Jaskan Kaljat: Suomenlinnan Kealakekua IPA

Suomenlinnan Kealakekua IPA

Suomenlinnan Panimo iski Alkon käsityöläiskattaukseen ns. trendituotteen. NEIPA eli New England IPA on tällä hetkellä maailmalla melko suosittu ”oluttyyli” tai oikeastaan suosittu IPAn alatyyli. Hallitsevin oluttrendi on edelleen Vaalea Lager, koska sitä suurin osa ihmisistä juo, joten siihen trendiin ei lähdetä vertaamaan.

Nämä sameat IPAt ovat yhä suuremmissa määrin ruvenneet näkymään sosiaalisen median syöväreissä ja se myös osaltaan kertoo niiden suosiosta. Sanotaanko vaikka että NEIPA on ”IPAbuumin” mukanaan tuoma pikkutrendi. Väittäisin, että jos NEIPA olisi tullut ennen tavallisia Ipoja, niin IPA olisi hyvin todennäköisesti vieläkin suositumpi oluttyyli kuin mitä on.
Perusteluni: NEIPA on omassa hedelmäisessä pehmeydessään vahvalla humalalla ratsastavaa IPAa helpommin lähestyttävä tuote ja tämän vuoksi olisi varmasti houkutellut enemmän ihmisiä IPA-maailmaan. Tässä mennään ns. porttiolutteorialla, jossa helpomman kautta vaikeita kohti. Nämä on tietysti vaan spekulointia ja vaan omia ajatuksiani, mutta kertokaa mitä mieltä itse olette?

Aikaisemmin tämä IPAn alatyyli on herättänyt itselläni hieman ristiriitaisia ajatuksia, mutta osaltaan siihen vaikuttaa, ettei monikaan maistamistani ole olleet mitään erityisiä makuelämyksiä tai ovat kärsineet siitä etteivät ole olleet enää niin tuoreita. Cool Head Brew Over The Galaxies NEIPAllaan herätteli vähitellen kiinnostusta, että NEIPAssa saattaisi jotain olla ja suomalaiset panimotkin voisivat tässä onnistua. Tässä onkin suomalaisilla panimoilla etulyöntiasema siis meidän markkinoilla, koska tuoreudella on suuri merkitys ja ulosmyyntioikeudella tuotteet saadaan nopeasti myyntiin ilman monopolin hitaita rattaita.

Kealakekua IPAsta enemmän tarinaa löytyy Suomenlinnan Panimon sivulta ja linkki siihen tässä!

Panimo: Suomenlinnan Panimo

Panimon sivut: www.suomenlinnanpanimo.fi

Maa: Suomi

Tyyli: NEIPA, New England IPA, New England India Pale Ale, India Pale Ale ja IPA

Voltit: 6,5 %

Katkerot: 83,0 EBU

Fiilikset:

Tuoksultaan sitrusvoittoinen olut tarjoilee myös pehmeää hedelmäisyyttä. Pehmeämmät hedelmät tuovat mangomaista fiilistä ja hieman myös ananasta. Tuoksu antaa osviittaa siitä, ettei tässä oluessa olla menty pahasti metsään, vaan olemme loistavan juoman parissa.

Makumaailma jatkaa tuoksun viitoittamalla laadukkaalla tiellä. Sitrushedelmiä ja mangoa ujutettu tasavertaisesti tähän sameaan juominkiin. Laatua uhkuva tasapainoinen olut, jota mielellään joisi useammankin. Trooppinen pehmeähkö hedelmäisyys hyväilee suuta ja samalla kuitenkin vahvaa humalaa antamaan hieman asennetta kokonaisuudelle.

Suomenlinnan Panimo ei ole tehnyt NEIPAA pelkästään siksi, koska se on trendikästä, vaan siellä on koko homma ollut taas kertaalleen täysin hallussa ja ovat valmistaneet hemmetin hyvän oluen. Kannattaa poimia talteen mahdollisimman tuoreena. Tämä olut, jonka nimeä en osaa lausua on yksi parhaita oluita mitä olen tänä vuonna maistanut ja paljon saa muut tehdä töitä että menevät edelle. Loistavaa työtä Suomenlinnan Panimo!

Mistä: Ostettu Alkon käsityöläiskattauksesta

Kuvausvekotin: Canon EOS M3

Pisteet:
Tuoksu: 9/10
Ulkonäkö: 5/5
Maku: 9/10
Suutuntuma: 4/5
Yleisvaikutelma: 16/20
Yhteensä: 43/50