mainos
mainos

Alkoholin matkustajatuonti aiempaa harvempien käsissä

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n tuore tiedote valottaa suomalaisten alkoholirallia kuluneen vuoden aikana.

Suomalaiset toivat Virosta toukokuun 2018 ja huhtikuun 2019 välisenä aikana yhteensä 29 miljoonaa litraa alkoholijuomia, mikä on noin miljoona litraa enemmän kuin vuotta aiemmin. Oluen osuus tuonnista oli 12,5 miljoonaa litraa ja long drink -juomien noin 6,4 miljoonaa litraa. Helmi-huhtikuussa olutta tuotiin Viroon suuntautuneilta matkoilta jopa 40 % enemmän kuin vuotta aiemmin vastaavana ajanjaksona.

Yli 100 litraa alkoholia tuoneiden osuus näyttää kasvaneen. Suurtuojat matkaavat Viroon keskimäärin viisi kertaa vuodessa ja tuovat noin 38 % kaikesta Viron kautta saapuvasta matkustajatuontialkoholista. Suurtuojista 37 % kertoi hakeneensa juomansa kuitenkin Viron ulkopuolelta. Latvian osuus matkustajatuonnista onkin tutkimuksen mukaan neljänneksen luokkaa.

– Veron korotus näkyy alkuvuoden tuontitilastoissa todella selvästi ja ikävällä tavalla. Tämän ei pitäisi olla yhdenkään suomalaisen lainsäätäjän tavoitteena. Tässä häviää eritoten valtio menetettyinä verotuloina sekä suomalainen työllisyys ja elinkeino alkutuotannosta teollisuuteen, sanoo Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Riikka Pakarinen tiedotteessa.

Tutkimuksen teki Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy haastattelemalla Viron ja Suomen väliä kulkevia suurimpien laivayhtiöiden matkustajia. Tutkimuksen tilasivat Palvelualojen ammattiliitto PAM, Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto, Päivittäistavarakauppa ry PTY, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ja Suomen alkoholijuomakauppayhdistys SAJK.

Olutposti toivoo, että kaikki allekirjoittaisivat— — Adressi olutveron ja ravintoloiden anniskeluveron saattamiseksi tolkulliselle tasolle

 

Kuva: MaRa ry:n tiedote