mainos

Loppasuut: Ruisleipähaaste: lohijuustokakkua ja olutta

Tuopillisen Jouni heitti olutbloggaajille ruisleipähaasteen: paritetaan suomalaisten suosikkiperinneruoka ruisleipä oluen kanssa. Kokeellinen keittiömme päätti tehdä vispipuurokakun hapankorppupohjasta inspiroituneena hyydytetyn lohivoileipäkakun eli lohijuustokakun ja testata sitä kahden eri oluen kanssa.

Koska lohen kanssa sopii tilli, ensimmäiseksi olueksi valikoitui saman tien klassinen ”tilliolut” Brooklyn Sorachi Ace (3,99 €). Toista olutta arvoimme ruisoluiden ja raikkaan sitruksisten oluiden väliltä, mutta päädyimme lopulta Alkon uutuuteen, sitruunaruoholla, korianterilla ja appelsiininkuorella maustettuun Flying Dutchman Skinny Legged Sun Burned Freckle Faced White Boy Wheat IPA:an (3,99 €).

Vantaalaistuneen lentävän hollantilaisen, Ronald de Waalin kiertolaispanimon pitkien nimien perinnettä jatkava Flying Dutchman Skinny Legged Sun Burned Freckle Faced White Boy Wheat IPA (5,6 %) on Witbier-IPA-hybridi, Wheat IPA. Se on väriltään sitruksenkeltainen ja samea. Vaaleaa vaahtoa muodostuu kaadettaessa paljon. Tuoksu on sitruksinen, vehnäinen ja mausteinen. Korianteria on hieman. Maku on sitruksinen, mausteinen ja hedelmäinen. Jälkimaussa on sitruksen lisäksi korianteria ja banaania.

Brooklyn Sorachi Ace— on USA:lainen Farmhouse Saison (7,2 %, 34 EBU). Nimensä se on saanut japanilaisen Sorachi Ace -humalan mukaan ja samalta humalalta se saa myös tillisen arominsa. Olut on väriltään vaalean oranssi. Vaaleaa vaahtoa muodostuu kaadettaessa vähän. Tuoksussa on tilliä, limeä ja appelsiinia. Maku on enimmäkseen tillinen, taustalta löytyy myös appelsiinia, mausteita ja yrttejä.

Molemmat oluet sopivat kakun kanssa hyvin.— Flying Dutchmanin— raikas sitruksisuus tasapainotti lohen rasvaisuutta ja kakun kanssa oluen sitruksisuus vahvistui enisestään. Sorachi Acen— tilli puolestaan täydensi lohen makua. Jos jompikumpi oluista pitäisi valita kakun seuraksi, niin valitsisin makumaailmaltaan vahvemman— Sorachi Acen.— Flying Dutchman— sen sijaan menisi ilman ruokaakin kuumana kesäpäivänä.

Lohijuustokakku eli hyydytetty lohivoileipäkakku

Pohja
400 g ruisleipää (meillä 200 g ruislimppua ja 200 g saaristolaisleipää)
100 g voita
3/4 dl vettä

Täyte
400 g lohta (kylmäsavu-, lämminsavu- tai graavi-, meillä kylmäsavulohta)
400 g tuorejuustoa (meillä noin puolet ruohosipulilla maustettua, puolet maustamatonta)
200 g ranskankermaa
0,5 dl tilliä
1 iso tai 2 pientä punasipulia
2-3 kevätsipulin vartta (tai ruohosipulia)
5 liivatelehteä
0,5 dl sitruunamehua
mustapippuria

Koristeeksi
jäävuorisalaattia, herneenversoja, kurkkua, limeä, graavilohisuikaleita, basilikaa

Vuoraa irtopohjavuoka (halkaisija 24 cm) leivinpaperilla. Hienonna leipä esim. monitoimikoneella tai blenderissä. Sulata voi, sekoita leivän kanssa tasaiseksi massaksi ja painele tiiviisti vuoan pohjalle. Laita vuoka jääkaappiin siksi aikaa, kun teet täytteen.

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen, anna liota ainakin viisi minuuttia. Hienonna tilli, sipulit ja lohi (sattumia voi olla, mutta ei liian isoja – huomaa, että lohi hajoaa vielä hieman sekoittaessa). Sekoita ne ranskankerman ja tuorejuuston kanssa. Kuumenna sitruunamehu, liuota siihen liivatteet ja sekoita seos tasaisesti muun täytteen sekaan. Mausta mustapippurilla. Tarkista maku – suolaa ei todennäköisesti tarvita lisää, sillä lohessa on sitä riittävästi. Kaada vuokaan ja hyydytä jääkaapissa 3-4 tuntia tai mielellään yön yli.

Koristele valmis kakku esim. salaatilla, herneenversoilla, limellä, basilikalla ja kurkku- ja lohiruusukkeilla.