Olutpostin kategoriaesittelyssä Nikulaisen olutarviot

Jyväskyläläinen Hannu Nikulainen on yli 20 000 olutta urallaan maistellut pitkän linjan olutharrastaja ja -arvioitsija. Hänen lehdestä ja verkosta tutulla ”Nikulaisen olutarviot” -palstallaan keskitytään kotimaisten pienpanimouutuuksien arviointiin.

Alla olevat arviot on julkaistu Olutposti-lehden numerossa 4/2018. Jotkut oluet saattavat olla poistuneet tuotannosta.

ALE
KOTKA STEAM S/S #1
KOTKA STEAM BREWERY, KOTKA
6,2 % HANAOLUT
1960-luvulla lopettaneen Kotkan Höyrypanimon perinteitä jatkavan uuden panimon aloitusoluihin kuuluu myös tämä tummahkon punaruskea ja melko täyteläinen merihenkisesti nimetty IPA. Makeahko karamellimainen ja toffeemainen mallasrunko pyöristää runsasta trooppisen hedelmäistä ja mäntymäisen pihkaista humalointia. Myös puolukkamaista marjaisuutta on mukana, ja jälkimaku on pitkä sekä melko pihkaisen katkera. Luonteikas mutta nyansseiltaan vielä hieman viimeistelemätön IPA.
3—½/5

PALOASEMAN RATTO
PALOASEMAN PANIMO, LOHJA
5,3 % 0,5 L PULLO
Syvän kullankeltainen ja keskitäyteläinen Ratto kuuluu omistajaa vaihtaneen Paloaseman Panimon uusiin oluihin. Makeahkon pähkinämäinen, keksimäinen ja hunajamainen olut on käytettyjen amerikkalaisten humalien ansiosta myös jonkin verran trooppisen hedelmäinen ja pihkamainen. Karamellimaisuutta, viljamaisuutta ja marjaisuuttakin löytyy, ja lopputuloksena on pyöreähkö brittihenkinen golden ale vahvoilla käymisaromeilla. Oluen kuivahumaloitu versio on perusversiota jonkin verran ryhdikkäämpi ja katkerampi.
3/5

YLIKYLÄ PELLERVO
YLIKYLÄ OLUT, KEMPELE
5,2 % HANAOLUT
Pellervo on meripihkanvärinen ja keskitäyteläinen ”Belgian pale ale”. Belgialainen hiiva tuottaa olueen lajityypillisiä mausteisia sekä omenamaisia ja sitrusmaisia sävyjä, jotka yhdistyvät karamellimaiseen ja hunajamaiseen maltaisuuteen sekä viljamaisuuteen. Oluen humalointi on keskitasoa, ja jälkimaku kohtuullisen pitkä. Suhteellisen tyylinmukaista työtä pitkälti brittiläisiin ja saksalaisiin oluttyyleihin keskittyneeltä panimolta.
2—½/5

LAITILAN NEIPA
LAITILAN WIRVOITUSJUOMATEHDAS, LAITILA
7,5 % HANAOLUT / 0,33 L PULLO
Moderni New England –IPA-tyyli on viime aikoina levinnyt panimomaailmassa myös vähän isompien panimojen tietoisuuteen. Laitilan syvän kullankeltainen ja keskitäyteläinen NEIPA on tyylinmukaisesti varsin samea ja viljamainen (vehnän ja kauran käyttö) sekä runsaan mangomaisen ja ananasmaisen hedelmäinen. Hienoista alkoholimaisuuttakin löytyy, ja pihkainen sekä yrttimäinen katkeruus voimistuu runsaassa jälkimaussa viljamaisuuden rinnalla. Aivan kelvollinen uuden tyylin edustaja.
3/5

STADIN FRENCH SAISON
STADIN PANIMO, HELSINKI
6,0 % HANAOLUT
Kullankeltainen ja keskitäyteläinen French Saison on maustettu korianterilla ja pomeranssilla, ja mausteet nousevatkin hyvin esille erityisesti jälkimaussa. Tämän ohella oluen maku ja tuoksu tarjoavat viljamaisuutta, makeahkoa hunajamaisuutta sekä sitrusmaista ja omenamaista hedelmäisyyttä. Myös kukkaisen ruohomainen humalointi tuntuu lähinnä jälkimaussa. Melko runsasmakuinen ja hieman keskitasoa mausteisempi saison.
3/5

