Loppasuut: Adventtikalenteri – 3. adventti: joulupukin apurit

Joulu lähestyy, mutta itse joulupukkia ei vielä näy. Tälläkin kertaa joudutaan tyytymään joulupukin apureihin.

Ruosniemen panimon Jouluapulainen (Amber Ale; 4,7 %; 2,89— â‚¬ Sellon Prismassa) on väriltään kuparinpunainen. Tuoksussa on karamellisuutta, havua ja karpaloa. Hieman vetinen maku on katkerahko, karamellinen, maltainen ja vähän mausteinen. Jälkimaku on havuinen ja katkera. Tämä olut voisi sopia hyvin kinkun ja laatikoiden kanssa. Ehkä tätä olutta voisi juoda myös lahjoja paketoidessa?

Joulupukin esikuva on 200- ja 300-lukujen vaihteessa elänyt Pyhä Nikolaos, joka kävi salaa jättämässä lahjoja köyhille lapsille. On siis luontevaa, että häntä avustaa joulunaikaan toinen pyhimys. Pyhä Olavi oli 1000-luvulla elänyt Norjan kuningas, joka vakiinnutti kristinuskon aseman Norjassa. Olavi lähti nuorena ryöstöretkelle Suomeen, mutta joutui suomalaisten väijyttämäksi ja pääsi hädin tuskin hengissä pakoon takaisin Norjaan.

Mustan virran panimon— Santa Olaf (Brown Ale; 4,7 %; 3,39— â‚¬ Sellon Prismassa) on väriltään tummanruskea, lähes musta. Tuoksussa on paahteisuutta, kahvia, kuivahedelmiä ja luumua. Maku on kahvisen paahteinen, jopa espressomainen. Tästä huolimatta olut on hieman vetinen. Jälkimakukin on paahteinen, mutta siinä on mukana myös luumua ja hieman havuisuutta. Tälle paras ruokaseura olisi joulutorttu tai juustot.

Tästä parivaljakosta sekä Jussi että Marjut valitsi Santa Olafin paremmaksi. Jouluapulainen on tasaisen varma esitys Ruosniemen panimolta, mutta Santa Olafin kahvin ja luumun aromit sopivat paremmin jouluun.