Korkinmurtajat: ”IPA ei kestä aikaa”

Maistossa yli 10-vuotias Suomi-klassikko.

Otsikon väittämä pitää nykyään paikkansa. Se ei ole myytti. Mutta entä jos unohdetaan hetkeksi nykyinen ”sumukaljakulttuuri”, jossa ei maltaalle tai katkerohumalalle anneta suunvuoroa. Vaikuttaako IPA-ristiretki east coastilta west coastille ajan hampaan purentavoimaan?

vanha pullo

Korkinmurtajat sai haltuunsa noin 10-vuotiaan pullon Beer Hunter’s Mufloni CCCCC IPA:a, joten ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin kaataa klassikon asemaan nostettu porilainen laseihin ja testata laatu armon vuonna 2022. Nykytermeillä west coast IPA:ksi lokeroitava CCCCC IPA on 7-prosenttinen, parhaimmillaan jopa tupla-IPA:n tuhtiutta tavoitteleva katkeropommi, jota voisi luonnehtia Beer Hunter’sin lippulaivaksi. Niin tunnettu nimi se on ympäri olut-Suomen.

Testihenkilöiksi valikoitui Tampereen olutharrastajapiireistä tuttuja henkilöitä, jotka halusivat esiintyä Korkinmurtajissa pelkillä etunimillään.

Onko CCCCC IPA tuttu tuote, ja nimenomaan tuoreena versiona?

Mika: Tuttu olut kyllä. Erinomaisen laadukas.

Visa: Tuttu on joo. Ei ehkä ihan omaa tyyliäni.

Nyt ei kyseessä ole kuitenkaan tuoretuote, vaan noin kymmenen vuotta ikäännytetty pullote. Onko se edelleen laadukas juoma?

Visa: Tämähän on barley winea! Maltainen, jopa tuhti. Ei tätä samaksi olueksi tunnista.

Mika: Barley winea on joo, mutta toki prosentit ja kymmenen vuotta tekevät tästä kevyen ohraviinin. Tuhti IPA:ksi kyllä, barley wineksi ei niinkään.

Sanotaan, että aromihumalat katoavat oluesta ensimmäisenä ajan myötä. CCCCC on kuitenkin aina ollut tunnettu nimenomaan kovista katkeroistaan. Miten isä aika on verottanut humalointia?

Mika: Ei tässä kyllä humalat maistu enää oikeastaan yhtään.

Visa: Humalat on käytetty jo muualle.

Mika: Kaikki muut elementit ovat muuttuneet makeiksi sokereiksi.

Visa: Mallasta. Sitähän tässä lasissa nyt enää on. Makeaa mallasta.

Meneekö vintageherkku alas kurkusta vai viemäristä?

Mika: Kurkusta. Helposti. Hauska kokemus.

Visa: Jos sattuu varastosta löytymään vanhaa IPA:a, niin lasiin vaan. Tätä juo ainakin mielellään.

Lopputulema: IPA ei parane ajan myötä, mutta tietyntyyppiset India pale alet voivat tarjota jänniäkin makukokemuksia.

P.s. Kiitos tamperelaiselle Gastropub Nordicille, että saimme kunnian avata tämä vintagepullo.

Teksti ja kuva: Teemu Lahtinen

Artikkeli on julkaistu Olutposti-lehden numerossa 1/2022.