FAT LIZARD HAZE ODDITY
FAT LIZARD BREWING CO., ESPOO
5,0 % 0,44 L TÖLKKI
David Bowien kappaleen hengessä nimetty meripihkanvärinen ja rungoltaan kevyehkö sessio-IPA on selkeän trooppisen hedelmäinen (mango, ananas, greippi) ja varsinkin jälkimaultaan viljamainen. Myös pihkamaisuutta, puolukkamaista marjaisuutta ja lievää karamellimaisuutta löytyy sekä tuoksusta että mausta. Suutuntuman makeus kuivuu jonkin verran pitkähkössä jälkimaussa. Mukavan juotavuuden omaava, tyylissään pyöreähkö NEIPA.
3—½/5

TUJU NUPIT KAAKKOON
PANIMOYHTIÖ TUJU, LAPPEENRANTA
6,5 % HANAOLUT
Nupit Kaakkoon on meripihkanvärinen ja keskitäyteläinen IPA, jossa lievä karamellimainen makeus yhdistyy mangomaiseen ja ananasmaiseen hedelmäisyyteen sekä pihkamaiseen ja ruohomaiseen katkeruuteen. Kuivemmassa jälkimaussa pihkamaisuus ja hedelmäisyys saavat rinnalleen voimistuvia viljamaisia sävyjä. NEIPAmaisesta sameudesta ja viljamaisuudesta huolimatta olut kokonaisuutena kallistuu enemmän perinteisemmän USA:n länsirannikon IPA-tyylin suuntaan.
4—½/5

SONNISAARI RHUBARBARA
SONNISAARI, OULU
5,1 % HANAOLUT
Kullankeltainen ja kevyehkö Rhubarbara on maustettu nimenmukaisen raparperin ohella punaherukalla. Raparperi ja punaherukka ovatkin hallitsevassa roolissa sekä tuoksussa että maussa. Näiden ohella olut tarjoaa sour aleille ominaista kirpeää happamuutta ja viljamaisuutta sekä greippimäistä hedelmäisyyttä. Alkumaun hienoinen makeus kääntyy pyöristyvässä jälkimaussa kuivemmaksi viljamaisuudeksi. Omaperäinen mutta myös yllättävän toimiva makukombinaatio.
4/5

HIISI MITÄ HUMALAN JÄLKEEN?
PANIMO HIISI, JYVÄSKYLÄ
6,7 % HANAOLUT
Tässä punertavassa ja rungoltaan kevyehkössä sour alessa on humalointi korvattu kuusenkerkällä ja variksenmarjalla. Lopputuloksena on selkeän marjainen ja hieman pihkainenkin olut, joka on varsinkin suutuntumaltaan myös tuntuvan hapan. Lievä hunajamainen makeus kuitenkin hieman pyöristää marjaista happamuutta. Jälkimaussa korostuvat viljamaiset sävyt täydentävät mielenkiintoisen epäortodoksisen makuyhdistelmän.
4/5

HOPPING BREWSTERS X-2
HOPPING BREWSTERS, AKAA
9,3 % HANAOLUT
Hopping Brewstersin X-olutsarjan toinen jäsen on keskipunaruskea ja melko täyteläinen ”double rye IPA”. Ruismainen viljamaisuus tuntuukin kiitettävän voimakkaana sekä oluen tuoksussa että maussa. DIPA-tyylille ominaiset makeahko karamellimaisuus sekä runsas hedelmäinen ja pihkamainen humalaisuus ovat myös vahvasti läsnä. Panimon oluille tyypillistä marjaisuuttakin löytyy, sen sijaan korkea alkoholiprosentti peittyy melko hyvin. Asiallinen ruis-DIPA.
3/5

MAKU JOTAIN TUPLA-IPAA
MAKU BREWING, TUUSULA
8,8 % HANAOLUT
Tämä keskipunaruskea ja melko täyteläinen double IPA kuuluu Maku Brewingin hauskasti nimettyyn ”Jotain”-olutsarjaan. Makeahkon karamellimainen mutta samalla vahvan trooppisen hedelmäinen olut onkin tyylipuhdas lajinsa edustaja. Pihkaiset, marjaiset ja mentholimaiset sävyt lisäävät maun ja tuoksun monipuolisuutta. Hienoinen lämmittävä alkoholimaisuus viimeistelee varsin runsaan kokonaisuuden.
3—½/5