Mitä pitää tietää gluteenittomasta oluesta?

Nykyään moni välttelee viljoja joko allergiasta tai keliakiasta johtuen tai ruokavalion takia.

Gluteenittomien oluiden suosio onkin noussut vuosi vuodelta, ja kuluttajan käsi käy kaupassa, jos oluen kyljessä lukee gluteenittomuus. Näiden oluiden valikoima kasvaa vuosi vuodelta ja tänä vuonna jopa Suomen Paras Olut huomioi kilpailuissa erikseen gluteenittomat oluet.

grafiikkaa

 

MITÄ ON GLUTEENI?

Gluteeni on ohran, vehnän ja rukiin sisältämä valkuaisaine, jota keliakiaa sairastavan ihmisen suolisto ei kestä lainkaan. Keliaakikon on noudatettava tarkasti gluteenitonta ruokavaliota koko elämänsä ajan, ja tästä syystä moni gluteeniton tuote on saanut alkunsa keliaakikkojen tarpeista.

MITEN NIITÄ GLUTEENITTOMIA OLUITA OIKEIN VALMISTETAAN?

Monet ajattelevat, että gluteeniton olut valmistetaan jostain muusta kuin viljasta. Tiukassa ovat uskomukset vaikka siitä, että nk. meksikolaistyyliset oluet olisivat gluteenittomia, koska ne on tehty maissista. Tämä ei ole totta, vaan niissäkin saattaa
olla maissin lisäksi myös viljaa. Vaikka olut olisi tehty riisistä, maissista tai muusta ”viljattomasta” raaka-aineesta, se ei siis välttämättä ole kokonaan gluteeniton.
Gluteenittomia oluita valmistetaan ihan samalla lailla viljasta kuin ”tavallisia” oluitakin. Nykyään tekniikan kehittyessä, gluteeniton olut onkin useimmiten tehty ihan samanlaisesta maltaasta kuin muutkin oluet.

Nykyään gluteeni voidaan poistaa oluesta entsyymin avulla osana oluen valmistusta, sen alkuvaiheessa. Entsyymi hajottaa gluteenin muiksi aineiksi, jotka eivät ole keliaakikolle vaarallisia. Tätä entsyymin käyttöä voivat tehdä niin isot panimot, kuin
pienetkin, ja se ei yleensä vaikuta makuun millään lailla. Ennen gluteenittomat oluet olivat vain kevyitä vaaleita lagereita, mutta nyt oluiden tyylit ulottuvat laidasta laitaan. Olut voi toki olla myös luontaisesti gluteeniton. Silloin sen valmistukseen ei ole käytetty ollenkaan gluteenia sisältäviä viljoja, vaan tärkkelyksen lähteenä on esimerkiksi maissi, riisi, hirssi, durra, kvinoa tai tattari. Nämä oluet ovat toki erilaisen raaka-aineensa takia aika erimakuisia kuin ne oluet mihin olemme tottuneet.

MILLOIN OLUTTA VOIDAAN SANOA GLUTEENITTOMAKSI?

Olutta voi kutsua gluteenittomaksi, kun sen gluteenipitoisuus on alle 20 mg/kg. Tarkka raja tulee lainsäädännöstä: tuotetta saa markkinoida gluteenittomana, kun sen gluteenipitoisuus pysyy sallituissa rajoissa. Keliakialiitto ry voi myöntää oikeuden käyttää gluteenittoman tuotteen merkkiä.

MISTÄ SAAN TIETÄÄ, MITÄ GLUTEENITTOMIA OLUITA ON TARJOLLA?

Keliakialiiton sivuilla on suhteellisen luotettava ja päivittyvä lista suomalaisista oluista, joita keliaakikot voivat käyttää. Katso myös panimoiden omat nettisivut, niistä saa hyvin tietoa kyseisten panimoiden oluiden sopivuudesta keliaakikoille. Hyvä tietolähde on myös päivittäistavarakaupan nettikauppasivut sekä Alkon sivut, niihin on myös erikseen merkitty gluteenittomat oluet.

Teksti: Anikó Lehtinen

Grafiikka: Oskari Sarkima