Lasipullot ovat osoittautuneet ihmiskunnalle oivallisiksi säilytysastioiksi.

Lasipullot ovat osoittautuneet ihmiskunnalle oivallisiksi säilytysastioiksi.

Niiden ainoat heikkoudet ovat valonläpäisy ja se että luontoon hylättynä lasipullo maatuu noin miljoonassa vuodessa. Myöskään kadulle hajotetun pullon päälle ole mukava talloa ihmisenä saati eläimenä. Kotioluen parissa puuhaillessa lasipullot ovat todennäköisesti ensimmäinen valinta oluen säilömiseksi, kunnes kyllästytään pesemään satoja pulloja kuukaudessa ja siirrytään kegien maailmaan. Lasipullossa on kuitenkin puolensa. Olutmestariteosnäytteiden antaminen ystäville ja sukulaisille on helpompaa pullomuodossa kuin kegistä, jolloin olut joudutaan nauttimaan välittömästi paikan päällä, olipa autolla liikenteessä tahi ei.

Olutpulloa parempi säilytysastia olisi tölkki, mutta valitettavasti kotikäytön tölkittimet ovat verrattain hinnakkaita, puhumattakaan itse tölkeistä joita ei enää voi uudelleen täyttää. Astiana tölkki on verraton. Sen sisältöön ei valo pääse käsiksi eikä se fuskaa yhtään ilmaa, toisin kuin kruunukorkki. Alumiinitölkin väitetään aiheuttavan metallista makua olueen, mutta todellisuudessa tämä on joko psykologista harhaa tai makuvirhe joka on tullut jo panemisprosessissa.

Kotipanijalle kustannustehokkain ratkaisu olisi pullo patenttikorkilla, korkkien ostamisen voi siis jättää unholaan. Patenttikorkeissa joutuu pitämään huolen siitä että tiivisteet pysyvät hyvänä ja että sulkemismekanismi toimii kunnolla.

Olutpullon valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota myös väriin, sillä oluen kannalta paras ratkaisu olisi musta pullo. Toiseksi paras valinta on ruskea lasipullo, joka estää valosta 80 % päätymisen pulloon. Seuraavaksi tulee vihreä 50 % suojauksella ja lopuksi kirkas, joka ei suojaa UV-säteilyltä ollenkaan ellei pulloa ole erikseen käsitelty suojautumiseen sitä vastaan. Valo tekee hyvinkin äkkiä virhemakuja olueen. Voit testata tätä laittamalla yhden olutpullon viikoksi ikkunalaudalle aurinkoon ja toisen jääkaappiin. Huomaatko eroa oluen maussa?

Olutpulloja valmistetaan myös monia eri kokoja, joista 0,33l on varmasti yleisin helpon saatavuutensa takia. Seuraava vaihtoehto on 0,5l, joita yleensä löytää jo patenttikorkillisenakin. 0,75l ja 1l astiat ovat toki näppäriä isoja määriä pullottaessa, mutta vahvojen oluiden kanssa koot saattavat yllättää yksinäisen tissuttelijan, puhumattakaan että säilytystä ajatellen järkeviä olutkoreja näin kookkaille pulloille on vaikea löytää.

Olutpullojen puhdistuksen voi hoitaa esimerkiksi astianpesukoneessa ilman konetiskitabletteja, pinttyneen hiivan kanssa kannattaa silti turvautua pulloharjaan sekä PBW (Powdered Brewery Wash) pesuaineeseen joka irrottaa samalla myös etiketit. Pullojen desinfioinnin voi suorittaa vaikkapa kloorilla, Star San-desinfiointiaineella tai lämmittämällä pullot uunissa 120 asteeseen vähintään 15 minuutin ajaksi.

Joni Sormunen

Artikkeli on julkaistu Olitposti-lehden numerossa 1/2022.

Teksti ja kuva: Joni Sormunen