mainos
mainos

Loppasuut: Sori Taproom Brewer's Dinner 29.6.2017: Brouwerij de Molen

Sori Taproom järjesti sopivasti Jussin syntymäpäivänä ensimmäisen kerran Brewer’s Dinner -tapahtuman, joten Marjutin ei tarvinnut miettiä pitkään, minne veisi Jussin syömään juhlan kunniaksi. Illan vierailevana panimona oli alankomaalainen Brouwerij de Molen, jota edusti John Brus.

Neljän ruokalajin ja siihen kuuluvien oluiden hinta oli 59 €. Paikan päällä myytiin myös oluiden upgreidausta isompiin annoksiin 6 €:n hintaan – tai sellaisen käsityksen saimme, mutta laskussa upgraden osuus olikin 10 €.

Viimeisten vieraiden saapumista ja varsinaisen illallisen alkua odotellessamme saimme keittiön tervehdyksen: nyhtöpossua ja kimchiä paahdetulla leivällä. Hyvää, tosin kimchiä olisi saanut olla enemmän (sillä kuten piparjuurta, myöskään kimchiä ei koskaan voi olla liikaa).

Savustettu flank steak -tartar, savustettu selleripyree, fenkoli-retiisisalaatti
Heksen & Trollen (Saison, 6,1 %)

Ensimmäisenä alkuruokana tarjoiltiin tartaria ”Noidat ja peikot” -saisonin kanssa. Samaa olutta on myyty aikaisemmin nimellä— De Molen White Witch Saison. Sen tuoksu oli hedelmäinen, appelsiininen, ruohoinen ja sitruksinen. Maku oli hieman katkera, hedelmäinen ja omenainen. Tartarin kanssa olut toimi yllättävän hyvin, oluen pieni katkeruus taittoi hyvin tartarin rasvaisuutta. Tämä oli Jussin mielestä paras ruoan ja oluen yhdistelmistä.

Scampi gumbo, maissisalsaa ja chipotlea
Summer of ’17 (Wheat Ale, 5,4 %)

Illan toinen alkuruoka oli chipotlesta potkua saanut scampi gumbo. Vaikka Marjut on yleisesti ottaen äyriäisvastainen, tällä kertaa gumbo yllätti ja osoittautui Marjutin mielestä illan parhaaksi ruokalajiksi. Se tasapainotteli mukavasti tulisuuden ja suolaisuuden rajoilla, mutta ei (onneksi) ylittänyt niitä.

Summer of ’17:n tuoksussa oli ananasta, sitrusta, maltaisuutta ja hieman hunajaa. Maku oli hedelmäinen, hunajainen, sitruksinen ja hieman mausteinen. Jälkimaku oli kohtuullisen katkera. Olut ei ollut kovin erikoinen ja jäi Jussin mielestä melko pahasti scampi gumbon varjoon, Marjutin mielestä se taas komppasi hyvin gumbon tulisuutta.

Iberico-porsaan plumaa, savustettua päärynää ja punakaalia
Vuur & Vlam (IPA, 6,2 %)

Pääruokana tarjoiltu iberico-porsaan pluma oli mehevää ja maukasta. Annoksen päällä olleet rapsakat lastut (porkkanaa?) olivat herkullisia ja kovin addiktoivia, sen sijaan päärynä – vaikka olikin hyvää – tuntui makeutensa takia hieman liian jälkiruokamaiselta.

”Tulen ja liekkien” tuoksu oli greippinen, havuinen, yrttinen ja trooppisen hedelmäinen. Maussa oli greippiä, sitrusta, karamellisuutta ja trooppista hedelmää. Katkeruutta oluessa oli jonkin verran. Laadukas IPA sopi Jussin mielestä hyvin rasvaisen porsaan kanssa. Marjut taas ei arvostanut tätäkään IPA:a, joka oli noin viiden y:n ”gyyyyyh”.

Suklaafondant ja vadelmasorbetti
Bommen & Granaten (English Barley Wine, 11,9 %)

Harvemmin moitimme jälkiruokia, mutta nyt se ei mennyt ihan putkeen. Listalla jälkiruoan kohdalla luki fondant, mutta tarjoillessa se esiteltiin suklaakakkuna – ehkä taktisestikin, sillä se oli paistunut hieman liian kypsäksi ollakseen fondant: sisus ei ollut herkullisen valuvaa ja pinta oli hieman liian kuivaa. Annoksen vadelmasorbetti oli kuitenkin raikasta ja herkullista ja korvasi fondant/kakun puutteita.

Jälkiruokaolutta pohtiessamme loimme toiveikkaita katseita listan stoutin suuntaan, mutta voi tuhannen tulimmaista, lasiin kaatuikin Bommen & Granaten, kapteeni Haddockin manausten mukaan nimetty Barley Wine. ”Pommien ja kranaattien” makeassa tuoksussa oli runsaasti karamellisuutta, kuivattua hedelmää, rusinaa ja taatelia. Maku myötäili tuoksun aromeja, ja siinä oli lisäksi aprikoosia ja siirappia. Alkoholi ei maistunut makeuden läpi, mutta lämmitti mukavasti Suomen kesässä. Suklaafondant ja olut olivat molemmat hyviä, mutta yhdistelmä jäi ihan kivan tasolle – toisaalta Bommen & Granaten olisi voinut toimia jälkiruokana ihan sellaisenaan.

Vaikka illallinen ei ollutkaan ihan 5/5, kokonaisuutena se oli kuitenkin mukava tapahtuma. On aina mukava kuulla oluiden ja ruokien taustoja ja tavata niiden tekijöitä. Lisäksi oluen ja ruoan yhdistäviä tapahtumia ei ole kovinkaan usein viinitapahtumiin verrattuna, joten illallinen oli tervetullutta vaihtelua – eikä 59 € neljän ruokalajin illallisesta ja oluista ollut ollenkaan paha hinta.