Loppasuut: Fat Lizard Fat Lab 08 Brut IPA

Mikä olut?
Fat Lab 08 (Fat Lizard)
Oluttyyppi: brut IPA

Alkoholia: 6,3 %
Katkeruus: 40 IBU
Hinta: 4,20 € Fat Lizardin panimokaupassa

Mitä etiketti lupaa?
Fat Lab -sarja esittelee prototyyppioluita suoraan testilinjastolta. Tuotetaan pienissä erissä ja saatavuus on rajoitettua. Nauti niin kauan kuin voit!

Mitä oluttyyppi lupaa?
Brut IPA on saanut nimensä samppanjan maailmasta. Brut tarkoittaa kuivaa eli juomassa on sokeria alle 12 g/l. Oluttyylin kehitti Social Kitchen and Breweryn panimomestari Kim Sturdavant, joka kokeili, voisiko sokeria pilkkovaa amylaasi-entsyymiä käyttää tavallisen IPA:n valmistuksessa. Kyseistä entsyymiä käytetään yleensä vain vahvan IPA:n valmistuksessa. Kokeilun tuloksena syntyi uusi Brut IPA -oluttyyli.

Kommentit

M: Maistuu oluelle.

J: Vuoden ensimmäiseen olutblogaukseen valikoitui paikallisen panimon kokeellinen brut IPA. Kullankeltaiseen olueeseen muodostuu kaadettaessa runsaasti valkeaa vaahtoa. Hennossa tuoksussa on sitrusta ja ananasta. Maussa on tuoksun aromien lisäksi hieman mallasta. Maku on raikas ja pirteän katkera. Jälkimaku kallistuu greipin suuntaan. Samppanjan kanssa oluella on yhteistä maun kuivuus ja pienet kuplat. Tavalliseen IPA:an verrattuna katkeruutta on vähemmän ja kokonaisuus on kevyempi. Fat Lab 08 sopiikin siten raikkaamman IPA:n ystäville. Arvosanaksi annan +.