Kotioluen valmistus – Kuinka päästä alkuun?

0

Kotipanijaksi ryhtyminen

Oma kotioluen valmistus alkoi jo vuosia sitten. Alku oli tietenkin puolivahinko. Mallaskosken Panimoravintolan yrittäjinä olimme saaneet kunnian pitää Mallaskosken Panimon panimokierroksia. Kierroksella käydään läpi panimon historia, sillä se on pitkä ja monivaiheinen. Historian lisäksi esittelemme tietenkin, kuinka ja millä olutta valmistetaan. Opettelin historian ja opettelin oluen valmistuksen alkeet. Itse oluista tiesin jo entuudestaan kohtuullisen paljon, mutta valmistus oli niin ja näin. Alkuun lähes jokaisella kierroksella kysyttiin jotain sellaista, johon en osannut vastata. Kävin hakemassa näihin kysymyksiin oikeita vastauksia, Mallaskosken panimomestarilta, Jyri Ojaluomalta. Nyin hänen hihaansa aina kysymyksiä ilmaantuessa, kunnes Jyrin hihat alkoivat olemaan sen verran venyneet, että asialle oli pakko tehdä jotain. Olin jo alkanut selvittämään asioita kirjallisuudesta. Huomasin nopeasti, että monet kirjat keskittyivät ainoastaan eri olut tyyleihin ja hyvin vähän itse valmistukseen. Ei auttanut muuta kuin lähteä opiskelemaan aiheesta lisää.

Aleksi Tamminen ihmettelee oluen valmistusta - Kotiolutposti

Kuva: Mikko Siikaniemi

Mustiala, tuo olutopin keskus

Suomessa oluen valmistuksen opiskelun vaihtoehdot olivat vähissä. Sitä ne ovat edelleen. Vielä tuolloin aihetta kuitenkin opiskeltiin HAMK:n Mustialan kampuksella. Kurssi oli muutaman ytimekkään viikonlopun kestävä rykäisy. Vetäjänä toimi tuolloin Lassi Puupponen, joka oli tuolloin jo parin vuosikymmenen ajan luotsannut innokkaita panijoita opin tielle. Teoria puolen opettajana toimi taas Malmgårdin panimon, panimomestari Tuomas Markkula. Saimme mahtavat eväät teoriasta, jota hartaudella opiskelimme. Yhtenä viikonloppuna sitten työnsimme kädet mäskiin ja teimme ”päättötyön” oluen muodossa. Kurssilla oli todella hauskaa, sillä opiskeluporukka oli (yllättäen) rentoa, reilua ja mukavaa. Muutama kaupallinen panimokin tuon kurssin jälkeen eräiden oppilaiden perustamana on syntynyt: Rocking Beer Brewers Poriin ja  Kanavan Panimo Vääksyyn.

Lassi Puupponen - Kotiolutposti

Alla linkkin, josta löydät Lassi Puupposen haastattelun. Tein hastattelun opiskelujen ohessa. Opiskelin myös videon editointia ja tämä oli ensimmäinen tuotantoni. Olkaa armollisia! Videon löydät täältä.

Nykyään kurssi on siirretty HAMK:in Lepaan viinitilalle, jossa viinin valmistamisen yhteydessä voi opiskella myös oluen valmistusta.

Panohommia!

Tästä alkoi kova harjoittelu. Keittoeriä tuli nopeaan tahtiin useita. Sitä myöten myös virheitä. Mutta kuten sanotaan, virheistä oppii. Kovassa luennassa oli mahtava yksinkertaiseen oluen valmistukseen tarkoitettu reittausblogin opus.Tähän blogiin tutustumista voin suositella kaikille niille, jotka haluavat päästä alkuun oluen valmistuksessa. Miksi ei myös niille, jotka ovat jo alkuun päässeet, sillä sivuilla on paljon hyviä käytännön vinkkejä.

