Musamiehen Oluet: IPA Cardinal – Iso-Kallan Panimo

Tällä kertaa arviossa Iso-Kallan panimon uusin tulokas IPA Cardinal, joka on panimon omien sanojen mukaan ”belgihiivan tuoman mausteisuuden ja hedelmäisyyden sekä reilumman humaloinnin liitto”. Olut on saanut nimensä valmistuksessä käytetyn Styrian Cardinal humalan mukaan. Mallaspohjassa on ohran lisäksi vehnää.
Meripihkan värinen, hitusen samea olut maltillisella valkealla vaahtokruunulla.
Tuoksussa ylikypsää banaania, päärynää, vesimelonia ja selkäesti belgihiivoille tyypillisiä mausteisia ja yrttisiä vivahteita. Hieman yllättävä, mutta kokonaisuutena miellyttävä tuoksuprofiili, vaikkei ylikypsä banaani suosikkeihini kuulukkaan.
Maussa hedelmät pysyvät enemmän taka-alalla, kun taas katkerot ja mausteet ottavat ohjakset käsiin. Jännä mausteisuuden, banaanin, sitruksen ja pihkaisten havujen kombo, josta en meinaa saada ihan kunnolla kiinni. Vähän sekametelisoppa. Toisaalta napakat kunnon pihkaiset katkerot, joihin uittautuu hedelmäisyyttä sekaan, mutta sitten hiivan mausteisuus lyö oman rytmin kehiin, joka ei tunnu käyvän yksin toisten kanssa.
Suutuntuma on kevyehkö, mutta napakka. Katkerot ottava jälkimaussa tyylililajille tyypillisesti syleilyynsä 50 EBU:n voimalla.
Kokonaisuutena raikas, mielenkiintoisella tavalla hedelmäinen ja mausteinen IPA, jossa kaikki ei omasta mielestäni loksahda kuitenkaan paikalleen. Kiinnostavia yksityiskohtia ja vivahteita, mutta yhteensoittaminen ei mene ihan yksiin – näin musa-arvio termejä käyttäen. Kalan ja äyriäisten kanssa yhteen paritettuna voisi kyllä toimia hyvin.— 

Tuomio:
Tuoksu:— 8/10
Ulkonäkö:— 3/5
Maku: 6/10
Suutuntuma: 3/5
Kokonaisvaikutelma: 10/20
Yhteensä: 30/50— 

Speksit:
Panimo: Iso-Kallan Panimo
Tyyli: Belgian IPA
Maa: Suomi
Väri: n. 15 EBC
Katkerot: n. 50 EBU
Kantavierre: n. 15 —°P
Maltaat: — Pilsner, Pale Ale, Cara ja vehnä
Humalat: — Galena, Centennia, Styrian Cardinal
Alkoholi: 6,6 %
Muuta: Belgihiiva
Mistä: Päivärannan Citymarketin Alko, Kuopio