Loppasuut: Ruosniemen panimon tupsulakkitasting


Lumisateen keskellä koitti vappu. Aaton kunniaksi Marjut päätti järjestää Jussille— Ruosniemen panimon— insinöörien panemien tupsulakkioluiden puolisokkotastingin – onhan Jussi koodari ja insinööri sekä diplomin kanssa että ilman. Ison Omenan— Pien-kauppaankin— saapui sopivasti vapuksi myyntiin erä Teekkariuden 145-vuotisjuhlan kunniaksi tehtyä— Teekkaria täydentämään sarjaa. (Juu, tiedetään, koodareilla ei välttämättä ole tupsulakkia tai edes propellilakkia, mutta sallittakoon humanistille luova soveltaminen.)

Insinööri Session IPA
(4,7 %; 3,25 € Prismassa)
Sokko: Ensimmäinen olut on väriltään vaaleaa meripihkaa. Tuoksussa on sitrusta, havua ja mallasta. Maku on katkera, sitruksinen ja maltainen. Olut on hieman vetinen, joten se lienee maitokauppavahvuista. Insinööri meni kategoriaan ”ihan kiva” ja se jäikin vertailussa neljännelle sijalle.
Retrospektiivi: IPA-lasissa tuoksu oli hedelmäisempi kuin tasting-lasista ja makuun tuli havuisuutta. Maistamistani maitokauppavahvuisista Session IPA -oluista tämä menee keskitason paremmalle puolelle.

Koodari American Lager
(5,7 %; 3,92 € Alkossa)
Sokko: Toinen olut on väriltään kullankeltainen. Mieto tuoksu on maltainen, ruohoinen ja yrttinen. Maussa on mallasta, hedelmäisyyttä ja aavistus sitrusta. Jälkimaku on katkera. Parempi kuin ensimmäinen, kaikista oluista kuitenkin vasta kolmanneksi paras.
Retrospektiivi: Lager-lasissa oluen sameus tulee esiin paremmin kuin maistelulasissa. Maku on raikkaampi kuin tasting-lasista ja siihen tulee hieman trooppista hedelmää, myös jälkimaku on pehmeämpi.

Teekkari Amber Ale
(4,7 %; 4,20 € Pienissä)
Sokko: Kolmannen oluen väri on kuparinen. Tuoksussa on karamellia, toffeeta, appelsiinimarmeladia ja aavistus tummaa suklaata. Maku on karamellinen ja makean appelsiininen. Jälkimaku on hieman katkera. Tämä oli paras tastingin oluista.
Retrospektiivi: Tulppaanilasissa tuoksuun tulee paahteista mallasta ja maku muuttuu hieman leipäiseksi. Olut oli myös yllättävän maukas, vaikka se oli vain maitokauppavahvuista. Harmi, että tämä on erikoiserä, jota ei ole tulossa lisää.

Diplomi-insinööri Double IPA
(8 %;— 4,23 € Alkossa; IBU 107)
Sokko: Neljäs olut on väriltään vaaleaa meripihkaa. Tuoksussa on trooppista hedelmää, mangoa ja aavistus greippiä. Maku on trooppisen hedelmäinen, ananaksinen ja hieman greippinen. Jälkimaussa on havua ja greippiä. Tämä oli toiseksi paras olut.
Retrospektiivi: IPA-lasissa sekä tuoksuun että makuun tulee hieman hunajaisuutta. Oikein mainio— Double IPA.

***
Oluiden tunnistaminen meni melkein putkeen: Teekkari paljastui heti värinsä takia. Diplomi-insinööri taas erottui, koska se maistui vahvemmalta kuin muut.— Insinööri ja Koodari iteroitiin kuitenkin väärin päin.