mainos

Kotka Steam Breweryn merihenkinen uutuus kauppoihin

Kotka Steam Breweryn uusi Ruotsinsalmen meritaisteluteemainen uutuusolut on nimetty soutufregatti St. Nikolain mukana hukkuneen brittiupseeri Samuel Marshallin mukaan.

Kotka Steam Breweryn Captain Marshall 5 % on merenraikas ja kullankeltainen lager-olut, joka saa oman twistinsä ruotsalaisesta ja venäläisestä humalasta. Etikettejä pakkauksiin tulee kuusi erilaista. Etikettien kuvat ovat osia Johan Tietrich Schoultzin (1754-1807) kankaalle maalaamasta öljyväritaulusta, joka kuvaa Ruotsinsalmen toista meritaistelua. Teokset kuuluvat Ruotsin kansallismuseon kokoelmiin.

oluttölkkejä

Oluen esikuvana on ollut legendaarisen vuonna 1992 lopetetun Pyynikin panimon Amiraali-olut, jolla oli myös erilaisia etikettejä.  Kotka Steam Breweryn puuhamies Kari-Jukka Koivistoisella on ollut vuosikymmeniä haaveena tehdä meritaisteluaiheinen olut ja nyt pitkä suunnittelutyö kantaa hedelmää. Hänen ensimmäinen olutkorinsa sisälsi Amiraali-olutta ja sillä juhlittiin koulun päättymistä lämpöisenä kevätpäivänä 80-luvulla kavereiden kanssa Kotkan Isopuistossa.

Ruotsinsalmen toinen meritaistelu oli Itämeren suurimpia. Se käytiin nykyisen Kotkan edustalla Ruotsin ja Venäjän kesken 1790. Ruotsin voittoon päättynyt, lukemattomia henkiä vaatinut taistelu sai Venäjän vahvistamaan puolustustaan rajalla. Sen seurauksena nykyisen Kotkan alueelle rakennettiin Ruotsinsalmi-Kyminlinna -kaksoislinnoitus.

”Koska minulla ei ole tilaisuutta näyttää teille miten voitan, näytän teille miten on osattava kuolla.” Näin kerrotaan kapteeni Samuel Marshallin sanoneen miehistölleen taistelun melskeessä 9.7.1790. Nuori brittiupseeri oli saanut komentoonsa Venäjän saaristolaivaston soutufregatti St. Nikolain, mutta lupaava ura ja lähes 400 hengen miehistön elämä katkesivat kohtalokkaaseen päätökseen ruotsalaisten tykkitulessa. Marshall jäi historiaan, mutta hinta oli kova.

Captain Marshall on mukana Level up Ruotsinsalmi, 2020! –hankkeessa. Ruotsinsalmen meritaistelut ja -linnoitus ovat Kotkan seudulla esillä useissa eri tuotteissa ja palveluissa. Aiheen taustalla on viime kesänä Merikeskus Vellamossa avattu, pitkäaikainen Kohtalona Ruotsinsalmi -suurnäyttely.

Lähde ja kuva: Kotka Steam Brewery