Kaljakellunta jakaa mielipiteitä, mutta pitää pintansa Suomen kesätapahtumien joukossa

Järjestyksessään 22. Kaljakellunta starttasi lauantaina leppoisasti Koillis-Helsingin Tapaninvainiossa.

Olutkulttuuria tai ei, tapahtuma kerää vuosittain huomattavan määrän osallistujia kellumaan ja seilaamaan oluenjuonnin ohessa. Kaljakellunnalla ei ole varsinaista järjestäjää eikä säännöstöä. Kyseessä on mittakaavaltaan varsin suuri ja täysin hallitsematon tapahtuma. Vaikka alkoholinkäyttö kuuluu oleellisena osana Kaljakelluntaan, ovat järjestyshäiriöt silti varsin harvinaisia.

Kaljakellunnan tunnelma on mahtava. Hyväntuuliset ja iloiset ihmiset seilaavat aluksillaan aurinkoisessa säässä kuin kirjavat törmäilyautot hidastetussa elokuvassa. Aika tuntuu suorastaan pysähtyvän kellunnan ajaksi. Käytettyjen kelluntalaitteiden kirjo vaihtelee uimapatjoista isoihin meripelastusveneisiin ja grillikatoksellisiin ponttoonivirityksiin. Tapahtuma on erittäin visuaalinen ja vetää hyvin myös katsojia. Yleisö kerääntyy hämmästelemään kellujia joen varrelle ja sen ylittäville silloille. Itse kellujien sukupuolijakauma on karkeasti arvioiden noin 40/60, miesten ollessa enemmistönä. Ikäjakaumaa voi kuvata sanalla täysi-ikäinen. Iäkkäimmät kellujat lienevät noin kuusikymmentävuotiaita ja nuorimmat parikymppisiä. Tapahtuma vetoaa tehokkaasti myös turisteihin ja Suomessa työssäkäyviin ulkomaalaisiin. Kasvava joukko kellujia tulee Keski-Euroopasta ja Yhdysvalloista. Tapahtuman kulttimaine on vankka ja sosiaalisissa medioissa kuvat kellujista leviävät ympäri maailman. Tapahtuman maine on kaksijakoinen. Osallistujat pitävät kelluntaa usein kesän kohokohtana ja ilmapiiriltään suomalaisittain erittäin rauhallisena. Se on myös eräänlainen hiljainen protesti holhoavaa alkoholipolitiikkaa vastaan. Järjestysmiehiä ja olutkarsinoita ei ole. Kukin vastaa omasta toiminnastaan ja jokaiselle kellujalle kokemus on aina omanlaisensa, päinvastoin kuin monessa muussa massatapahtumassa.

Toisille Kaljakellunta edustaa tyhmyyden huippua roskaamisineen ja hukkumisriskeineen. Vantaan ja Helsingin kaupungit ovat antaneet hiljaisen hyväksyntänsä tapahtumalle huolehtimalla loppusiivouksesta ja hoitamalla ruuhkaisimmille lähtöpaikoille jätelavoja.

-”Me olemme täällä jo ainakin viidettä kertaa, vai olisiko kuudes jo, en muista. Ei tänne voi olla tulematta. Tämän kaltaiset vapaat tapahtumat ovat harvinaisia nykyään”, kertovat Toni ja Pauli Helsingin Jakomäestä.

-”Tämä on mahtava tapahtuma. Pidän sen hyväntuulisuudesta ja onnekkaasti sääkin on ollut mainio molemmilla osallistumiskerroillani”, kertoo yksisarvisella kelluva ranskalainen Vincent.

Järjestyshäiriöitä ei poliisin mukaan tänä vuonna ollut, muutamaa kelluntaan osallistumatonta sillalta hyppääjää lukuun ottamatta.

Olutpostin tiimi kellui 29,99€ hintaisella aluksellaan 3 tunnissa noin 200 metriä ja osallistuu tapahtumaan myös ensi vuonna.

Kuvat: Mikko Hentunen