Loppasuut: Wasted-hävikkiolut – missä mennään?

Hävikkileivästä valmistetusta Wasted-oluesta on jatkokehitetty kaksi uutta versiota, joita Jussi kävi maistamassa ravintola Perhossa 29.11.2017. Ensimmäinen joukkorahoitettu versio tuli tutuksi jo keväällä.

Uudet versiot esiteltiin nimillä A ja B. Ensimmäisessä versiossa oli käytetty pelkkää hävikkileipää, mutta näissä uusissa versioissa oli käytetty puolet leipää ja puolet mallasta.

Versio A:han on käytetty leipänä vain hävikkiin päätyneitä Vaasan ruispaloja. Oluessa on alkoholia enemmän kuin ensimmäisessä versiossa, 4,6 %, ja sen maku on maltainen, hedelmäinen ja hieman karamellinen. Maussa on katkeruutta kohtalaisesti. Ruista mausta ei löytynyt, mutta se toi pientä sahtimaista vivahdetta. Vaikka kokonaisuus toi mieleen tsekkiläisen tai saksalaisen Pils-oluen, kyseessä on pintahiivaolut.

Versio B:hen käytetty leipä on Perhon lounaalta ylijäänyttä leipää. Oluessa on alkoholia 3,8 %, ja siinä on käytetty Cascade-humalaa. Ehkä juuri humalan vuoksi B toi mieleen APA:n. Aromeissa oli hedelmäisyyttä, greippiä ja persikkaa, ja oluen maku oli versio A:ta katkerampi. Kokonaisuus oli yllättävän tuhti ja maukas alhaiseen alkoholiprosenttiin verrattuna. Myös tämä olut on pintahiivaolut.

Tastingissä olleet saivat äänestää suosikkiaan pullonkorkeilla. Tulos oli tasainen, mutta versio B vei voiton. Se oli myös Jussin suosikki. Keväällä maistetusta versiosta ollaan tultu pitkä matka oikeaan suuntaan, sillä molemmat oluet olivat hyviä. Tosin joukkorahoitetusta versiosta oli pakko tehdä alkoholilainsäädännön vuoksi ykkösoluen vahvuista, joten vertailu on hieman epäreilua.

Wasted-olutta saa tällä hetkellä vain ravintola Loopissa, mutta ensi vuonna sitä pitäisi olla saatavilla kaupoissakin.