Jaskan Kaljat: Suomalaiset pienpanimot tutuksi – Teerenpeli Panimo & Tislaamo

JaskanKaljat -olutblogin suomalaiset pienpanimot tutuksi -juttusarjassa seuraavana tarinaa heittää Juha Kylä-Kaila ja panimo on Teerenpeli Panimo & Tislaamo. Tämän juttusarjan ideana on tuoda suomalaisia pienpanimoita ja oluidentekijöitä esille.


Panimon virallinen nimi?

Teerenpeli Panimo & Tislaamo

Panimon sivut: www.teerenpeli.com

Teerenpeli Facebookissa— 

Teerenpeli Twitterissä

Perustamisvuosi?
1995 (nevö föget)

Kerrotko lyhyesti mikä on Teerenpeli?
Teerenpeli on perinteinen perheomisteinen pienpanimo Lahdesta, joka tuottaa kattavan valikoiman laadukkaita oluita, siidereitä sekä tisleitä.

Kuva: Teerenpeli


Mistä panimon nimi tulee?

Sukukypsien eläinten soitinmenoista. Teeri ääntelee päästääkseen pois arjen paineet ja etsiessään itselleen puolisoa, aivan kuten kyseenalaisesti käyttäytyvä ihminen anniskeluravintolassa.

Kuinka panimo sai alkunsa?
Suomen liityttyä Euroopan Unioniin, oluen kulutus ja makutottumukset alkoivat muuttua. Pienpanimoiden ensimmäinen aalto alkoi ja Teerenpeli lähti heti mukaan, jotta saataisiin ravintolamaailmaan muutakin kuin vetistä keskiolutta.

Kuva: Teerenpeli

Miksi panimo on perustettu Lahteen?
Anssi Pyysing tuli opiskelemaan restonomiksi Lahteen ja valmistuttuaan jäi kiinni vasemmasta kengästään Lahden radiomastoon ja loppu on historiaa.

Olette yksi vanhimmista pienpanimoista Suomessa. Näkyykö se jollain tavalla toiminnassanne?
Yrityksellä on pitkä historia ravintola- ja panimoalalla. Ihmiset tuntevat meidät ja antavat tietynlaisen lähtökohdan tuotteiden tasosta ja odotuksista. Se tuo valmistukseen tiettyä itseluotua painetta ja onnistumisen tarvetta. Myös odotusten ylittäminen on entistä haastavampaa ja luo arkeen jatkuvaa parantamisen tarvetta.

Kuinka monta työntekijää panimolla on?
Panimon ja tislaamon lattioilla tepastelee kymmenisen jalkaparia, uuden laajennuksen myötä hieman lisää.

Hienoja asioita panimon pyörittämisessä?
Onnistuminen jättää hyvän maun päivästä. Tuotekehitystä olemme parantamassa ja kehittämässä monipuolisempaan suuntaan, joka antaa mahdollisuuden koko henkilökunnan osallistua tuotekehitykseen. Loppuviikosta ideointi lähtee melko usein lapasesta, mikä on hyvä ominaisuus henkilökunnassa.

Kuva: Teerenpeli

Olutvalikoima tällä hetkellä?
Juuri ihmeteltiin, että valikoimissamme on vajaa parikymmentä tuotetta. Tuotteita on laidasta laitaan. Näin talvea odotellessa olutvalikoima painottuu tummempiin ja vahvempiin, suurin menekki on silti jo 20-vuotiaalla Onnenpekalla (Pils).
Tässä linkki panimon tuotteisiin

Kuva: Teerenpeli

Mitä on tulossa lähiaikoina?
Kyllähän noita uutuuksia on tulossa. Syksyllä tuli Brown ale, uusi versio Jouluoluesta, sekä Hullujussi teki paluun. Talven pakkasiin on odotettavissa tulisempi stout ja kevääksi ja kesäksi odotettavissa kovia juttuja. En uskalla niistä vielä mainita, mutta odotan innolla. Tislaamolla pojat puuhastelevat paljon, mutta tynnyrit toimivat hitaammin. Vuosi sitten markkinoille tullut Pyygin tuli alkusyksystä Alkoon ja uutuutena on myös PuuGIN, joka on tynnyrissä kypsynyt ginimme.

Mitä on odotettavissa tulevaisuudessa tuotteiden ja muuten panimon osalta?
Lattiapinta-ala tuplaantui naapurikiinteistön siirtyessä meidän nimiimme. Tuotantoon se ei suuresti vielä vaikuta. Lakiesityksien läpimenossa olisi iso toive, jotta voisimme perustaa tänne vierailukeskuksen ja sinne kaikkea mukavaa

Minkä verran olutta valmistuu tänä vuonna?
Siinä alle puolen miljoonan litran tietämillä ollaan.

