Jaskan Kaljat: Suomalaiset pienpanimot tutuksi – Brewcats – Tytötkin panee

JaskanKaljat -olutblogin suomalaiset pienpanimot tutuksi -juttusarjassa vuoronsa saa Brewcats – Tytötkin panee, joten lähetäänpäs käymään läpi tyttöjen tarinaa. Tämän juttusarjan ideana on tuoda suomalaisia pienpanimoita ja oluidentekijöitä esille.

Panimon virallinen nimi?
Sideshow Brewery Oy

Perustamisvuosi?
2015

Panimon sivut:— www.tytötkinpanee.com

Tytötkin panee Facebookissa— 

Kerrotko lyhyesti mikä on BrewCats?
Brewcats – Tytötkin panee on kolmen tamperelaismimmin muodostama ryhmä, joka tekee oluita mustalaispanimoperiaatteella.

Kuva: Brewcats

Mistä panimon nimi tulee? Kuinka panimo sai alkunsa? Mistä lähti idea, että tytötkin voi panna?
Teimme avomieheni, mentalisti,—  Jose Ahosen kanssa muutaman koirateemaisen oluen Sideshow Brewery brändillä sen jälkeen kun olimme tehneet viraaliksi nousseita Magic For Dogs videoita, joilla on tällä hetkellä lisensioinnit mukaan lukien noin 100 miljoonaa katsojaa ympäri maailmaa. Saimme hyvän somekoulun videoiden kanssa ja innostuin myös silloin tuosta oluthommasta. En tosin juonut itse edes silloin bisseä, vaan olin lähinnä siideripissis. Olin kuitenkin jo pannut olutta kotona vuosien ajan ja lähdettiinkin miettimään, miten mimmivetoinen brändi toimisi Suomessa, koska Josella ei olisi ollut mentalistikiireidensä takia aikaa panna mun kanssa. Pyysin mukaan Lindan ja myöhemmin sitten Siirin. Samalla slogan tytötkin panee alkoi pyöriä päässä ja se tuntui niin idioottivarmalta sloganilta, että tiedettiin, että se tulee iskemään suomalaisiin. Tiesimme koiravideoiden takia vähän mistä naruista nykiä, joten käynnistimme homman aika provosti. Teimme FB sivut, joiden taustakuvana luki ainoastaan Tytötkin Panee, eikä koko sivuilla ollut mitään muuta informaatiota. Katsottiin miten homma lähti käyntiin ja kun lähti, niin otettiin promokuvat ja kerrottiin että me pannaan muuten olutta. Koska homma käynnistyi nopeasti niin kuin oltiin suunniteltukin, niin päätin luottaa meidän ideaan, kävin irtisanoutumassa vakituisesta duunistani sitten seuraavalla viikolla ja rupesin tekemään tätä. Ainiin ja opettelin juomaan olutta sitten sillä viikolla, kun päätin perustaa Brewcatsin. Se oli aika olennaista. Opettelin kaiken tietämisen arvoisen oluista, mulla on tausta biotiedeiden laitokselta, joten mikrobiologia, kemia ym. oli tuttuja. Panemaan olin oppinut jo viiden vuoden ajan, kun oltiin Josen kanssa pantu kotioluita meidän tapaamisesta lähtien. Brewcats nimi otettiin alusta asti mukaan, koska tiesimme, että tulemme panemaan myös ulkomailla, eikä meidän slogan käänny muille kielille sujuvasti.

Mikä sai ylipäätänsä perustamaan olutpanimon?
Kyllästyminen siihen, että joku mu määrittää mitä teet suuren osan päivästäsi. Toisin sanottuna kyllästyminen päiväduuniin ja oravanpyörään.

Kuinka monta työntekijää panimolla on?
Palkattuja työntekijöitä ei ole, vaan tätä vedetään tällä hetkellä osakkaiden voimin.

