Kåska lanseeraa vaatemalliston

Matala-alkoholisista juomistaan tunnettu alkoholitalo lanseeraa vaatemalliston, jonka tuotteet valmistetaan joko kierrätys- tai ekotekstiileistä tilaustyönä.

Kåska haluaa haastaa perinteistä oheistuotemarkkinaa yhdessä pienten kotimaisten vaate-alan toimijoiden kanssa. Myyntiin tulevat tuotteet tehdään käsityönä yhteistyössä Saima Helsingin ja Helsingin Kalsaritehtaan kanssa.

paita

“Maailmassa on jo tarpeeksi turhaa tavaraa, emmekä halua tehdä sitä yhtään lisää”, toteaa kotimaisen juomatalo Kåskan perustaja Eetu Topo.

Yritys on ottanut vahvan kannan lähituotannon ja ekologisen vaatevalmistuksen puolesta omien oheistuotteidensa suunnittelussa: vaatteet valmistetaan aina joko ylijäämä- tai ekotekstiileistä ja mahdollisuuksien mukaan vasta sen jälkeen kun asiakas on tehnyt tilauksen.

“On liian helppoa tilata halpa t-paita, kynä tai kahvikuppi yrityksen logolla piittaamatta lainkaan tuotteen alkuperästä tai eettisestä tuotannosta. Moni muuten vastuullisesti toimiva yritys saattaa myydä tai jakaa toimintansa sivussa hyvinkin kyseenalaisissa oloissa valmistettua krääsää, josta vielä merkittävä osa jää täysin käyttämättä varaston perälle lojumaan ja päätyy sieltä lopulta roskiin. Mekin tilasimme toiminnan alussa läheiseltä paitapainolta muutamia t-paitoja joiden alkuperä jäi lopulta osin arvoitukseksi. Virheen myötä heräsi selkeämpi ymmärrys asiaa kohtaan, ja toivomme että saisimme myös muut kiinnittämään paremmin huomiota promo- ja oheistuotteidensa valmistukseen”, Topo kertoo.

kalsarit

Yhteistyö paikallisten pienyritysten kanssa ei ole Kåskalle uutta. Myös kaikki yrityksen valmistamat juomat tehdään yhdessä kotimaisten pientuottajien kanssa.

“Emme halunneet rakentaa omaa tislaamoa tai tehdasta, koska meistä se olisi resurssien tuhlaamista. Suomessa on paljon todella taitavia pientuottajia joilla on enemmän kapasiteettia kuin tuotantoa. Miksi siis kilpailla ja rakentaa lisää? Halusimme tuoda saman ajattelutavan myös oheistuotteiden valmistukseen”, Topo jatkaa.

Yksi kumppani löytyi heti yrityksen toimiston kulman takaa. Helsingin Iso Roobertinkadulla vaatteita valmistava Saima Helsinki lähti heti mukaan toimintaan.

“Tämä on ollut hauska yhteistyöprojekti! On saanut vapaasti luoda ja oma kädenjälki näkyy. Näiden vaatteiden tyyli poikkeaa ‘tyypillisestä’ merch-tuotteesta ja se on todella virkistävää. Maantieteellinen läheisyys on myös helpottanut työstämistä, kun ei tarvitse postittaa mitään, ja mielipiteitä sekä muutosehdotuksia on voinut vaihdella näppärästi nopeallakin tahdilla.“” sanoo Saiman liiketoimintavastaava Venla Vitikka.

Myös töölöläisen, rentoja oleskeluvaatteita valmistavan Helsingin Kalsaritehtaan kanssa yhteinen sävel löytyi nopeasti.

“Kåskan ja Helsingin Kalsaritehtaan arvomaailmat kohtaavat, joten yhteistyö tuntui erittäin luontevalta. Tunsimme entuudestaan Kåskan perustajia, jonka vuoksi oli hienoa päästä tekemään yhteistyötä myös muotialan ulkopuolella”, kertovat Helsingin Kalsaritehtaan suunnittelijat Ellen Rajala ja Sini Saavala.

Lähde ja kuvat: Kåska