Klassikkokapakka: St. Urho’s Pub

Harvalla suomalaisella pubiravintolalla on takanaan ja tukenaan yhtä paljon aitoa kulttuuria, kuin Helsingin Etu-Töölön St. Urho’s Pubilla.

Vaikka eduskuntatalon ja kansallismuseon välissä sijaitsevan ravintolan oli ja on tarkoitus olla ennen kaikkea brittityylinen pub, löytyy Urkin historiasta paljon muutakin kuin anglofiilistelyä. Helsingin Yliopiston pohjalaisten osakuntien (Vasa Nation, Etelä-Pohjalainen Osakunta sekä Pohjois-Pohjalainen Osakunta) vuonna 1973 perustama St. Urho’s Pub nimettiin istuvan presidentin mukaan lisäten nimen eteen monesta brittipubista tutun St. -etuliitteen. Urkki on edelleen samassa omistuksessa ja kuuluu oleellisena osana Ostrobotnian eli Bottan historiallisen talon kirjavaan toimintaan. Itse rakennuksen historia ansaitsisi oman artikkelinsa, jossa huokuu koko Suomen poliittinen historia jo ajalta ennen itsenäistymistä.

ravintolan edusta

Presidentti Kekkonen kävi nimikkopubissaan usean kerran, vaikkei avajaisiin osallistunutkaan. Hänen kerrotaan myös antaneen siunauksensa nimen käytölle, vaikka siitä ei virallista dokumenttia löydykään. Luvan antaminen, tai nimeämisen salliminen oli jähmeässä poliittisessa Kekkosslovakian ilmapiirissä huomiota herättänyt teko. Jopa ilkikurisena vitsinä näyttäytynyt Pyhä Urho sai pitää nimensä. Uskoisin, että jos talon historia olisi erilainen ilman osakuntia ja politiikkaa, tuolle paikalle ei olisi kyseisen nimistä pubia saanut perustaa.

St. Urho’s Pubin sisustus uusittiin 90-luvulla ja valikoimasta alkoi tulla kansainvälisempi painottuen brittityylisiin oluisiin. Mukaan tulivat perushanojen oheen myös real ale -pumput, joita ravintolassa on aina mahdollisuuksien mukaan toiminnassa 2 kappaletta. Kellarin kelkkaan mahtuu 6 firkin-caskia ja real alesta onkin tullut Urkin sisäänheittotuote brittioluiden ystäville. Myös brittisiidereillä on oma pumppunsa. Sadan oluen valikoimassa riittää maisteltavaa vaativaankin makuun ja kierto pidetään vilkkaana. Ajantasaisen valikoiman löytää UnTappd -sovelluksen avulla. Urkki on nykyisellään myös mainio ruokaravintola, jonka menusta löytyy vaihtoehtoja ankanmaksasta vegaanipurilaiseen.

cask-oluen pumppausta

Vaikka Urkki ponnistaakin opiskelijoiden maailmasta jo motollaan verbum gladio fortius est (kynä on miekkaa mahtavampi), on se nykyisellään paljon muutakin kuin yliopiston osakuntien ravintola. St. Urho’s Pub on kaikille suunnattu laadukas ja viihtyisä olohuone, jonne tullaan läheltä ja kaukaa haistelemaan historian tuulia ja maistelemaan mainioita oluita.

Teksti: Mikko Hentunen

Kuvat: Harri Soinila

Artikkeli on julkaistu Olutposti-lehden numerossa 2/2022.