Musamiehen Oluet: Cousteau Calypso Pale Ale – Laajalahden SUURPanimo

Tämän illan olutarviossa kotiolutta Espoosta. Jaakko Järvisen valmistamaa Calypso-humalalla humaloitua Pale Alea. Nimen olut on saanut Jaakon lapsuden suurimman sankarin – tuon kaikkien punalakki-hipstereiden isän – Jacques-Yves Cousteaun mukaan.

”Olut lapsuuden suurimmalle sankarille, tutkimusmatkailija Jacques-Yves Cousteaulle. Calypso-humalalla mennään kohti uusia seikkailuja. Kuinkas muuten.”

Muutamia Laajalahtelaisia olen saanut kunnian maistella (esim. aamiaistarpeista tehty Aamupala Ale ja Fuller’s 1845 klooni) ja moni on myös päässyt maistamaan Jaakon tuotoksia, sillä herra hoiti tänä kesänä Suomenlinnassa Suomenlinnan Panimon ravintolapanimoa. Tosin reseptithän on pitkälti jo panimon vakiotuotteita, mutta kokeellisempaakin taidettiin kesän aikana kokeilla. Mutta syvennytäänpä nyt tähän tämän kertaiseen olueen. Kuvitteellinen punainen pipo päähän ja sukelletaan oluen kuohuihin.

Cousteau on väriltään hieman punertavan ruskeaa ja sameaa. Vähän on ”likaisen harmahtavan” sävyä mukana, mutta sitä vastoin puhtaan valkoinen vaahto on vallan komea kuin Tyynenmeren kuohu ja kuohkea kuin puolipäivää vatkattu kermavaahto. On muuten pitkäikäinen vaahto.

Tuoksu on raikas. Aromeissa pyörii trooppista hedelmää ja makeaa kukkaisuutta.

Maku on makeahkon maltainen – ja hieman yllättäen hennosti pehmeän mokkainen. Ei paljon, mutta semmoinen nousee esille. Myös hieman toffeekeksiä mukana. Jälkimaussa esiin kipuaa pähkinäistä ja hieman havuista humalaa. Pähkinä viipyilee pitkään läsnä. Ryhdittää mukavasti, muttei puske yli.

Suutuntuma on kevyehkö ja raikas. Helppo juotava.

Kokonaisuuten Coustea Calypso Pale Ale on miellyttävä ja maukas olut. Väri ei ollut kyllä ihan paras, mutta vaahto pelesti siitä osan. Muilla puolilla kaikki kunnossa. Kylläpä tällä virkistäisi itseään mukavasti kuumana kesäpäivänä tutkimussukellusreissun jälkeen. Etiketti on muuten taas hieno. Siitä lisäpointseja.

Tuomio:
Tuoksu: 6/10
Ulkonäkö: 2/5
Maku: 8/10
Suutuntuma: 3/5
Kokonaisvaikutelma: 13/20
Yhteensä: 32/50— 

Speksit:
Panimo: Laajalahden SUURPanimo
Tyyli: Pale Ale
Maa: Suomi
Alkoholi: 4,7 %
Muuta: Kotitekoista olutta Espoon Laajalahdesta
Mistä: Sain pullon välikäden kautta suoraan panimolta