Kuivajäästä ja hiilidioksidista on moneksi

Menetelmänä kuivajään käyttö mahdollistaa tehokkaan jäähdyttämisen kuljetuksen sekä
tuotantoprosessien aikana.

Kuivajää on myös tehokas palovaaraton puhdistusaine, joka puhdistaa pinnat, terät ja sähkömoottorit jopa niiden käytön aikana. Kuivajääpuhdistus ei tuota mitään lisäroskaa tai jätettä puhdistuksen
aikana tai sen jälkeen. Käytön jälkeen kuivajää katoaa kaasuna ilmaan ja jäljelle jää vain alkuperäinen lika, joka on yleensä helppo imuroida tai harjata. Kuivajääkäsittely tuhoaa myös kaikki bakteerit käsiteltäviltä pinnoilta, eikä se kuluta niitä hankaamalla.

mies varastolla

Teppo Karttunen

Kuivajää, eli dry ice, on kiinteään olomuotoon saatettua hiilidioksidia. Pysyäkseen kiinteässä
muodossa sen lämpötilan on oltava alle –79°C. Huoneenlämmössä kuivajää muuttuu suoraan
kiinteästä olomuodosta kaasuksi. Oikeanlaisissa kuljetuslaatikoissa jää säilyy kuitenkin hyvin ja käyttökelpoisena jopa muutamia päiviä. Tämän takia sitä on helppo kuljettaa ja käyttää.

Vuonna 2012 perustettu Suomen Kuivajää Oy palvelee ravintoloita ja pienpanimoita ympäri Suomen.

”Saimme kentältä palautetta, että tarvetta pakatulle elintarvikehiilidioksidille (Co2) oli, joten investoimme laadukkaisiin kaasupulloihin ja täyttöasemaan. Se oli silloiseen liikevaihtoon suhteutettuna suuri investointi, mutta se kannatti. Nyt kauppa käy ja Hiilari-nimellä tunnettu tuotesarjamme pitää sisällään jo kaikki tärkeimmät pullokoot ja niihin sopivat vara- ja lisäosat. Suomen Kuivajään vahvuuksia ovat joustavuus, toimintavarmuus, asiakaspalvelu ja asiantuntevuus omista tuotteista. Meillä ei ole puhelinvaihdetta eikä puhelinrobottia, sillä työtekijämme
ovat hyvin tavoitettavissa puhelimella ilmankin ja asiakaspalvelu pysyy henkilökohtaisena”, kertoo Suomen Kuivajää Oy:n toimitusjohtaja Teppo Karttunen.

kaasupulloja

Tällä hetkellä Suomen Kuivajää Oy työllistää viisi henkilöä. Yhtiön asiakkaita pienpanimoiden ja ravintoloiden ohella ovat elintarviketeollisuus, voimalaitokset, metalliteollisuus, puutarhamyymälät, vesiautomaatteja toimittavat yritykset ja kaikki, joille pikainen jäähdytys tai saasteeton puhdistus on tarpeen. Suomen Kuivajää Oy:n tuotanto ja hiilidioksidin pullotus tapahtuu 75 aurinkopaneelin
voimalla ympäristöystävällisesti.

Menetelmänä kuivajään käyttö mahdollistaa tehokkaan jäähdyttämisen kuljetuksen sekä
tuotantoprosessien aikana. Kuivajää on myös tehokas palovaaraton puhdistusaine, joka puhdistaa pinnat, terät ja sähkömoottorit jopa niiden käytön aikana. Kuivajääpuhdistus ei tuota mitään lisäroskaa tai jätettä puhdistuksen aikana tai sen jälkeen. Käytön jälkeen kuivajää katoaa kaasuna ilmaan ja jäljelle jää vain alkuperäinen lika, joka on yleensä helppo imuroida tai harjata. Kuivajääkäsittely tuhoaa myös kaikki bakteerit käsiteltäviltä pinnoilta, eikä se kuluta niitä hankaamalla.

”Kuivajäämme valmistetaan teollisuuden prosesseista sivutuotteena syntyneestä ja talteen otetusta
hiilidioksidikaasusta. Koska valmistuksessa käytetään uusioraaka-ainetta, on kuivajää myös ympäristökuormituksen suhteen neutraali materiaali. Se on puhdas, myrkytön ja desinfektiovaikutuksensa puolesta myös elintarviketeollisuuden raaka-aineeksi kelpaava. Kuivajääpuhdistus on tehokas ja turvallinen prosessi, sillä hiekkapuhalluksen kaltainen ”Hiilidioksidimyrsky” poistaa likaa tehokkaasti ja turvallisesti kohteen pintaa vahingoittamatta. Kuivajäämenetelmä on parhaimmillaan vaikeasti puhdistettavissa erikoiskohteissa, joiden puhdistaminen on ollut työlästä tai kokonaan mahdotonta”, kertoo Karttunen.

Tyytyväiset asiakkaat ovat toimintamme edellytys:

”Toimii kun junan vessa. Mahtavaa palvelua!” – Sam Viitaniemi, Koskipanimo

”Homma pelaa ja toimitukset toimii.” – Aki Railanmaa RPS Brewing Co

Teksti: Mikko Hentunen

Kuvat: Teppo Karttunen

Advertoriaali on julkaistu Olutposti-lehden numerossa 2/2023.