Saksalainen olutkulttuuri vei nuoren miehen sydämen

Juuso Liukkonen ihastui jo nuorena saksalaiseen olutkulttuuriin ja perusti tuontiyrityksen kohderyhmänään aluksi Suomessa asuvat saksalaiset

Juuson innostus olutkulttuuriin alkoi hänen vierailtuaan lapsena isänsä työpaikalla Koffin Hietalahden tehtaalla Helsingissä. Oluen valmistuksessa ja tehtaassa oli jotain nuorta miestä kiehtovaa ja hän ajautui itsekin myöhemmin Keravalle siirtyneeseen tuotantolaitokseen kesätöihin. Maltaiden tuoksut ja vanhemman työväen tarinat oluen panemisesta saivat alulle Juuson suunnitelmat oman panimon perustamisesta. Ensimmäiseen omaan kaupalliseen tuotantoon pääsevään olueen oli kuitenkin vielä pitkä matka.

2006 Juuso lähti nuorisovaihto-ohjelman mukana Sveitsin alpeille lähelle Itävallan rajaa. Sattumalta isäntäperheen isä omisti osan BierVision Monstein panimosta. Pienen panimon rauhallisessa tunnelmassa Juuso pääsi ensimmäistä kertaa itse mukaan oluen panemiseen ja sen saloihin.

– Olin todennäköisesti enemmän tiellä kuin avuksi, mutta kokemus oli ikimuistoinen ja jätti nuoreen mieleeni rakkauden hyvään oluen panemisen taitoon ja perinteeseen.

Nuorisovaihdon jälkeen vierähti vuosikymmen jonka aikana Juuso opiskeli itsensä restonomiksi ja työskenteli tapahtuma-, ja kulttuurituottajana Teatteri Toivossa Helsingissä sekä erilaisissa palvelualan esimiestehtävissä. Eräänä päivänä vanha ystävä Oskari Autiosuo soitti ja esitteli Julia Fischerin kanssa saamansa idean saksalaisesta kaupasta, joka perustettaisiin Turun Kauppahalliin Turun keskustaan. Myyntipaikka oli jo valmiina ja varattu heille. Kaupan valikoimasta löytyisivät parhaat tuliaiset suoraan Saksasta. Suomessa asuvat saksalaiset löytäisivät helpotusta koti-ikäväänsä, suomalaiset saisivat tutustua uusiin tuotteisiin ja Turun Kauppahalli saisi valikoimiinsa runsain mitoin makeisia, jälkiruokia, käsityötaidetta sekä oluita.

-Mielestäni ajatus oli oivallinen, joten päätin lähteä mukaan projektiin, joka myöhemmin sai nimekseen Sakemanni. Haaveissa oli toki myös oman oluen valmistus. Oskarin johdolla otimme yhteyttä eri panimoihin, esittelimme ideamme ja pyysimme tarjouksia. Viimein vierailimme Jari Leinosen luona Fiskarsin Panimolla. Hän esitteli meille panimonsa toimintaa ja keskustelimme tulevasta oluestamme. Jarin ideat vakuuttivat meidät ja löimme kättä päälle. Nyt muutama kuukausi myöhemmin olut on jo kaupan hyllyllä ja se on ylittänyt kaikki odotuksemme. Alle vuosi alkuperäisen idean jälkeen Sakemannilla on yksi kokoaikainen työntekijä sekä kaksi osa-aikaista myyjää Turussa.

Sakemannin ensimmäinen oma olut on ryhdikäs saksalaistyylinen pils nimeltään Checkpoint Charlie.

Kuva: Toni Ahola