Ulosantinne ja markkinointinne ylipäätänsä on hyvin näkyvää. Mistä nämä kaikki ideat kumpuaa?
Pidämme itseämme ennen kaikkea sissimarkkinoijina, joiden (erittäin rakas) tuote on olut. Luova työskentely ja ideointi on meille elintärkeää ja yritämme pitää tätä luovaa olotilaa yllä mm. hengailemalla paljon yhdessä myös “vapaa-ajalla”, käymällä avannossa, tekemällä ex tempore reissuja esim. saaristoon tai pohjoiseen jne. Joskus luovan flown saavuttaminen vaatii paria kaljaa.

Kuva: Brewcats

Huomasin, että te tytöt ette pelkästään pane, vaan Teillä on paljon muutakin puuhaa oluen ympärillä?
Meidän päätyö on oikeastaan markkinointi ja puhuminen. Niiden jälkeen tulee vasta panohommat. Meiltä ostetaan paljon sisällöntuottoa ja muita markkinointipalveluja. Lisäksi järjestämme erittäin paljon tastingeja yritysten juhlissa tunnelmannostattamis tarkoituksissa ja käymme myös paljon heittämässä inspiroivaa puhekeikkaa erilaisissa tapahtumissa.

Onko jotain alun vaikeuksia ollut panimon perustamisessa?

No mitä nyt joku viranomainen tai kyräilijä kimpussa vähän väliä, mutta ei me olla siitä mieltämme pahoitettu.

Hienoja asioita panimon pyörittämisessä?

No meidän jutussa parasta on se, että me tehdään just sitä mitä me halutaan, just niiden ihmisten kanssa kenen kanssa halutaan.

Huonoja asioita panimon pyörittämisessä?
Kaikki tämä kummallinen byrokratia ja kyräily. Samaan aikaan myös parasta ja huonointa on se, että ensinnäkin, kaikki on aina parasta tehdä itse (tietää ainakin mitä sitten saa) mutta jos mitään jättää heti tekemättä, se odottaa kyllä vielä huomenna ja ensi viikolla ja ensi vuonnakin.

Kuva: Brewcats

Onko näin, että käytte panemassa toisten välineillä? Miksi näin?
Juu, me tykätään panna muitten vehkeillä. Ensinnäkään meillä ei ole tarpeeksi suuria omia vehkeitä (nekin toki löytyy, pienessä mittakaavassa) kaupalliseen panemiseen, emmekä halua perustaa omaa varsinaista panimoa. Tämä toimintamalli on meille kovin riskitön ja helppo tapa toimia, eikä vaadi meiltä mitään investointeja (oman panimon perustaminen ei ole halpaa hupia). Kaikki tapahtuu siis panimon luvilla ja panimon tiloissa jossa käymme panemassa ja se sopii meille vallan mainiosti. Tämä muiden panimoiden laitteilla paneminen mahdollistaa meille myös sen, että olemme vapaita panemaan missä tahansa. Suomessa tai ulkomailla.

Olutvalikoima tällä hetkellä?
Viimeisin rakas oluemme on Tankerin kanssa yhteistyössä pantu Ero Tico Tico, jonka tyylilaji on NE-IPA, mutta meille finno-ugric eli FUNIPA, koska se on tuolla Viron puolella pantu. Tämä ihana herkku on vaalea, samea ja erittäin hedelmäinen, sisältää reilusti kuivahumalointia ja mukana myös hunajamelonia! Tätä tuli Suomeen vain hyvin pieni ja rajoitettu erä, että äkkiä maistamaan jos sitä vielä riittää. Muuta meillä ei tällä hetkellä ole, koska kaikki on loppuunmyyty, ainakin panimoilta. Joissakin harvoissa kaupoissa saattaa olla vielä yksittäisiä tölkkejä meidän kauppavahvuista BREWOLUCON – SISSIBISSEÄ! Joka taas oli meidän tällainen olutvallankumousaiheinen, tuollainen brittityylinen olut joka pantiin Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalla. Seuraavaksi tiedossa taas on panot tuolla Kaleva Brewingilla (TAMPERE WOOPWOOP!) ja siellähän me pannaan tällainen Pohjanmaan Kautta, sanoisinko että tällainen vähän pohojalaanen ööli, tässä tulee olemaan sopivasti haastetta ja luonnetta. Myöhemmin keväällä pannaan lisää jänniä juttuja Tankerilla ja jotakin kauppavahvuista keppanaa täytyy myös panna janoiselle kansalle.

