hartwall mainos
mainos

Joulukalenterin 8. luukku: Olutsuositukset joulun jälkiruuille

Olutpostin kahdeksannesta luukusta aukeaa Olutreissun olutsuositukset joulun jälkiruuille!

Saksanpähkinällä täytetty tai pekonin sisälle kääritty taateli (taatelikakut, maustekakut) ja klassinen IPA, kuten Maku Brewing IPA
Taatelin tahmea sokeri ja siihen yhdistetty rasva toimii upeasti karamellimaisen ja katkeroisen humaloinnin kera, oluesta tulee esiin enemmän hedelmäisiä aromeja ja ruuan tuhtiutta olut keventää. Makun lisäksi kaikki hieman karamellimaiset, jenkkityylisesti IPAt käyvät.

Vihreä kuula (tai Kuningatar-marmeladi) ja marjaiset tai hedelmäiset hapanoluet, kuten Malmgård Kuningatar Sour

Kuulien makean hedelmäinen aromi sopii hyvin hieman happaman, mutta pyöreän marjaisen oluen kera, kokonaisuuden ollen hauskasti kirpeän irtokarkkimainen eikä niin makea, kuin kuulat ovat muuten. Tähän käyvät kaikki hedelmäiset ja marjaiset hapanoluet.

Suklaakohvehdit ja kuivan paahteiset stoutit kuten Nokian Panimon Keisari Stout

Tummasuklaakonvehtien kanssa käy hyvin kevyehkö, paahteinen stout, joka tuo suklaasta ja täytteestä hyvin esiin hienovaraisempia aromeja. Erinomainen yhdistelmä mm. marmeladi tai minttutäytteisien konvehtien kera. Maitosuklaakohvehdit viihtyvät paremmin tuhdimpien, imperial stout- oluiden kanssa, jossa maitosuklaan pyöreys pehmentää voimakkaan paahteista olutta. Tumman suklaan kanssa käyvät kaikki kevyehköt, paahteiset stoutit.

Sinihomejuusto piparilla (ja sharonhedelmäviipaleella) ja barley winet kuten Mallaskosken Barley Wine

Barley Winet ovat ”juusto-oluita” ja tämäkin on klassikkoyhdistelmä. Juuston suolaisuus ja oluen mallasmainen makeus tasapainottavat toisiaan ja pipari tuo makuun hauskaa mausteisuutta. Sharonhedelmä tuo hieman raikkautta kokonaisuuteen. Tähän käy kaikki mallasmaiset barley winet.