Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan kahden miljoonan euron satsaus

Laitilan Wirvoitusjuomatehdas tekee mittavan energia- ja tuotantokapasiteetti-investoinnin panimolleen Laitilaan. Kylmäntuotantojärjestelmä uusiksi.

Vuosien varrella tuotantotoiminnan kasvun myötä on Laitilaan hankittu uutta kylmäkapasiteettia aina tarpeen mukaan. Tuloksena on ollut toimiva järjestelmä, muttei energiatehokkuudeltaan ja kustannuksiltaan paras mahdollinen. Meneillään olevassa hankkeessa kaikki vanhat yksittäiset kylmäkoneet poistetaan, kierrätetään ja tilalle asennetaan energiatehokkaampi keskitetty kylmäntuottojärjestelmä. Kylmälaitteisto tulee palvelemaan tehtaan koko tuotantoa.

”Kaikki käyttämämme sähköenergia on päästötöntä. Olemme käyttäneet 20 vuotta tuulivoimaa ja vuodesta 2018 myös oman voimalamme tuottamaa aurinkovoimaa. Siitä huolimatta haluamme tehdä kaikki järkevät toimenpiteet energian kulutuksemme pienentämiseksi. Meidän näkemyksemme mukaan kohti hiilineutraaliutta ei voi pyrkiä vain kompensoimalla päästöjään. Ensin pitää siirtyä käyttämään mahdollisimman puhtaita energialähteitä ja sen jälkeen pienentää kulutus minimiin. Vasta tämän jälkeen voi alkaa ostelemaan metsää päästöjen kompensointia varten, jos tarvetta vielä löytyy,” kertoo Laitilan ympäristöfilosofiasta tehdaspäällikkö Tommi Suutari.

Paineenalaisten tuotteiden, kuten oluen, käymiskapasiteetti kasvaa vuositasolla noin kuudella miljoonalla litralla.

NostusiToinen osa energiansäästöinvestoinnista lomittuu tuotantokapasiteetin kasvattamisen kanssa. Vuonna 2018 kun alkoholilakia muutettiin ja etyylipohjaisten lonkeroiden myynti sallittiin päivittäistavarakaupoissa, jäi osa käymistankeista vajaakäytölle. Nämä tankit eivät kuitenkaan heikon paineenkestonsa ja jäähdytysvaipattomuutensa vuoksi sovellu esimerkiksi oluen valmistukseen. Vanhojen lonkerotankkien jäähdytys on tähän asti toteutettu jäähdyttämällä koko käymiskellari.

Tehdas investoi uusiin, yksittäin eristettyihin, paineenkestäviin tankkeihin, jotka on mahdollista jäähdyttää erittäin energiatehokkaasti yksi kerrallaan. Samalla kontrolloidumpi käymislämpötila tehostaa käymisaikaa ja parantaa tuotteiden laatua. Uudet tankit mahdollistavat myös entistä tehokkaamman hiivan talteenoton, joka parantaa jätevesiarvoja merkittävästi. Kaikkiaan panimolle asennetaan 16 kappaletta uusia 50 000 litran käymistankkeja ja kolme 30 000 litran raaka-ainetankkia. Paineenalaisten tuotteiden, kuten oluen, käymiskapasiteetti kasvaa vuositasolla noin kuudella miljoonalla litralla. Asennukset ovat meneillään ja valmista pitäisi olla toukokuussa.

Eriskummallinen vuosi 2020

Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan toimitusjohtaja Rami Aarikka.

Koronapandemia vaikutti monella tapaa Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan liiketoimintaan vuonna 2020. Hotelli- ja ravintola-ala, joka on edustanut perinteisesti noin 15 %:n osuutta yhtiön liikevaihdosta, kärsi rajoituksista eniten. Myös vähittäiskaupan puolella ilmeni kevään aikana huoltoturvallisuusvaateiden tuomia logistisia haasteita panimotuotteiden kohdalla. Toisaalta äkillisesti iskenyt pandemia, jonka tulevista vaikutuksista kansalaisiin ja talouteen ei kenelläkään ollut selvää kuvaa, edellytti yhtiöltä ripeitä henkilöstön terveyden turvaavia toimia ja pikaisia korjausliikkeitä kassavirran ja sujuvan tuotannon sekä toimitusvarmuuden turvaamiseksi. ”Kovien paineiden alla ja varmasti myös osaksi niiden ansiosta, suoriuduimme kuitenkin tästä eriskummallisesta vuodesta mainiosti. Erikoiskiitos siitä kuuluu asiakkaillemme sekä erityisen loistavalle henkilökunnallemme,” kiittää toimitusjohtaja Rami Aarikka. ”Eväät hyvään vuoteen luotiin myös onnistuneilla tuotelanseerauksilla, kuten NAKU Hard Seltzereillä sekä varsinkin hurjan suosion saaneilla alkoholittomilla Kukko-oluilla, ” Aarikka analysoi. Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan liikevaihto kasvoi vuonna 2020 lähes viisi prosenttia, päätyen noin 19,6 miljoonaan euroon. Liikevoittoa kertyi 2,7 miljoonaa euroa.

Vuosi 2021 on lähtenyt Laitilassa liikkeelle vielä odotettuakin paremmin ja odotukset vuoteen ovat janoisen positiiviset.

Lähde ja kuvat: Laitilan Wirvoitusjuomatehdas tiedote