Kansainvälinen pienpanimoiden ajolähtö Tallin Craft Beer Weekendissä

Olutkansa valtasi perjantaina Tallinnan Kulttuurikatel-tapahtumakeskuksen kun 50 panimoa ympäri maailmaa tarjoili parastaan Tallinn Craft Beer Weekedissä.

Pari vuotta pandemian takia väliin jäänyt laatuoluiden ajolähtö keräsi yleisöä myös kauempaakin aina Australiaa myöten.  Suomen kieli tuli myös tutuksi sillä sangen suuri osa vierailijoita väänsi härmän kieltä sen eri vivahtein.

Tapahtuma poikkeaa suomalaisesta ”roll-upit taustalla ja hanatiski” edessä edessä peruskaavalla toteutetusta oluttapahtumasta. Vierailija kiinnittää heti huomiota tapahtuman minimalistiseen kattaukseen ja somistukseen, jossa kunkin panimon kohdalla on pelkkä nimi, pöydällä pieni kylmä- ja hanalaitteisto sekä muutamia kegejä eri oluita. Nyt ollaankin skenen ytimessä olutatomeja halkomassa eli huomio kiinnitetään itse illan tähteen eli olueen.

Varsinainen ajolähtö saadaan aikaan pääsalin suurella tulosnäytöllä ja muutamilla pienillä vastaavilla, jossa yleisön arvostelemat oluet vaihtava paikkaa kuin ravihevoset radalla. Heti kun kärkisijoille nousee uusi oluet syntyy välittömästi jono kyseisten oluiden ja panimoiden kohdalle. Arvostelut perustuvat paikan päällä Untapped-applikaatiolla arvosteltuihin oluisiin, ja ne vaihtavat paikkaa sangen rivakkaan tahtiin.

Toinen merkittävä peruselementti näissä ”Etelä-Helsingin” olutkarkeloissa on se, että rahaa ei vaihdeta millään tiskillä tuotteisiin vaan lipun hinta sisältää juomaa niin paljon kuin sitä jaksaa kukin lipittää. Mutta silti yleisö ei pyöri paikalla tukka sekaisin vaan ilmassa on vahvat eurooppalaisen juomakulttuurin vivahteet. Silti moni on maistellut itsensä sen verran mukavaksi, että juttu lentää niin tuttujen kuin tuntemattomien parissa.

Tummat oluet eri versioineen olivat edustettuna paremmin kuin hyvin, mutta myös IPA:lla ajeltiin useilla myyntipisteillä ja joukosta löytyi myös perinteisempää kamaa.
Katso tapahtuman juomalista tästä.

Ja tänään onkin sitten toinen päivä. Olutpostin miehistö puolitetaan valokuvaajamme Harri Soinilan suunnatessa Tampereelle stand up -hommiin. Jos ketään kiinnostaa, niin aamulämpötila Tallinnassa klo 7.00 on 23 astetta joten toiset välihousut voinee jättää pois jalasta.

Tallinn Craft Beer Weekend palaa tauon jälkeen

Kuvat: Harri Soinila
Horinat: cyde