mainos

Kotiolutpostin erikoishaastattelussa Valtakunnallisen Kotiolutkilpailun voittaja: Mikko Salo

Kotiolutposti sai käsiinsä Mikko Salon ja kyseli tunnelmat Valtakunnallisen kotiolutkilpailun tuoreelta voittajalta

Olutliiton Valtakunnallinen Kotiolutkilpailu mallia 2020 on nyt taputeltu, kisaan osallistui 89 kilpailijaa ja erilaisia oluita oli huikeat 188 kappaletta. Oluiden taso oli tänäkin vuonna todella korkea ja virheellisiä oluita ei juurikaan liikkeellä ollut, tuomarit pääsivät siis nauttimaan ympäri Suomen tulleista ja laadukkaasti valmistetuista kotioluista.

Voittajia kisassa oli useita mutta vain yksi pystyi saamaan Vuoden Kotipanija -tittelin. Tällä kertaa voitto napsahti Mikko Salolle, hän oli ainoa joka pääsi mitalisijoille useassa sarjassa. Salo palkittiin lager- ja stout –oluistaan. Palkinnoksi hän sai 60 litran Fermzilla All-rounder käymisastian sekä muita tuotepalkintoja kisan sponsoreilta.

Kotiolutposti nappasi miehen haastatteluun ja kyseli kuulumiset tuoreeltaan, alta voit lukea miekkosen mietteitä kotioluen valmistamisesta sekä kisasta itsestään.

Mikko salo, valtakunnallisen kotiolutkisan voittaja

Kuka olet ja mistä tulet?

Olen Mikko Salo, Seinäjoelta, imperial stouttien nautiskelija. Aloitin kotioluen valmistuksen lokakuussa 2017 ja tähän mennessä 66 olutta valmistettu ja 1088 litraa pullotettu.

Millaista laitteistoa käytät oluen valmistukseen?

Käytössäni on Brew Monkin 30L All-In-One järjestelmä sekä lisäksi 15L kattila imperial stouttien kasaan keittelyä varten. Valmistan lähinnä 15-25L eriä riippuen oluesta.

Kuinka olet opetellut oluen valmistusta?

Aloitin lukemalla Reittausblogin ”Pussimäskäämisen lyhyt oppimäärä” -julkaisua ja valmistelin ekat keitokset 15L kattilalla 12L käymispönttöön. Olut oli Pekko, humalalla maustettu APA, jonka maku yllätti siinä mielessä että se maistui odotettua enemmän oluelta. Sen jälkeen on tullut perehdyttyä oluen valmistukseen syvemmin, lukemalla erilaisia nettifoorumeita sekä aiheesta kirjoitettuja kirjoja. Paljon olen oppinut myös ihan kokeilemalla.

Voitit valtakunnallisen kotiolutkilpailun, miltä nyt tuntuu?

Aivan huikealta! Enpä uskaltanut odottaa tätä ”Vuoden kotipanija” -titteliä kun toimitin kisaoluitani Panimonurkalle.

Onko sinulla aiempaa kilpailu taustaa, ja jos oli niin tuliko sijoituksia?

Vuonna 2019 osallistuin ekan kerran Valtakunnalliseen Kotiolutkilpailuun ja tekemäni imperial stout päätyi 1. sijalle. Saman vuoden joulukuussa oli Himabisse-kilpailu, jossa toinen tekemäni imperial stout oli ”Intensiiviset” -kategorian paras bisse.

Voitko kertoa meille lisää voittaneista oluista, vaatiko useamman koe-erän jne?

Lager, joka sijoittui toiseksi, oli ensimmäinen erä kyseistä tyyliä. Olen tehnyt aiemmin lähinnä tsekkityylisiä lagereita ja pilsnereitä. Imperial stout oli toinen ja kypsytellympi erä Himabisse-kisassa pärjänneestä oluesta.

Kerro voittajan vinkit kotioluen valmistukseen, mitä kannattaa huomioida erityisen tarkasti jne?

Kokeilemalla ja tekemällä oppii. Omasta mielestäni tärkeintä on tarkkailla käymislämpötilaa ja että hiivaa on tarpeeksi, jotta käyminen alkaa nopeasti.

Onko antaa jakoon kotipanijoille jotain olutreseptiä jonka olet hyväksi todennut?

Tässä kuusenkerkkä IPA -resepti, mikä on vaimoni suosikkeja ja kaveritkin ovat tykänneet.
Teksti ja kuvat: Joni Sormunen
https://olutposti.fi/pian-ilmestyva-vuoden-viimeinen-olutposti-lehti-rakastaa-ruualla/