Mies Reittausblogin takana on Harri Metsäjoki. Hän on myös vetänyt (tai vetää) Kansalaisopiston kotioluen valmistamisen kurssia Raumalla. Tämä kurssi oli käsittääkseni ensimmäinen laatuaan, jonka kansalaisopisto on järjestänyt. Itse olen samaisessa pestissä edelleenkin, mutta täällä Seinäjoen päässä. Muita samanlaisia oli ainakin Tampereella. Nykyisestä tilanteesta en ole varma. Oli miten oli, mielestäni on tärkeää päästä ihan ohjatusti patojen ääreen. Tämä madaltaa kynnystä aloittamisen suhteen.

Tietenkin YouTube tarjoaa paljon opettavaisia videoita. Nämä videot ovat enimmäkseen englanniksi, mutta jos se ei luonnistu voi ainakin katsoa mallia, kuinka kotiolutta käytännössä tehdään. Yksi ehdottoman hyvä lähde on tietenkin How to Brew verkkosivut. John Palmer on kerännyt näille sivuille paljon tietoa kotioluen valmistuksesta. Saman infopaketin saat myös painettuna versiona, jos ruuulta opiskelu ei innosta. Kyllähän näitä löytyy. Ongelma on melkeimpä siinä, että ei huku informaation paljouteen.

Hommiin vaan

Itse olen luonteeltani tuumailija. Tuumailen, mietin ja rakennan aihetta päässäni, kunnes kynnys aloittamiseen on aivan liian korkea. Mielestäni onkin tärkeää aloittaa, eikä miettiä liikaa. Kotioluen valmistus ei ole rakettitiedettä, eikä alkuun pääsemiseksi ei tarvitse tietää kaikesta kaikkea. Alkeet aiheeseen riittää vallan mainiosti. Tekeminen opettaa! Kotioluen valmistus on aihe, johon voi sukeltaa todella syvälle, joten opeteltavaa riittää pitkään.

Neuvoa voi myös kysyä. Kanavia riittää. HOMBRE Helsinki – pääkaupunkiseudun kotipanijat, Lakeuden Kotipanijat sekä Kotiolut.com ovat mainioita paikkoja kysellä. Myös Lappo.fi verkkokaupasta löytyy ohjeita, kurssi ja settejä helppoon alkuun. Tarkoitus olisi saada hyvä foorumi keskusteluille myös Kotiolutpostin- face sivuille. Sielläkin saa kysymyksiä esittää.

Kaikille harkitsijoille: Kädet mäskiin vaan! Ja kaikille konkareille: Auttakaa miestä/naista mäessä. Oluen valmistaminen ei ole salatiedettä. Valmistaminen ja sen ympärillä pyörivä pöhinä on yhteisöllistä, jos joku! Tiedän, että moni ammattilainenkin kysyy toisilta neuvoja. Harva ammattilainen panttaa tietoa toisilta, sillä mitä useampi juo oikeasti hyvää olutta, sen parempi se on kaikille sen valmistajille.


JAA KAVERILLE.

