hartwall mainos
hartwall mainos

Kotiolutpostin olutarvio: Karelian Pinewood Brewery IPA

Kotiolutpostissa tutustutaan tällä kertaa kotioluen panemisen lopputuotteeseen.

Näyte tulla tupsahti Joensuulaiselta Karelian Pinewood Breweryltä. Kotipanimo koostuu kahden miehen panoyksiköstä ja Brew Monk all-in-one täysmäskäimestä. Reseptissä lähdettiin hakemaan variaatiota BrewDogin Punk IPA-oluesta.

Maiskis

Vaahto muodostuu lasiin hyvin ja jää oluen pinnalle noin sentin korkuiseksi vaahdoksi. Olut tuoksuu jo kaukaa todella hedelmäiselle. Esimakua antaa mango ja viimeistelyn hoitaa häivähdys passionhedelmää. Hiukan kun antaa oluen seisahtaa ja lämmetä, niin hiiva alkaa tuottamaan esiin omia aromejaan ananaksen muodossa.

Väritys on olkisen ja kultaisen hybridi ja ulkonäkö on hiukan samea. Tässä mennään hyvin lähellä vehnäoluen väritystä ja yleistä olemusta.

Maku on hedelmäinen ja makea. Aromihumalat ja mallaspohja menevät oikeaan suuntaan. Pelkillä Pale Ale -maltailla ja lämmön säätelyllä on saatu aikaan miellyttävä suutuntuma ja maussa on hyvinkin karamellimaisia ominaisuuksia, vaikka puhutaankin tylsästä perusmaltaasta.

Katkerohumalointia oluesta löytyy, mutta sitä voisi olla enemmänkin, sillä makeus vaatisi hiukan enemmän vastaparia katkeroista. Tässä mennään enemmän NEIPA-sektorille mehuisuudessa. Aromihumaloinnissa taasen on kyllä maukasta menoa. Huomaa, että ihan reippaasti on raaka-aineita käytetty. Railakkaasta kuivahumaloinnista huolimatta maku on pysynyt hyvänä ja taustalla aistii hyvin hentoista ruohoisuutta, joka ei kuitenkaan puske erityisemmin esille. Hedelmäistä menoa löytyy ja vielä loppuun tulevat havuiset katkerot vievät makuelämyksen Ison-Britannian uumeniin asti.

Hiilihapotus on kohtuullisella tasolla, joskin varaa sen nostamiseenkin olisi. Flätiksi olut ei kuitenkaan jää ja se omaakin riittävän virkistystason.

Pullon pohjalta löytyi melkoisesti hiivaa. Suosittelen seuraavaan panoon cold crashing -hiomista ja kirkkauteen Irish Mossia. Olut testattiin myös makuhiivojen kanssa, mutta juotavuus ei enää pysynyt niin hyvänä.

Teknisesti kohtuullisen hyvällä tasolla oleva olut. Ei kontaminaatiota, hapettumista tai muutakaan prosessivirheistä johtuvaa ongelmaa, mikä olisi vaikuttanut makuun haittaavasti.

 

Teksti ja kuvat: Joni Sormunen

Joni Sormunen