Mitä on odotettavissa tulevaisuudessa tuotteiden ja muuten panimon osalta?
Lisää hyviä oluita tietenkin, eri tyylisiä ja eri panimoiden kanssa yhteistyössä pantuja. Meidän osalta noin muuten tulevaisuudessa on tiedossa lisää myös muuta puuhaa, kuin pelkkää oluenpanemista. Tulevaisuudessa tiedossa on kokoajan kasvavissa määrin tastingeja ja panokursseja, sekä erilaisia puhetilaisuuksia. Keskitymme myös yhä enemmän henkilöbrändäykseen ja lifestyle tyyliseen sisällönluontiin.

Kuva: Brewcats

Minkä panimoiden kanssa olette lähiaikoina tekemässä oluita?
Hmmm – haluaako sitä kaikkea edes paljastaa! No ainakin Kaleva Brewing, Tanker ja Laitilan Wirvoitusjuomatehdas ovat listalla.

Mitkä ovat sellaisia panimoita, joiden kanssa haluaisitte tehdä olutta?
Saksassa Schoppe, Brlo ja Stone Berlin nyt ainakin. Kona Brewing olisi huippu, myös Brewdog ja Beavertown ovat toivelistalla.

Mitä olutvalikoimanne kertoo panimostanne?
Sanoisinko että teemme paljon erityylisiä ja erilaisia oluita ja panimot valitaan aina vähän sen mukaan, että mitä halutaan tehdä. Olutvalikoimastamme voi myös mielestäni päätellä, että teemme olutta myös koko kansalle, emmekä pelkästään kohdista niitä erityisesti olutharrastajille.

Ensi vuoden tuotantotavoite?
Tuotantotavoite, jaa no olisi mukavaa panna siinä määrin että voisi joskus sanoa jotain muutakin kuin ei oota, mutta tuotannon puolesta mahtavin tavoite on lähteä ulkomaille panemaan.

Millä erotutte muista suomalaisista pienpanimoista?
Kyllä se on tämä meidän yleismaailmallinen filosofia ja meininki näissä hommissa. Tuo markkinointi on meidän ykkösjuttu, mutta tottakai myös tämä, että me ollaan ihania ja kauniita suomalaisia naisia.

Kuinka Suomessa pitäisi alkoholilainpykälät olla, että olisi hyvä?
Sama se meille miten ne on, täytyy mennä sen mukaan kuinka ne on milläkin hetkellä. Vähän rennommin voisi mielestäni ottaa, ei tämä varsinainen holhoaminen johda yhtään mihinkään. Ihan kiva että nyt hieman pykälät muuttui, mutta ei se meidän elämää tai meidän toimintaa muuta juuri mitenkään.

Kerro jotain muuta panimosta?
Kuten jo aiemmin mainitsin, me tullaan jatkossa tekemään paljon muutakin kuin bisseä, pidetään kokoajan kasvavissa määrin tastingeja sekä panokursseja, yksityishenkilöille sekä etenkin firmoille. Myös puhekeikat lisääntyvät kokoajan, ilmeisesti tarinamme ja toimintamme inspiroi ihmisiä ja siksi kiinnostaa jengiä. Välillä tulee sellaisia epätoivon ja mordorin hetkiä, että tulee ihmeteltyä, että miten tässä ollaan vielä näinkin täysissä järjissä sekä ruumiin ja sielun voimissa, mutta se on tämä meidän oma susilauma joka pitää huolen itse itsestään, eikä liikoja välitä muiden mielipiteistä. Kyllä meidän tarkoitus on vielä jotenkin vähän ravistella tätä suomen kansaa. Ainiin ja meiltä on tulossa kirja!