Kotimainen olutkirjallisuus ennen ja nyt (osa 2)

Suomea puhuvat ovat kirjallisuuden kuluttajana ehkä kokoaan suurempi, mutta silti mitättömän pieni ryhmä. Kun siitä mennään olutkirjallisuuden kaltaiseen erikoisaiheeseen, pienuus korostuu entisestään. Siksi voi pitää pienenä ihmeenä kuinka paljon täällä on siitä huolimatta onnistuttu vuosien saatossa olutaiheisia kirjoja julkaisemaan. Menneiden vuosien pienet helmet vain tuppaavat sosiaalisen median ja uutuuksien loisteessa unohtumaan. Siksi pieni katsaus suomalaiseen olutkirjallisuuteen. Osa 2.

Voit lukea ensimmäisen osan täältä>>

UUDET TUULET
Kuluvalla vuosikymmenellä uusi olutbuumi on räjäyttänyt niin panimoiden, oluiden kuin
olutkirjojen määrän. Vuosikymmenen alulla oli silti vielä melko hiljaista olutkirjarintamalla.
Hiljaisuutta rikkoi vain Kähkönen, Linnainen, Mäkeläinen, Savikko & Teiss
-viisikon Baarimies Tallinnassa (Arktinen Banaani, 2011 ja uusittu laitos 2014) -baariopas
etelänaapuriin. Panimoinnostuksen saatua pari vuotta pontta alleen, Santtu Korpinen ja Hannu Nikulainen keräsivät kaikki kotimaiset pienpanimot kirjaan Suomalaiset Pienpanimot (Kirjakaari, 2014). Vain viisi vuotta myöhemmin kirja on jo auttamattomasti vanhentunut, sillä panimoiden määrä on enemmän kuin
kolminkertaistunut. Toisaalta lähes kaikki kirjan panimot ovat edelleen toiminnassa ja kirjasta saakin mielenkiintoisen vilkaisun monen tutun panimon nuoruusvuosiin. Paria vuotta myöhemmin panimotilannetta katsasti Olutkellari-blogisti J-P Jylhä matkaoppaallaan Juomien Suomi (Karttakeskus, 2016). Kirjassa
esitellään silloiset pienpanimot, viinitilat ja tislaamot. Viime vuonna pienpanimoita käsitteli Mikko Salmi kirjassaan Olut! Kotimaiset panimot ja oluet (Readme.fi 2018). Salmen teos llienee vuosikymmenen kerronnallisesti onnistunein panimokatsaus-tyylin kirja, jossa tosin esitellään vain valikoitu kokoelma panimoita.

Samana vuonna päätoimittajamme Anikó Lehtinen julkaisi kattavan yleisolutkirjan Yks Olut! (WSOY, 2014), joka rikkoi totuttua olutkirjojen kaavaa jakamalla oluet enemmän makujen kuin valmistustavan mukaan. Mikko
Salmi puolestaan virkisti perinteistä yleisolutkirjan mallia matkatarinoilla ja viihdyttävällä fiktiolla kirjassa Olut! (Readme.fi, 2017) Pari vuotta myöhemmin Lehtisen kirjan seuraksi ilmestyi myös pehmeäkahtinen
“tehtäväkirja” Niin monta olutta (WSOY, 2016), jossa on esitelty kattavammin erillisiä oluita. Vaikka internet on monella tapaa syrjäyttänyt tällaiset ennen hyvin suositut listauskirjat, on niillä edelleen lukijansa. Lähivuosina useampia on koostanut Valtteri Suorsa, jonka Olutopas-kirjat (2014-2018, Readme.fi) käyvät vuosittain läpi maasta löytyvää olutvalikoimaa. Suomalaiset pienpanimot -kirjan nikkaritkan eivät pitkään ehtineet
levätä laakereillaan. Korpinen yhdisti voimansa “Viinipiru” Koskelon ja viskiguru Nikkasen kanssa ja tuloksena syntyi sohvapöytäkirjan muotoinen kirjeenvaihto kolmesta jalosta juomasta: Olut, viini ja viski yhdessä (Readme.
fi, 2015). Nikulainen puolestaan löysi kumppanikseen Mika Laitisen ja Johannes Silvennoisen tehdäkseen perinnejuoma sahdille sen arvoisen teoksen Sahti – Elävä muinaisolut (Moreeni, 2015). Aiemmin sahdista oli
toki julkaistu Ulla Asplundin Sahtikirja (Suomen sahtiseura, 1990), jota on nykyään hankalahko löytää ainakaan turvautumatta nettikauppoihin. Hyvää olutta voi parantaa hyvä kirja. Pirteää päiväpubikierrosta voi
myös vastaavasti parantaa tekemällä samassa yhteydessä kierroksen kaupungin antikvariaateissa ja kirjakaupoissa. Tai jos tähän ei ole mahdollisuutta, voi aina avata oluen ja suunnata nettikirjakauppaan.

