Maailman pohjoisin humala pääsi olueen

Tornion Panimon emoyhtiö Sangen Oy aloittaa humalan kaupallisen viljelyn Pohjois-Suomessa. Hanke on käynnistynyt vanhojen humalakantojen kartoituksella ja testiviljelyllä.

Pohjoisen valoisassa mutta lyhyessä— kesässä kasvavat hyötykasvit ovat aromeiltaan erilaisia kuin saman lajin edustajat etelämmässä.

– Humalaa esiintyy luonnonvaraisena aina Kainuuta ja Lappia myöten, joten sen kasvattaminen onnistuu Pohjois-Suomessa hyvin. Mahdollisesti viljelyyn soveltuvia karaistuneita kantoja on löytynyt esimerkiksi Kuusamosta ja— Ylitorniosta,— kertoo Sangenin kasviasiantuntija— Veli Matti Mathlin.

Luonnonvarakeskus Luke ja Sangen analysoivat parhaillaan villiintyneistä kasvustoista kerättyjä humalankäpyjä, joiden alfa-arvot eli aromipitoisuudet ovat merkittävässä roolissa oluen valmistusta— ajatellen. Aromaattisimmat lajit valikoituvat viljelyyn.

Kahden vuoden testiviljely tuottanut tulosta

Sangen on kasvattanut humalaa testiluonteisesti liminkalaisella pellolla kahtena kesänä. Tulokset ovat olleet hyviä ja viljelypinta-alaa kasvatetaan asteittain. Viljelyksistä vastaava— Janne Salmela— kertoo, että jo toisena kesänä humalaköynnökset nousivat noin kuuden metrin korkeuteen.

– Kotimaisen humalan viljely on uuden oppimista ja perinnetiedon hyödyntämistä. Humalatarhan perustamisessa luodaan pohja tuleville kausille, joita voi olla jopa 25. Tällä hetkellä taimien lisäys on— suurin kasvua rajoittava tekijä. Ensimmäinen satokausi antoi kuitenkin niin lupaavia tuloksia, että tarhaa laajennetaan lähitulevaisuudessa— 10-kertaiseksi,— Salmela— kertoo.

Sangen on hakenut Maa- ja metsätalousministeriöltä rahoitusta humalan hydroponisen viljelyn koelaitoksen perustamiseen. Menetelmä on käytössä mm. USA:ssa, jossa on saavutettu jopa kymmenkertaisia satoja luonnonmukaisin torjuntamenetelmin.

Humalaa hoviin ja juhlaolueen

Ruotsin vallan aikana osa kartanoiden ja torppien veroista maksettiin kruunulle humalan muodossa. Suomalaisen humalan riittävyys oli tärkeää Ruotsin hoville, joka arvosti sitä oman— oluensa raaka-aineena. Nyt pääsee makumatkalle vuosisatojen taakse,— Tornion Panimon— markkinointijohtaja— Jami Teirikari kuvailee.

– Tornion Panimo on valmistanut Arctic Hops -nimeä kantavan oluen, jossa on käytetty Pohjois-Suomen humalaa. Pohjoisen humalakanta on alunperin pääosin viljelyperäistä, joten uutuusoluen maku— johtaa varhaisten emoköynnösten satoon humalanviljelyn kultakaudelle. Ehkä tarvitaan vähän mielikuvitusta, kun puhutaan vuosisataisesta matkasta kuningas— Kaarle XI:n aikakaudelle,— Teirikari toteaa.

Arctic Hops -olut lanseerataan Tornion Panimon 1-vuotissyntymäpäivillä 14. lokakuuta. Rajoitettu erä myydään tynnyritavarana ravintoloiden varausjärjestyksessä.

mainos