Klassikkokapakka: Pub Kultainen Apina

Uudelleenjulkaisu vuosien varrelta

Tampere on Suomen olutravintolapääkaupunki? Jokunen vuosi ajassa taaksepäin ja kyseisen väitteen perässä ei olisi ollut kysymysmerkkiä.

Hervannassa, noin kahdeksan kilometrin päässä Tampereen keskustasta sijaitsee Tampereen sykkivin olutsydän. 25 000 asukkaan lähiön keskeltä löytyy melkoinen kruununjalokivi, Pub Kultainen Apina. Tuttavallisemmin Kapina.

pub kultainen apina

”Mansen Pikkulintu”. Kyseisen liikanimen olen kuullut kerran jos toisenkin, mutta jos ja kun asiaa miettii maineikkaan olut- ja viskiravintola Pikkulinnun – joka muuten eittämättä kuuluu tämän juttusarjan kohteisiin – kautta, niin olisiko asia kuitenkin toisin päin? Apina kun on perustettu
kymmenen vuotta ennen Lintua.

ISÄLTÄ POJALLE

Kolmekymmentä vuotta on pitkä aika kenen tahansa elämässä ja sitä se on myös Kalle Virtasen elämässä, joka perusti olutravintolan Hervannan keskustaan 1990. Nyt Virtanen on siirtynyt jo hieman sivummalle yrityksensä toiminnasta, mutta hänen kupeidensa hedelmä ei ole tippunut kauas puisesta
baaritiskistä, sillä poika Patrik Virtanen jatkaa Kultaisen Apinan johtoportaassa. Hänen vastuullaan on sekä hallinnollinen työ että maahantuonnin pyörittäminen. Ravintolapäällikön saappaisiin taas astui vuodenvaihteessa Miikka Mäenpää, joka tuoreena tamperelaisena päätyi Hervantaan reilu
kahdeksan vuotta sitten. Siloposkisesta keltanokasta on niiden vuosien aikana kouliutunut läpeensä tatuoitu olutammattilainen, joka on varmasti tuttu hahmo monelle Apinan puisen tiskin takaa.

Oma maahantuonti on tosiaan Kultaisen Apinan yksi selkeistä kulmakivistä. Evil Twin, Toppling Goliath, Other Half… Vaikka koronan myötä Suomeen onkin saatu oluita panimoilta, joiden perään ei vuosi sitten kukaan uskaltanut edes kuolata, niin silti Kapinan maahantuontilista on hengästyttävä. Maahantuontilupien ansiosta ravintola pystyy tilaamaan verkkokauppojen kautta pienempiäkin eriä ja näin ollen tarjoamaan asiakkailleen harvinaisia herkkuja.

Pelkkään maahantuontiosastoon hervantalaiskippola ei tietystikään tyydy. Seitsemästätoista hanasta on muutama pyhitetty pysyville tuotteille, mutta suurin osa nokista on vaihtuvia – parhaat oluet kotimaasta sekä ulkomailta. Sama kaava jatkuu myös kylmäkaapeissa, joista yksi on valjastettu baarin oman verkkokaupan tuotteille: asiakas voi ostaa tuotteet etukäteen netissä ja noutaa ne kuppilasta tai tehdä ostokset suoraan paikan päällä.

KERHOHUONE

Tilana Kultainen Apina on hyvinkin perinteinen olutravintola. Paljon tummaa puuta, pimeitä nurkkia, urheiluaiheisia somisteita… Sellaisia elementtejä, jotka ovat varmasti värittäneet Apinan historiaa koko kolmenkymmenen vuoden ajan. Viihtyisän nukkavierua.
Päätilan takaa, kapean käytävän varrelta löytyy ravintolan laajennusosa, joka tuo kaivattua lisätilaa varsinkin viikonloppuisin, kun asiakkaita on paljon. Siellä on järjestetty myös kaikenkarvaisia juhlia, live-esiintymisiä sun muita, joten se toimii hieman kuin Hervannan omana kerhohuoneena.

RUOKAHUOLTO RAITEILLA

Tiistai-iltapäivänä Kultaisen Apinan jakkaroilla istuu monenkirjavaa sakkia. On kanta-asiakkaita, muutama opiskelija sekä porukka, jolla on käynnissä bottle share (eli isojen olutpullojen yhteinen maistelu). Yhdessä pöydässä ruokaillaan, sillä olutravintola tekee tiivistä yhteistyötä naapurin ruokaravintoloiden kanssa: he tilaavat ruoan asiakkaan puolesta, asettelevat annoksen lautaselle ja tarjoilevat suoraan pöytään. Varsinkin tien toisella puolella sijaitsevan Il Poston napolilaistyylisiä pizzoja
kannattaa testata.
Ravintolapäällikkö Mäenpään mukaan iltapäivät ovat nimenomaan ”kantapeikkojen” aikaa, kun taas hieman myöhemmin ravintolan valtaavat aluetta kansoittavat opiskelijat sekä oluthörhöt, joista varmasti silmää tekevin on Olutpostinkin sivuilta tuttu olutpaavi Hannu Nikulainen, joka aloittaa usein
maistelukierroksena Hervannasta.

Hervanta on astetta helpommin lähestyttävä aloituspiste maistelukierrokselle, kun Tampereen raitiovaunut aloittavat liikennöinnin ja lähin ”Jutikka”-pysäkki sattuu olemaan Kultaisen Apinan edessä.

Olutposti suosittelee lämpimästi visiittiä Hervantaan. Pub Kultainen Apina löytyy osoitteesta Insinöörinkatu 30, Tampere.

Teksti ja kuva: Teemu Lahtinen

Artikkeli on julkaistu Olutposti-lehden numerossa 4/2020.