Kotipanimovierailu: Kulhon Panimo

Kotiolutposti kävi piipahtamassa herran kukkar.., ööh kulhossa.

Kulho sijaitsee suunnilleen 10 kilometrin päässä Joensuun keskustasta ja asukkaita kylästä löytyy noin 800. Yksi asukkaista on Juha Kapanen,joka yhdessä Esko Kuivalaisen kanssa pyörittää siellä Kulhon kotipanimoa. Juha vastaa panimon reseptiikasta ja Esko hoitaa laitteiston ohella myös visuaalisen puolen etikettien muodossa.

Leppoisasta maalaismiljööstä löytyy maanläheinen kotipanimo, siellä oikein huokuu tekemisen meininkin. Ensimmäiseksi silmiin pistää katonrajaan nostettu projektiauto ja heti sen perään pienpanimolaitteisto, joka on selkeästi kasattu itse omiin tarpeisiin soveltuvaksi. Paikalla ollessa tulee kerralla selväksi, että mitä ei saa itse tehtyä, niin sitä ei tarvita.

Oluenpanokokemusta löytyy herroilta parisen vuotta ja tietoa kartutetaan kokoajan lisää. Alussa mäskääminen toteutettiin toholla sekä alumiinisella maitotonkalla. Hyvin äkkiä huomattiin että se ei ehkä ole paras astia oluen valmistukseen. Oluen valmistamista kokeiltiin myös kylmälaukkumäskäämisellä ja oluttyylit otettiin haltuun suoraan syvästä päädystä eli lagereiden muodossa.

Panimolla suositaan kierrätystä

Laitteiden päivitys isommaksi oli ajankohtaista, sillä kahdelle miehelle 25 litran satsit alkoi käydä pieniksi. Samalla huomattiin, että kaupallisten laitteiden hintatasot olivat aloittelijoille aika tyyriitä, joten omien laitteiden valmistaminen ja modifoiminen oli järkevin ratkaisu. Laitteet on valmistettu lähes 100 % kierrätysmateriaaleista ja sydämenä toimii muurikan pata, tuttu lähes jokaiselta kesämökiltä. Käyttöön on valjastettu myös vanha lämminvesivaraaja, 6kW vastukset, sekä itse tehtyä automatiikkaa kera lämpötila-anturien. Hommahan alkaa näyttää jo melkoisen ammattimaiselta. Huuhteluvedet lämpiää tohon voimalla, tässä sitä on tekemisen meininkiä.

Pullotuksesta luovuttiin äkkiä litramäärien noustessa. 50 litraa olutta kun pullottaa 150 pulloon, niin kyllä se jossain kohtaa alkaa kummasti tympäistä. Tarvittaessa käytössä on kuitenkin ollut itse seppäilty vastapainepullotin, joka kummasti parantaa tekemistä. Panimolla on tehty pullotukset jo pitkään ilman jälkikäymissokereita eli olut on hiilihapotettu ennen pullotusta.

Tee-Se-Itse vastapainepullotin

Oluita panimolla on valmistunut jo useita. Toimittelija Sormunen pääsi maistelemaan jääkaappikylmää Summer APAa sekä brown alea, mainioita tuotoksia molemmat. Summerissa Mangnumin, Amarillon ja Citran liitto toimi oikein mainiosti, eikä Brownissakaan ollut mitään moittimista. Valmista kauppatavaraa molemmat.

Lämpötilalla on merkitystä kovastikin oluen maistuvuuteen. Tämän on myös Kulhon panimo pannut merkille ja tästä johtuen lämpötilasuositukset näkyvät etiketeissä, jotka on tehty omin pikku kätösin.

Nestehiivojen kierrätystä suositaan panimolla. Uuden samankaltaisen oluen pystyy valmistamaan kertaalleen käytetyn hiivan päälle. Kuivahiivat ovat tulleet nykyisin niin paljon eteenpäin, että niitäkään ei kannata väheksyä ja ne ovat myös verrattain edullisia. Panimolla käytetään oman kaivon vettä. Mineraalien käyttö on toistaiseksi vähäistä, mutta pH-säätöä tehdään kyllä. Panimolla huomattiin heti että pH:n muutoksilla päästiin huomattavasti parempaan tehokkuuteen.

Puhtaus on puoli olutta myös kotioluen saralla. Panimolla suositaan Star Sania sekä myöskin teollisuuteen suunniteltuja pesuaineita, joilla saadaan varmasti puhdasta tulosta aikaiseksi.

Kotiolutposti kysyi, mikä on ollut oluen valmistuksessa hankalinta?

”Se insinöörinä harmittaa, että lukuja ei saa oikein ikinä täsmäämään. Sitä miettii, että missä on tullut virheitä tehtyä” tuumailee Kapanen

”Oppiminen on kuitenkin loputon suo. Mitä enemmän sie opit, sen vähemmän sie tiijät”, kommentoi Kapanen.

Panimon oluita on muuten arvioitu sosiaalisessa mediassakin mm. JaskanKaljat olutblogissa, josta voi käydä kurkkaamassa myös muidenkin kotipanijoiden tuotoksien arviointeja.

Kuvat ja teksti: Joni Sormunen