Kuva: Teerenpeli

Ensi vuoden tuotantotavoite?
Kasvua on ollut joka vuosi, mutta maltillinen kasvu takaa tuotteiden laadun ja saatavuuden. Ei ole tarkoitus hyppiä joka toinen vuosi kymmenkertaiseksi.

Kertokaa hieman teidän panimoravintoloistanne?
Kampin Teerenpelissä on meidän toiseksi vanhin keittohuone. Tämä 260 litrainen työhevonen on Kampin henkilökunnan käytössä ja siellä keitettävät pienet erikoisuudet myydään yksinomaan vain siellä. Taivaanrannassa, Lahdessa, keitellään pienempiä eriä tislaukseen, ei lainkaan olutta.

Kuva: Teerenpeli

Olette myös tislaamo. Onko sillä jonkinlaista vaikutusta olutpuoleen?
Tislaamon tynnyrit ovat olleet joskus käytössä panimolla oluenkypsytyksessä ja jatkossa näitäkin erikoisuuksia on tulossa. Sen suurempaa tynnyrikypsytysohjelmaa ei ole vielä tulossa. Suurin osa tislaamon vierteestä valmistetaan samalla keittämöllä kuin olut.

Kuva: Teerenpeli

Sivuillanne näkyi, että ”tuotettu uusiutuvalla energialla”. Kerrotko tästä lisää?
Käytössämme on ainoana suomalaisena panimona oma pellettivoimala, jolla tuotamme itse panimossa käytettävän lämpöenergian. Käytännössä vesi ja vierre lämmitetään uusiutuvalla energialla, jättäen hiilijalanjäljen neutraaliksi. Vierre lämmitetään ulkoisella keittimellä, jättäen keittämön pesuntarpeet pienemmäksi. Myös tislaus tapahtuu pellettienergialla ja ulkoisella keittimellä, tuottaen tislettä, jossa korostuu maltaisempi lopputulos.

Kuva: Teerenpeli

Millä erotutte muista suomalaisista pienpanimoista?
Teerenpelin omat ravintolat antavat meille suuren edun myydä tuoretta olutta nopealla kierrolla. Ravintolat ja panimo tekevät läheistä yhteistyötä, kertoen kuluttajien palautteen suoraan lähtöpisteeseen. Pystymme reagoimaan palautteeseen nopeasti ja asiakkaiden toiveiden mukaisesti.

Kuinka Suomessa pitäisi alkoholilainpykälät olla, että olisi hyvä?
Pois puskista.

Panimohenkilöt:

Kuva: Teerenpeli

Kuka olet?
Juha Kylä-Kaila, panimomestari.

Kerro itsestäsi lyhyesti?
36-vuotias turkulainen levittämässä varsinaista suomenkieltä Lahdessa.

Toimenkuvasi panimossa:
Tuotekehitys, keittämön toiminta, kellaritoiminnot, kahvikoneen CIP.

Ensikosketus oluisiin?
Perinteinen, pahalta maistuva, lämmin keskiolut puistossa.

Kuinka ajauduit pienpanimoalalle?
Aloitin restonomiopinnot Turussa vuonna 2002 ja pian siitä onnistuin pääsemään osa-aikaiseksi tarjoilijaksi Panimoravintola Kouluun. Keittopäivien tuoksut tekivät lähtemättömän vaikutuksen.

Minkälainen oli ensimmäinen itse valmistamasi olut ja kuinka se onnistui?
Se oli 1999 kaupasta ostettu uutepurkki, mallia: vaalea lager. Hirveää kuraahan se oli ja viemäriin meni melko nopiaan.

Mitä olut sinulle merkitsee?
Ammattia, työtä, intohimoa, nautintoa, janojuomaa, mahtavia muistoja.

Mitkä muut kaupalliset oluet ovat suosikkejasi? Kotimainen ja ulkomaalainen suosikki?
Schlenkerlan Märzen toimii minun makuhermoille. Kotimaisista panimoista haluaisin antaa ison arvostukseni Plevnan Sam Viitaniemen ja Malmgårdin Tuomas Markkulan loistavaa jälkeä tuottaville lyijykynille.

Keksi kysymys itsellesi ja vastaa siihen?
Mikä voisi olla seuraava oluttrendi: Tyylipuhdas Englantilainen Pale Ale.

Minkälaiset terveiset haluat kertoa JaskanKaljat -olutblogin seuraajille?
Messuilla saa tulla mieluusti kyselemään lisää, panimollakin voi vierailla. Ja tuokaa ihmeessä omia keitoksianne maisteltaviksi, autamme jos mahdollista. :)