Kirja-arvostelu: Jouni Koskinen – OLUIDEN MAAILMA

Ennakkoarvio

Perinteisiä, oluiden historiaa pullokuvineen esitteleviä olutkirjoja on maailma täynnä, eikä niissä sinänsä mitään vikaa ole. Silti, on aina virkistävää löytää oluesta kertova teos, jossa on myös rakenteellisesti ja visuaalisesti jotain uutta ja erilaista.

Olutpostin pitkäaikaisen kolumnistin ja kirjoittajan, Tuopillinen -olutblogin pitäjän Jouni Koskisen olutkirja Oluiden maailma (Readme.fi 2022) on uudella tapaa olutta lähestyvä, taitoltaan ihastuttavan erilainen kuin ruskeasävyiset pubimiljöötä esittelevät perinteiset olutkirjat.

kirjan kansi

 

Koskinen on sujuva kirjoittaja ja hallitsee usean tyylilajin. Oluiden maailma onkin sujuvasti kirjoitettu ja sitä voi joko lukea syventyen tai selailla poimien kiinnostavia tiedonjyviä. Koskisen kolumneissaan hieman ironinen ajatusmaailmakin pääsee välillä irti kirjan sivuilla, joka tekee lukemisesta myös hauskaa. Oluiden maailma -kirjan sivuilla seikkailee kolme erilaista hahmoa, olutnörtti, panimomestari ja kirjailija itse, jotka valaisevat lukijaa aiheista yksityiskohtatasolla. Ratkaisu on oiva, koska pienet yksityiskohdat saavat hieman erilaista merkitystä, kun sen ”kertoo” eri hahmo. Kirjailijan ominaisuudessa Koskinen on voinut lisätä kirjaan myös hieman mielipiteenomaisia seikkoja, joista välillä olutmaailmassa käydään kiivaitakin keskusteluja.

Kirjassa on paljon asiaa, ja hyvä niin. Välillä mennään todella syvälle ja tekniselle tasolle, joka voi hieman hämmentää, jos ei ole mitään etukäteistietoa oluesta, mutta takaisinpäin selailemalla pääsee taas kärryille mukaan. Oluttyylit käydään läpi perusteellisesti. Hahmottamisen helpottamiseksi oluen makua kuvaamaan on ympyrä, joka avautuu varsinkin kun vertaa makuja toisiinsa. Jokaisen oluttyylin lopuksi löytyy muutama tuoteklassikko, josta varsinkin aloitteleva oluenjuoja pääsee jyvälle oluen mausta kirjaimellisesti. Jos oluttyylit eivät ole tuttuja, hauska tapa onkin ostaa muutama olutklassikko kerrallaan ja maistella katsellen Koskisen tekemää makupyörää ja peilata omaa makuhavaintoa siihen. Kirjan lopusta löytyvä olut ja ruoka -kartta on myös sellainen, mitä kannattaa testailla ja miettiä onko samaa vai eri mieltä Koskisen kanssa. Sehän maistelussa on parasta, että
makuasioista voi kiistellä 😉.

Oluiden maailman taitosta ja kuvituksesta vastaa myös Koskinen itse, ja näin hän on saanut ehjän kokonaisuuden aikaan kirjan ja kuvien liitosta. Koskisen Oluiden maailma on selkeä, hyvin kirjoitettu ja jäsennelty uudenlaisen teos oluen maailmasta, josta oppii mielellään.

Kirja ilmestyy vuoden 2022 loppupuolella

Teksti: Anikó Lehtinen

Kuva: Jouni Koskinen

Artikkeli on julkkaistu Olutposti-lehden numerossa 2/2022.