Jaskan Kaljat: Suomalaiset pienpanimot tutuksi – Rocking Bear Brewers

JaskanKaljat -olutblogin suomalaiset pienpanimot tutuksi -juttusarjassa käsitellään porilainen Rocking Bear Brewers ja päästetään ääneen panimon monitoimimies Kasper Toroska. Tämän juttusarjan ideana on tuoda suomalaisia pienpanimoita ja oluidentekijöitä esille.

Panimon virallinen nimi?
Rocking Bear Brewers Oy

Perustamisvuosi?
2015 joulukuussa perustettu ja toukokuussa 2016 oluenvalmistuslupa.

Kerrotko lyhyesti mikä on Rocking Bear Brewers?
Viiden porilaisen miehen perustama panimo, jonka perustamisessa käytettiin osakeanti, josta saatiin 150 sijoittajaa. Näin pystyimme perustamaan panimon velattomasti.

Mistä panimon nimi tulee?
Porin vaakunassa on Karhu ja Karhu nimeä käytettään Porissa paljon yritysten ja muiden nimissä. Halusimme siitä vähän räyhäkkäämmän ja siihen tuli sitten Rocking, koska tuon tyylinen musiikki on meidän juttu ja brewers nimellä korostetaan että on useampi omistaja.

Kuinka panimo sai alkunsa?
Kasper ja Petri kävi keväällä 2015 Mustialassa opiskelemassa Oluen valmistuksen perusteet ja siinä vaiheessa ei ollut vielä tarkoitus perustaa panimoa. Syksyllä sitten heräsi ajatus että Kasperilla ja Petrillä ajatus panimon perustamisesta ja mukaan pyydettiin pari kaveria lisää. Siitä se sitten lähti nopeasti liikenteeseen ja alkuun oli tarkoitus valmistaa olutta vakituisten töiden ohella, mutta kuinkas sitten kävikään.

Miksi perustit panimon juuri Poriin?
Pori oli luontainen paikka, kun me kaikki asumme Porissa ja täällä on hyvä ja puhdas vesi.

Kuva: Rocking Bear Brewers

Mikä sai ylipäätänsä perustamaan olutpanimon?
Kaipa se oli ihan porilainen hulluus…. No halusimme tehdä sitä mikä tuntui mukavalta ja varsinkin Kasperilla oli suuri intohimo oluisiin.

Kuinka monta työntekijää panimolla on?
Panimon palkkalistoilla on yksi henkilö, 2017 toukokuusta lähtien. Silloin vasta aloitimme panemaan kunnolla ja valmistamaan olutta eikä sinne suuntaan olevaa juomaa. Kasper vastaa tällä hetkellä yksin kaikesta panimon toiminnasta resepteistä, keitosta, astioinnista, myynnistä, edustamisesta, roudauksesta, siivouksesta, laitehuollosta, paperitöistä yms…

Onko jotain alun vaikeuksia ollut panimon perustamisessa?
Oli koska huomasimme jo melko nopeasti, ettei panimoa voi pyörittää vasemmalla kädellä omien töiden ohessa. Laatu heikkoa ja ei ole aikaa keittää tai valvoa prosessia. Alkuvuodesta päätimme, että on kolme vaihtoehtoa jatkaa, lopetetaan toiminta, myydään pois tai sitten yksi siirtyy vain panimon leipiin.

Hienoja asioita panimon pyörittämisessä?

Jokainen päivä on erilainen ja saa tehdä sitä mitä haluaa ja tuntee intohimoa sitä kohtaan.

Huonoja asioita panimon pyörittämisessä?
Yhden ihmisen resurssit pyörittää kaikkea ja pullottaminen on tylsää :)

Olutvalikoima tällä hetkellä?
Tällä hetkellä vakiovalikoimassa on noin seitsemän tuotetta. Lager, Vehnä, Pale Ale, Saison, Porter ja Pari IPAa
Tuotteet tulevat vaihtumaan kevään mittaan lähes kaikki uusiin. Osa vanhoista suosikeista jää valikoimaan.

