Kaljakori: Hazy shade of winter

Hazy shade of winter

NEIPA. New England IPA. Hazy IPA. Juice IPA. Siinä muutama nimi yhdelle ja samalle oluttyylille. Maailmalla on perinteisempien panimoiden osalta kuulunut hieman huutelua, että kyseessä olisi hetkellinen Black IPA:n tapainen muotioikku. Aiemmin syksyllä Brooklyn Breweryn Garrett Oliver kutsui tyyliä instagram-olueksi. Good Beer Huntingin edellisessä podcastissa käsiteltiin aihetta. Jaksossa GBH:n Michael Kiser totesi, että uutta tyyliä on turha verrata Black IPA:an, koska bläkkiksessähän ei ollut kyse mistään muusta kuin oluen värjäämisestä tummilla maltailla. NEIPA sen sijaan tuntuu olevan jotain muutakin.

Perusteluna voi käyttää vaikkapa sitä, että maailmalta löytyy panimoja jotka elättävät itsensä lähes pelkästään NEIPA:lla. Cloudwater, Other Half, Monkish, Trillium ja Hill Farmstead esimerkkeinä. Vakiintuneemmat panimot käyttävät resurssejaan oluen tarkempaan tutkimiseen ja yrittävät selvittää mikä oikeastaan tekee NEIPA:sta NEIPA:n. Samea ulkonäkö, mehuisa suutuntuma, hyvin vahva aromihumalointi sekä matala bitterhumalointi ovat varmaan ne yleisimmät määritelmät.

Norjalaiset ovat jo ennättäneet tehdä virallisenkin määrittelyn tyylistä: Definisjon av øltyper
Hazy shade of winter

NEIPA:a pidetään makujen säilyvyyden kannalta erittäin lyhytikäisenä. Oluen humalat vaativat kylmää ympärilleen pysyäkseen tuoreena. Kun norjalaiset jo mainitsin, niin he ovat tätäkin pähkäilleet ja keksineet yhden ratkaisun ongelman suhteen. Lervig Aktebryggeri aloitti tänä vuonna yhteistyön maan suurimman meijerin Tinen kanssa ja heidän oluitaan kuljetetaan maitopurkkien kyljessä katkeamattomassa kylmäketjussa.

Vuosi 2017 on ollut suomalaisen NEIPA:n vuosi. Virallinen syntymäpäivä taisi olla toukokuun 3. kun Cool Head Brew julkaisi ensimmäisen kaupallisen edustajan Summer in Vermontin. Tämän bloggauksen pääkuvana on heidän loppuvuodesta pantu New England Session IPA. Muita maistamiani mehuisia ipoja tuli tänä vuonna mm. Maistilalta ja Donutilta.

Hazy shade of winter

Jos pitää rohkea arvio tehdä tyylin jatkuvuudesta, niin tuleehan se jatkumaan. Pitkään. 90-luvulla pelmahtanut West Coast IPA loi craft beerin, tämä tyylin vaikutuksena voisi olla vaikka craft beer 2.0?