Kirjoittaja

Aleksi Tamminen

Olen isä, yrittäjä ja olutaktiivi. Ravintolamaailma on tullut jo parilta vuosikymmeneltä tutuksi. Ensimmäinen oikea duunini oli vaasalaisessa ravintolassa, jossa oli tuolloin tarjolla yli 40 erilaista olutta. Guinnes ja Kilkenny virtasi vuolaasti hanasta, useita ulkomaisia pullo-oluita korkkailtiin päivittäin. Ravintola oli hotellin yhteydessä, joten monet ulkomaalaiset vieraat olivat tottuneet kirjavampaan olutkulttuuriin, kuin meillä Suomessa oli tuolloin tarjolla. Toisin sanoen, tuolloin niin kovin erilaisia oluita meni suhteessa enemmän kuin muissa paikallisissa kuppiloissa. Kotimaista tuotetta oli tarjolla parin ison panimon toimesta. Elettiin ensimmäisen pienpanimobuumin jälkimaininkeja, mutta pienpanimot loistivat poissaolollaan tässä kyseisessä ketjuravintolassa. Tosin, ei niitä tarjoiltu tuolloin missään muuallakaan. Tämä oli kuitenkin aika, jolloin olutmaailman salaisuudet alkoivat avautua minulle. Oluttietoni perusteet valettiin tänä aikana. Yhden vuosikymmenen ajan huitelin hieman maailmalla ja hieman Suomessa. Joskus tiet vain kaartavat paikkaan, jota ei koskaan ajatellut kodiksi kutsuttavan. Jossain kohtaa tämä tie lähti kaartamaan Seinäjoelle, Vaasalaisittain hyvin hämmentävään Suomalaiseen kaupunkiin. Nyt kaupunki on jo tuttu ja sitä kodiksi myös kutsun. Avaruuden pääkaupungiksi julistautunut kaupunki, ei voi olla kuin loistava paikka elellä! Seinäjoella sijaitsee yksi Suomen suurimmista pienpanimoista, Mallaskosken Panimo. Eipä aikaakaan, kun minä ja avovaimoni löysimme itsemme Panimon yhteydessä olevan ravintolan yrittäjinä. Ravintolassamme olut ja erityisesti Panimon oma olut toimi luonnollisena päätuotteena. Aloitin olutmaailmaan tutustumisen toden teolla. Saimme aikaan oluttapahtuman nimeltä Pienpanimoiden pieni oluttapahtuma, johon tilasimme ja haimme läjän erilaisia pienpanimoiden oluita. Näitä oluita tarjoilimme pienissä 1dl:n erissä. Suomessa pienpanimoita oli tällöin alle 30, joten pääsimme helposti tutustumaan eri panimoiden tyyleihin ja tekijöihin. Homma paisui ja Mallaskosken Panimoravintolan pienen sisätilan seinät kertoivat rajan tulleen vastaan. Samalla Selmu Ry kertoi ideasta toteuttaa oluttapahtuma Rytmikorjaamolla. Löimme viisaat päämme yhteen ja sekoitimme pakkaa vielä, Mallaskosken panimomestarin, Jyri Ojaluoman voimin. Syntyi Lakeuden Panimojuhlat, joka järjestettiin tammikuussa 2019 jo neljättä kertaa. Mallaskosken Panimoravintolan pyörittämiseen kuuluu myös Panimon esittelykierrokset. Alkuun kierroksella esitettyihin kysymyksiin oli melko haastavaa, jopa mahdoton vastata, sillä tuolloinen tietotaitoni oluen valmistuksen tiimoilta ei ollut kummoisella tasolla. Kiinnostukseni kasvoi asiakkaiden erilaisten kysymysten myötä. Hetken epätietoisuudessa räpiköityäni, löysin itseni Mustialan oluenvalmistamisenkurssilta, joka oli aikoinaan Hämeen ammattikorkeakoulun opintojakso. Kurssin teoriaosuutta veti muuan Tuomas Markkula, jolta opinkin äärimmäisen paljon oluen valmistuksesta. Käytännön puuhasteluista vastasi Lassi Puupponen, jonka työskentely Suomalaisen oluen valmistuksen eteen on merkittävää. Alkuun ajatukseni oli opiskella oluen valmistusta vain teoriassa, mutta kurssin viimeisellä viikonlopulla tein mutkan Akaalla ja hain oluen valmistusvälineet. Kohta minua pyydettiin vetämään Seinäjoen Kansalaisopistolle kotioluen valmistuksen kurssi. Nyt vuosia myöhemmin kursseja, koulutuksia ja tietenkin erilaisia oluteriä on lokikirjaani merkitty jo useita. Olut on pitkään ollut vahva osa elämääni, sekä harrastuksen muodossa, että ammattina. Nyt olen valmistumassa automaatiotekniikan insinööriksi ja ravintola-ala saa jäädä. Tarkoitus on kuitenkin vahvistaa otetta kotioluen valmistuksen ympärillä, sekä käytännön teoissa, että kirjoittamalla tästä mukavasta aiheesta.

Scroll Up