Joitain suomalaisia olutkirjoja:

YLEISET OLUT- JA PANIMOKIRJAT
Helena Vuorenjuuri: Tule meille oluelle, Otava 1969
Juha Tanttu: Olut!, Otava 1987
Jari Strömberg: Suomalainen olutkirja, Tietosanoma 1989
Unto Tikkanen: Suomalaisen olutkirja, Tammi 1999
Juha Kuokkanen: Olutta ja vähän siideriä, Restamark 2001
Mikko Salmi: Kippis!: ravintolan olutkäsikirja, Finn Lectura 2002
Mikko Salmi: Pieni olutopas, Finn Lectura 2003
Seppo Äyräväinen: Suomalaisen oma olutopas, Multikustannus 2005
Kari Ylänne: Olutta!, Heinäpään Viestintä 2008
Valtteri Suorsa: Olutopas (2014–2018), Readme.fi 2013–2017
Santtu Korpinen & Hannu Nikulainen: Suomalaiset pienpanimot, Kirjakaari 2014
Anikó Lehtinen: Yks olut!, WSOY 2014
Korpinen, Koskelo, Nikkanen: Olut, viini, viski yhdessä, Readme.fi 2015
Juha-Pekka Jylhä: Juomien Suomi, Karttakeskus 2016
Anikó Lehtinen: Niin monta olutta, WSOY 2016
Mikko Salmi: Olut!, Readme.fi 2017
Mikko Salmi: Olut! Kotimaiset panimot ja oluet, 2018

HISTORIA
Kerttu Suuronen: Ohrainen olut, Otava 1969
Seppo Bonsdorff: Suomen Panimot: Matrikkeli portteri-, olut- ja sahtipanimoista 1756–1996,
Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto 1997

Matti Turunen: Jos täytätte mun lasini, Suomalaisen panimo- ja virvoitusjuomateollisuuden vuosisata,
Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto 2002

Jussi Kulla: Olutta & Mennyttä: Visuveden Oluttehtaan ja Ikaalisten Juomatehtaan tarinat, Kulla 2015

KOTIOLUT
Pertti Jokivuori: Oluen kotivalmistus, Kirjayhtymä 1993
Jari Mustola: Kotioluet, Kauppiaitten kustannus 1994
Ari Järmälä: Kotipanimomestarin käsikirja: käytännön ohjeet oluen panoon, Järmälä 1995
Heikki Halmetoja: Oluen ja viinin kotivalmistus, Gummerus 1996
Tuula & J.-P. Salakari: Suomalainen kotiviini & -olut, WSOY 1996
Mika Laitinen & Maria Markus: Rakkaudella Pantua, Docendo 2016

TARINOITA JA MUUTA
Ulla Asplund: Sahtikirja, Suomen Sahtiseura 1990
Ulla Asplund: Sahti: Kaskuja ja tarinoita, Suomen Sahtiseura 1993
Unto Tikkanen: Viinin ja oluen lähteillä, Tammi 2004
Lari Junkkari: Olut ja elämisen taito, Kirjapaja 2012
Maulavirta & Hukkanen: Syötävän hyvä olutkeittokirja, Readme.fi 2013
Mika Rissanen & Juha Tahvanainen: Kuohuvaa historiaa; tarinoita tuopin takaa, Atena 2014
Laitinen, Silvennoinen, Nikulainen: Sahti, Moreeni 2015

Artikkeli on julkaistu Olutposti-lehden numerossa 1/2019.

Teksti: Jouni Koskinen

Kuva: Oskari Sarkima