee esiin mehevää trooppista hedelmää, mutta vain aavistus. Sitruksista katkeroa ja hiiva hallitsee. Tuoksu antoi odottaa paljon miellyttävämpää makua, mutta nyt oluen kovuus ja liian terävät reunat iskevät liikaa. Suuhun jää pyörimään kitkeryys. Hiivan kaveriksi hieman enemmän trooppista hedelmää, niin saadaan nautinnollisempi paketti kasaan. Taustalla kevyttä karamellia.

Kaatelin lopussa joukkoon hiivaa ja oluen tuntuma pehmeni selkeästi. Hiiva tasoitti kitkeryyttä ja olut oli huomattavasti miellyttävämpi nauttia. Raikkaudesta vei tietysti siivun pois, mutta maku parani.

Pisteet:
Tuoksu: 8/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 6/10
Suutuntuma: 3/5
Yleisvaikutelma: 11/20
Yhteensä: 32/50

Sitten APAA!

Wrist Rodeo American Pale Ale

Seuraavana maistoon Aavarannan Kotipanimon valmistama bändiolut, joka tyyliltään American Pale Ale ja valmistettu Wrist Rodeo –nimiselle bändille.

Kotipanimo Jani kuvailee näin:
”Kaveri joka soittaa tässä Wrist Rodeo bändissä, kyseli tehtäisiinkö heille olut. Olin tainnut joskus leikkimielellä bändioluesta vihjailla. Ryhdyttiin sitten tuumasta toimeen ja tehtiin tälläinen myös vähemmän katkeriin tottuneille sopiva, aromihumalointiin painottuva APA. Vastalahjaksikin saatiin yhteistyöstä jotain, mutta rahaa se ei ollut, koska sehän olisi laitonta :D.”

Tyyli: American Pale Ale

Voltit: 6,5 %

Katkerot: 25 EBU

Väri: 31 BC

Humalat: Magnum, Citra ja Galaxy

Maltaat: Vienna, Pilsner ja Karamellimaltaat

Muut: Kaura

Fiilikset:

Tuoksussa mennään nätisti hedelmien viitoittamalla tiellä. Siellä on sitrusta, mutta pääasiassa niitä pehmoisempia hedelmiä löytyy. Aavistus karamellisuutta.

Onpas ryhdikäs APA. Ei mitään vesiliurua, vaan tarjoilee viimeisen päälle laadukkaan American Pale Alen. Aromikas hedelmäinen olut, jossa ei katkerot leikittele. Tällaiset APAt ovat mieleeni. Ei hyökätä katkerohumalilla, vaan aromikkaasti humaloiden alusta loppuun asti. Hieno olut!

Pisteet:
Tuoksu: 7/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 8/10
Suutuntuma: 4/5
Yleisvaikutelma: 14/20
Yhteensä: 37/50

Savuisimpien makujen pariin.

Aavarannan Savulager

Sitten mennään savuisen Lagerin kimppuun. Tämä on Aavarannan ensimmäinen savukokeilu. Kotipanimon mukaan värin piti olla punainen, mutta meni aika tummaksi. En anna sen kuitenkaan häiritä, vaan kaatelen juomaa lasiini.

Tyyli: Rauchbier (Lager)

Voltit: 6,7 %

Katkerot: 25 EBU

Väri: 31 EBC

Humalat: Hallertau Tradition

Maltaat: 97 % Chateau Smoked ja 3 % Carafa III

Fiilikset:

Tuoksu on hieman kuivahko ja puhtaan savusaunainen ilman mitään savupalvikinkkuja. Pelkkää savuista saunan seinää. Meillä on saunan seinällä tervainen kuksa ja tämä tuoksuu juurikin siltä.

Aavarannan Jani kyseli minulta, että onko minun mielestäni miten puhdas Lager? Sanon, että puhtaimpia tähän mennessä maistanut ja se on paljon Savuolut-fanilta. Makumaailma ei ole monipuolinen, muttei se siihen kuole vaan simppelin tyylikäs linja kantaa tätä olutta. Tervaisuutta sopivasti, mutta savusaunan seinällä mennään ilman kinkkuja. Siinä missä Wrist Rodeo oli loistava APA, niin tässä on loistava savuinen Lager.

Pisteet:
Tuoksu: 8/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 8/10
Suutuntuma: 3/5
Yleisvaikutelma: 13/20
Yhteensä: 36/50

Aavarannan Helmi

Tässä oluessa jätkillä oli tavoitteena valmistaa maailman paras Imperial Stout, mutta tämä oli vasta ensimmäinen versio. Käyminen oli tyssännyt aikaiseen, mutta sitten kävikin loppuun, jonka jälkeen pullotus.

Tyyli: Imperial Stout

Voltit: 9,8 %

Katkerot: + 100 EBU

Väri: 135 EBC

Humalat: Admiral ja Centennial

Maltaat: Pale, Munich, Melanoidi, Black, Special B ja Cara Pils

Muut: Paahdettu ohra ja belgialainen kandisokeri

Fiilikset:

Vaahto hyökkää, kuin yleinen syyttäjä, mutta kaiken saan napattua talteen.— 

Tuoksussa humalointi hyökkää vahvalla rintamalla ja alkoholikin antaa itsestään merkin. Sokerista makeutta reilulla otteella ja hieman liuotinainemaista pistävyyttä, joka hieman häiritsee.

Makumaailma on VAHVA! Alkoholi pilkahtelee välillä, mutta ei niin selkeää kuin tuoksussa. Maltaisuus ja humalointi melko hyvin balanssissa. Paahteisuutta ja sokeria. Tunkkaisuutta ja mallaspuolelta jotain outoa Red Ale -vivahdetta. Valitettavasti tämä eka Helmi ei ole mikään erityisen hyvä Imperial Stout. liuotinainemainen pistävyys häiritsee myös makumaailmaa. Itse lähtisin hakemaan enemmän pehmeyttä makuun. Humalointia hieman alaspäin antaa enemmän valtaa mallasosastolle. Melanoidin tilalle ehkä suklaamallasta.

Pisteet:
Tuoksu: 6/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 5/10
Suutuntuma: 3/5
Yleisvaikutelma: 10/20
Yhteensä: 28/50

Kiitoksia Aavarannan Panimolle oluista!