Mitä on tulossa lähiaikoina?
Tuote uudistusta melko paljon keväällä tarkoitus olla noin kahdeksan tuotetta, joista ainakin neljä uutta. Pale Ale, IPA ja Lager linjalla.

Mitä on odotettavissa tulevaisuudessa tuotteiden ja muuten panimon osalta?
Tuotteet tulevat olemaan vähän enemmän ryhdikkäitä ja panimomme tulee näkymään oluttapahtumissa useammin.

Mitä olutvalikoimanne kertoo panimostanne?
Olutvalikoima on tehty tarkoituksella melko helpoksi, mutta silti aseenteelliseksi oman laatuiseksi olueksi.

Kuva: Rocking Bear Brewers

Minkä verran olutta valmistuu tänä vuonna?
Vuonna 2017 valmistuu noin 19 000 litraa olutta.

Ensi vuoden tuotantotavoite?
n 50 0000

Millä erotutte muista suomalaisista pienpanimoista?
Oluemme on helposti lähestyttäviä kaikille ja silti niissä on asennetta.

Kuinka Suomessa pitäisi alkoholilainpykälät olla, että olisi hyvä?
Panimoiden ulosmyyntioikeus ja kauppoihin 15% raja, kaikki oluet ja viinit kauppoihin. Verot saisi olla pienemmät.

Kerro jotain muuta panimosta?
Tällä hetkellä tuotanto menee lähes kaikki Porin alueelle, mutta tulevaisuudessa tarkoitus laajentaa näkyvyyttämme ympäri Suomea. Kokeellisesti käytämme eri maltaita ja humalia oluissamme, mutta sourit ja muut erikoisuudet jätämme niile ketä niitä osaa tehdä. ?

Panimohenkilöt:

Kuka olet?
Kasper Toroska

Kerro itsestäsi lyhyesti?
40 -vuotias porilainen kolmen tyttö lapsen isä, innokas oluiden ystävä ja maistelia.

Toimenkuvasi panimossa?
seka työmies eli kaikki

Ensikosketus oluisiin?
Sahti joskus 14 kesäisenä Kihniössä juhlissa, jonka jälkeen olin noin 20 vuotta pitämättä oluesta. Maistelin kyllä useita, että osasin niitä myydä. En vain pitänyt oluen mausta. Sitten noin 8 -vuotta sitten opin opintomatkalla Varsovassa juomaan olutta, kun GT.tä ei voinut aamusta aamuun juoda. Sitten hurahdinkin täysin oluiden maailmaan.

Kuinka ajauduit pienpanimoalalle?
Ensimmäiset kosketukset pienpanimoalalle työskentely Beer Huntersissa reilut 12 -vuotta sitten. Silloin ei ollut kuvituskaan perustaa panimoa ja tässä sitä nyt ollaan.

Minkälainen oli ensimmäinen itse valmistamasi olut ja kuinka se onnistui?
Eka olut oli Mustialassa valmistettu päättö olut Tyrni Saison, ja oli kyllä onnistunut tuote. Meidän Sandö Saison on peruja tästä oluesta.

Mitä olut sinulle merkitsee?
Rentoutumista, nautintoa, virkistystä, ruokajuomaa, elantoa.

Mitkä muut kaupalliset oluet ovat suosikkejasi? Kotimainen ja ulkomaalainen suosikki?
Kotimaisista ehkä Mufloni Pils ja ulkomaalaista vaikea nimetä.
En ole koskaan osannut sanoa lempi oluttani, koska niitä on monta eri tyyleistä.
PS. vehnäoluet ei ole mun juttu, eikä mitkään makean maltaiset.

Keksi kysymys itsellesi ja vastaa siihen?
Mitä olet oppinut viimeisen vuoden aikana: Valmistaan aina parempia oluita, kuin alkuun. Osa vanhoista resepteistä hiottu ja uudet tulevat on jo oikeesti tosi hyviä.

Minkälaiset terveiset haluat kertoa JaskanKaljat -olutblogin seuraajille?
Jos olette maistaneet meidän oluita ennen heinäkuuta 2017 ja ette pitäneet maistakaa nyt uudestaan. On ihan eri tuotteita ja laatu pelaa.