hartwall mainos
mainos

Klassikkokapakka: Panimoravintola Koulu

Teemu Lahtisen esittelyssä turkulainen klassikko.

Panimoravintola Koulu on Turun ja sitä myöten koko Suomen olutravintolaklassikko. Maan suurin panimoravintola on juottanut janoisia Turun keskustassa jo vuodesta 1998.

kyltti

Turku, 2001.
Kaksikymmentä vuotta sitten termi pienpanimo oli itselleni tyystin vieras. En ehkä ollut edes kuullut sitä koskaan, tai sitten en vain ollut rekisteröinyt sitä. Pienpanimotuotteita oli kuitenkin tullut nautittua. Ensin kotikaupunkini Lahden alkuperäisessä Teerenpelissä ja sitten Turussa, johon olin juuri muuttanut.
Panimoravintola Koulu oli tuolloin, ehkä hieman yhä, “vanhemman väen parempi paikka”. Sinne ei siis marssittu nuorena poikana ihan noin vaan känni päällä ja lenkkarit alla.
Joskus pääsi sisään, joskus ei.

Kaksikymmentä ikävuotta myöhemmin Kouluun pääsee aina. Sinne tulee myös etsiydyttyä aina kun Turussa käy.
Upea, entisen uusrenessanssityylisen koulun miljöö, keskeinen sijainti, kaupungin upein biergarten sekä tietysti oman panimon oluet ovat syitä, miksi Koulu porskuttaa yhä. Ja hyvin porskuttaakin.
Maineikkaan panimomestari Boris Orlon mukaan nimetty pils on itselleni SE juttu, mutta myös muut kouluhahmojen mukaan nimetyt oluet sekä siiderit ovat vanhanaikaisen laadukkaita. Ja kun sanon vanhanaikainen, se on kehu. ”Sumukaljat” löytyvät sitten ihan muista baareista.

Koulussa aika on pysähtynyt välituntien sweet spotiin. Siihen ruokailun jälkeiseen raukean pitkään välituntiin, jolloin asiat tuntuivat luistavan.
Koulussa aistii ajan patinan. Sitä on kaikkialla, ja sitä on nostettu tyylikkäästi myös esiin. Silti patina ei ole nukkavierua tai halpaa. Se on aidosti elettyä elämää ja pinnoille läikkynyttä olutta.
Se on kaunista.

Eikä Koulu ole pelkästään 100 000 litraa vuodessa tuottava pienpanimo tai korea biergarten. Se on myös suosittu lounaspaikka ja tapahtumatalo. Iso rakennus kätkee nimittäin sisuksiinsa monta soppea, joita satunnainen vierailija ei bongaa. Osta tiskiltä iso olut kouraan ja seikkaile talon sisällä.
Panimoravintola Koulu on minun elämäni klassikko, joten se on myös tämän vuoden 2022 ensimmäisen Olutpostin klassikkoravintola.

Panimoravintola Koulu
Eerikinkatu 18
20100 Turku

Teksti ja kuva: Teemu Lahtinen

Artikkeli on julkaistu Olutposti-lehden numerossa 1/2022.