Klassikkokapakka: Pettämätön Pommi-baari

90-luvun puolivälissä Jyväskylän ydinkeskustaan Aren aukion laitamille ilmestyi pieni kuppila, jonka ikkunat oli teipattu tummiksi niin, ettei ulkoa nähnyt sisään.

Eikä kyllä tainnut nähdä myöskään sisältä ulos. Ei senkään takia, että pikkuruinen, kaupungin halvinta keskikaljaa myyvä baari oli tuolloin täynnä tupakansavua.
Kuulostaa ehkä tunkkaisemmalta kuin millaisena Pommi-baarin todellisuus tuolloin näyttäytyi. Baari veti monenlaista väkeä, jukeboksista soitettiin musiikkia laidasta
laitaan, seinät oli koristeltu yli tuhannella tyhjällä oluttölkillä ja tunnelma oli rosoisesti kohdillaan aamusta aina yön pikkutunneille saakka. Jokainen oli baariin tervetullut, ja 18-vuoden ikäraja houkutti paikalle paljon opiskelijoitakin. Niin myös allekirjoittaneen. Olin juuri aloittanut opintoni paikallisessa opinahjossa, ja kaupunkiinhan tutustui parhaiten koluamalla sen baarit.

mies ravintolassa

Oikeasti kapakan nimi oli – ja on edelleenkin – Bar Explosive. Nimensä se sai siitä, kun hieman aiemmin Old Bricks Inn -ravintolan perustaneet Margo Saxberg
ja Pekka Tähti ihastuivat Explosive-nimiseen, maan alle vanhaan ammusvarastoon rakennettuun yökerhoon Englannissa, jossa he olivat pubikoulutuksessa. He päättivät saman tien perustaa oman Explosivensa Jyväskylään, tosin kaljakuppilana, jonne pääsisi heti aamutuimaan. Jyväskyläläisten suussa kapakan nimi kuitenkin
muuttui saman tien Pommi-baariksi siksikin, että tummissa ikkunoissa oli pallonmuotoista pommia esittävä teippaus. En ole vielä tähän päivään mennessä kuullut yhdenkään jyväskyläläisen kutsuvan paikkaa sen ristimänimellä.
Pommi on pommi.

Oikeastaan Pommi-baari oli ensin hillomunkkimyymälä – jossa anniskellaan kahvia ja keskiolutta.

”Sellaiselle me lupa haettiin, ja saatiin. Sillehän me ei voitu mitään, että olutta meni enemmän kuin kahvia ja hillomunkkia. Oli meillä kyllä munkkiakin tarjolla.
Ainakin ekana päivänä. Sinne ne vitriiniin kuivuivat,” Margo Saxberg muistelee.

Pommissa elettiin halvan keskioluen ja hämyisän tunnelman voimin toistakymmentä vuotta, kunnes sitä alettiin omistajamuutosten myötä pikku hiljaa siistiä ja
lopulta myös laajentaa. Laajennuksessa baari sai alakerran ja rutkasti lisää asiakaspaikkoja. Seiniltä riisuttiiin tyhjät oluttölkit ja tilalle tulivat siistit kiviseinät.
Varsinainen muutos konseptissa ja tuotepuolella alkoi näkyä vuoden 2011 jälkeen, kun omistajaksi tuli Petri Hirvonen. Olutvalikoimaa alettiin kasvattaa, ja pian
mukaan tulivat myös siiderit, sitten muut juomat, ja viimeisimpänä
uskottava kattaus viskejä. Joten vähän kuin vaivihkaa, samaa tahtia oman aikuistumiseni ja keski-ikäistymiseni kanssa, Pommi-baari kasvoi laatujuomien jyväskyläläiseksi mekaksi. Voisi sanoa, että jopa sofistikoituneeksi sellaiseksi, jossa saattaa nykyään viikonloppuisin nähdä jopa pikkutakkisia ja -mekkoisia aloittelemassa iltaa kuoharin tai Calvadoksen äärellä.

Oluenystävälle Pommi on melkolailla pettämätön valinta. Baarin valikoimaan mahtuu yhtä aikaa 60-70 olutta pulloina ja tölkkeinä. Vaihtuvia hanoja on nykyisin
vain kolme, sillä yksi hanoista pyhitettiin vastikään Guinnessille, mutta kierto on nopea ja tarjolla on mielenkiintoisia oluita. Vuodenkierron mittaan Pommissa
on tarjolla satoja erilaisia oluita, ja ehkä kaupungin paras hapanolutvalikoima.

”Haluamme tehdä asiat vähän toisin kuin muut. Järjestämme myös tastingeja, ja olemme pitäneet muun muassa Hiisi Ikiiurso-vuosikertatastingin”, Pommi-baarin
Mikko Oksa kertoo.

Viskistä paraikaa kirjaa kirjoittava Oksa vetää asiakkaille myös viskitastingeja. Pommissa tapaakin paikallinen viskinystävien seura. Baarissa järjestetään vuosittain siideriviikot, jolloin siiderivalikoima on normaaliakin laajempi. Ja jos asiat menevät, niin kuin Oksa toivoo, ensi vuonna Pommiin saadaan myös ulkomaisia vieraita ja maahantuojia vetämään maisteluita.

”Haluan nähdä meidät paikkana, jossa kehitetään juomakulttuuria”, hän toteaa.

Moni asia on siis muuttunut Pommissa 27 vuoden mittaan. Ovetkin avautuvat vasta iltapäiväkahdelta, eikä heti aamuyhdeksältä, niin kuin ennen muinoin. Viimeisimpänä uudistuksena baarista lähti pois kanta-asiakkaille tärkeä ja tuttu jukeboksi. Mutta kanta-asiakkaat, he ovat pysyneet, samoin keskiolut.

”Ainakin puolet liikevaihdosta tulee edelleen perusoluesta. Ei me siitä luovuta. Ja jukeboksin poistuminen, sehän rauhoitti ja kevensitunnelmaa entisestään. Meillä soi nyt rento blues, mikä luo otollisen tunnelman makuihin ja seuraan keskittymiselle”, Oksa toteaa.

Teksti: Maria Markus

Kuva: Anikó Lehtinen

Artikkeli on julkaistu Olutposti-lehden numerossa 4/2022.