Kotipanijain polttavat kysymykset osa 1

Kotiolut herättää lukuisia kysymyksiä niin aloittelijoista kokeneisiin.

Alla on tartuttu muutamaan yleisimmin vastaan tulleisiin ongelmiin.

Onko se pilalla?

Voi olla. Ainakin aloittelijana ei välttämättä tule desinfioitua jokaista pintaa ja välinettä joka on kosketuksessa vierteeseen keittämisen jälkeen. Monet oluet pilaantumisesta huolimatta ovat kuitenkin juomakelpoisia, ainakin jonkin aikaa kunnes bakteerit ovat ottaneet ylivoiman oluesta. Maitohappobakteeri saattaa tuhota oluen hyvinkin nopeasti, minkä tunnistaa vaikkapa valkoisesta pellikelistä oluen pinnalla, mutta hyvällä munkilla voi oluesta muodostua mainio hapanolut! Oluessa eivät onneksi elä bakteerit, mitkä aiheuttaisivat ruokamyrkytyksiä joten pilaantunuttakin olutta voi juoda.

Miksi ominaispaino heittää ja haittaako se?

No se ei ole vaarallista, oluesta tulee todennäköisesti kuitenkin juomakelpoista. Ominaispainoon vaikuttavat lukemattomat asiat kuten maltaiden rouhinta, mäskäyslämpötila, hiivan ominaisuudet yms. Ominaispainomittaritkaan eivät ole varsinaisia tarkkuustyökaluja ja niiden antamaan tulokseen saattavat vaikuttaa epäpuhtaudet näytteessä sekä lämpötilakin. Ominaispainomittarit on yleensä kalibroitu toimimaan +20 asteen lämpötilassa joten näytteen lämpötilan vaihtelut myös muuttavat tulosta.

Miksi hiilihapot eivät muodostu olutpullossa?

Jälkikäymissokerit pullossa tarvitsevat lämpöä, aikaa sekä happea. Pullotuksen jälkeen lisää riittävä määrä sokeria pulloihin, korkita ja sekoita. Anna pullojen levätä 2 viikkoa huoneen lämmössä ja siirrä ne sitten kylmään, jotta hiilidioksidi imeytyy olueen eikä suihkua ulos avauksen yhteydessä. Maltti on valttia, jos aika ei auta niin koeta lisätä lämpötilaa alueella missä olutta säilytetään.

Miksi vesilukko ei pulputa!

Tämä ei välttämättä ole ongelma, eikä se kerro myöskään siitä onko olut käynyt loppuun vai ei. Käymisen tilan pystyt selvittämään parhaiten ominaispainosta ja sen muutoksista. Vesilukon olematon aktiivisuus voi johtua tiivisteistä joko käymisastian kannessa tai vesilukon juurella. Kun hiilidioksidi fuskaa jostain muualta niin tällöin ei painetta myöskään kerry vesilukkoon.

Lopuksi yleisiä ohjeita… pidä se kansi kiinni ja anna oluelle aikaa.

Kuvat & teksti: Joni Sormunen

Joni Sormunen