Kaiken takana on vapaaehtoinen

Ilman harrastajien apukäsiä jäisi moni tapahtuma puolitiehen.

Olutseuratoiminta näyttäytyy usein pääsääntöisesti kokoustamisena, ja jäsenistölle järjestettyinä keskustelutilaisuuksina ja maisteluiltoina. Seura-aktiivi löytää kuitenkin itsensä nopeasti
sanomasta ääneen ”mä voin tulla”, kun kysytään, irtoaisiko se kuuluisa ”joku” tekemään jotain hieman aikaa ja vaivaa vaativaa pienempää tai isompaa hommaa.

jouko luttinen

JOUKO LUTTINEN ON SOPP-TAPAHTUMIEN VAPAAEHTOISVETERAANI.

Vapaaehtoisuus tai talkootyö viehättää, koska se tarjoaa yleensä tilaisuuden kurkistaa alan kulissien taakse. Esimerkiksi ennen pandemiatilannetta Suomen Olutseura ehti tarjota parin vuoden ajan jäsenistönsä talkoovoimaa pääkaupunkiseudun oluttapahtumiin tuleville pienpanimoille.
Kokeiluna alkanut ehdotus vei sossilaisia hanojen taakse Suuret Oluet – Pienet Panimot -tapahtumaan, Craft Beer Helsinkiin ja Kippikseen sekä sen edeltäjään OlutExpoon. Muutama tuntikin
talkootyötä mahdollisti sen, että kauempaa tulevien panimojen edustajat pääsivät välillä käväisemään tauolla, syömässä tai vain rupattelemaan asiakkaidensa kanssa.
Usein jeesiminen tai suoraan oman ammattitaidon käyttö jää kokonaan näkymättömiin, festaritelttojen ja taustakankaiden uumeniin. Mikä tahansa oluttapahtuma olisi melko kankea tilaisuus ilman puhtaita laseja. Niinpä tämänkin vuoden Helsingin SOPP:ssa Olutliitto oli jäsenjärjestöineen jälleen huolehtimassa, että sisääntullessasi saat käyttöösi pestyn olutlasin. Kymmenen päivän pesurumban jälkeen talkoolaiset olivat todellakin omat tuoppinsa ansainneet.

Kaiken vapaaehtoisen seuratoiminnan ei tarvitse liittyä suoraan olueeseen. Siksi perustimme kesän lopulla oman VeriRyhmän Veripalveluun. Olitpa sitten rutinoitunut verenluovuttaja tai ensikertalainen, kerro ennen luovutusta tehtävässä alkuhaastattelussa kuuluvasi Suomen Olutseuran VeriRyhmään. Silloin luovutuksesi kerryttää paitsi omia luovutuskertojasi, myös seuran kokonaissaldoa. Luovuttaminen on helppo tapa tehdä hyvää yhdessä, sillä monta kättä auttaa enemmän kuin yksi!

Teksti ja kuva: Johanna Siik

Suomen Olutseuran logo

SUOMEN OLUTSEURA RY ON SUOMEN SUURIN OLUTSEURA, JOKA TOIMII VALTAKUNNALLISESTI OLUEN KULUTTAJIEN ETUJÄRJESTÖNÄ. SEN TEHTÄVÄNÄ ON KOHOTTAA OLUEN JA SEN
KÄYTTÄJIEN SOSIAALISTA ARVOSTUSTA, SEKÄ EDISTÄÄ NYKYAIKAISTA ALKOHOLIPOLITIIKKAA SUUNTAAMALLA KULUTUSTOTTUMUKSIA VÄKEVISTÄ JUOMISTA MIETOIHIN, ERITYISESTI  OLUEEN.

HALUAMME NOSTAA OLUEN TUNTEMUKSEN TASOA. KANNUSTAMME RAVINTOLOITA JA
KAUPPOJA TARJOAMAAN KULUTTAJILLE MONIPUOLISEN JA LAADUKKAAN OLUTVALIKOIMAN. PAINOTAMME OLUESTA NAUTTIMISTA, KOHTUULLISUUTTA JA LAATUA
MÄÄRÄN SIJAAN. TÄRKEÄ PERIAATTEEMME ON MIETOJEN VAIHTOEHTOJEN ESILLE
NOSTAMINEN KARSIMALLA OLUEEN LIITTYVIÄ ENNAKKOLUULOJA TOSIASIOIHIN VEDOTEN JA POSITIIVISELLA ASENTEELLA.