Musamiehen Oluet: Kashei Bessmertniy – Tanker Brewery

Vuosi 2018 ja tammikuu lähenee jo puolta, joten onkin jo korkea aika kirjoittaa olut arvio. Loppu ja alkuvuosi on ollut yllättävän kiireistä aikaa, joten ei ole ehtinyt istahtaa koneen ääreen kirjoittamaan arviota, mutt nyt teki saunan päälle vähän mielenkiintoisempaa olutta mieli, niin ajattelin järjestää samalla itselleni aikaa arvion kirjoittamiseen.
Tällä kertaa arviossa marraskuun Tallinan piipahdukselta. 22 tunnin risteilyllä ei hirveästi ehtinyt Tallinnassa pyörähtämään, mutta kävimme vaimon kanssa vanhassa kaupungissa aamiaisella ja paluu matkalla pistäydyimme satamaan ilmestyneessä Nautica-kauppakeskuksessa ja siellä Rimissä ostamassa lapsille paikallisia tuliaisia. No, siellähän oli melkoisen hyvät oluthyllyt ruokakaupaksi ja nappasinkin sieltä tämän Tankerin Black Pearl Seriesiin kuuluvan Kashei Bessmertniy oluen. Kyseessä on tuhti Russian Imperial Stout 13% prosenteilla ja 100 IBUlla. Lähtökohtaisesti olut minun makuuni. Siksi se lähtikin mukaan. Eikä reilu vitosen hintakaan haitannut valintapäätöstä.

Kashei Bessmertniy on väriltään täysin sysimustaa! Jos on ollut ennen mustia oluita lasissa, niin eipä ole tämmöistä. Ei muuten näy läpi edes kirkastakaan valoa vasten. Kun lasin pinta kiiltää kauniisti, niin olut lasissa on kuin musta helmi. Pinnalle kertyy lasiin kadettaessa reilu sentin korkuinen, erittäin kuohkeaa ja melko pitkäikäinen vaahtokruunu.
Tuoksu on huuuuuumaavan tumma suklainen. Reilusti myös paahteista espressoa ja pähkinää. Alkoholikin ilmoittaa hennosti läsnäolostaan.
Maussa suklaisuus – tai ehkä ennemminkin kaakao on myös voimakkaasti läsnä. Samoin kahvi, joka jatkuu pitkälle jälkimakuu. Makeutta löytyy myös, muttei ollenkaan sokerimaisena imelyytenä.. Jälkimaussa nousee esille myös tuoksustakin löytyneitä pähkinäisiä vivahteita, jotka lyö kättä humaloiden ja paahteisten maltaiden kanssa erittäin hienosti. Alkoholi puskee esiin myös jonkin verran, kuten tässä vahvuudessa voi jo odottaakin, muttei häiritsevässä määrin. Lämmetessään sekä maut että aromit voimistuvat reilusti.
Suutuntuma on erittäin paksu ja täyteläinen, muttei kuitenkaan öljymäinen. Täyttää suun ja hyväilee limakalvoja pitkään senkin jälkeen, kun olut nielaistu kurkasta alas. Napakka 100 IBUn humalointi ryhdittää ja antaa luonnetta. Miedommalla humaloinnilla voisi olla, että tämä kääntyisi äiteläiseksi.
Kokonaisuutena Tankerin Kashei Bessmertniy on aivan huikean hieno olut. Homma on pakkausta myöten (no etiketti olisi voinut olla vaikka jotain tyylikkäämpää mattapintaista paperia) erittäin hyvin hiottu. Kuin musta helmi. Ei voi muuta kuin keskittyä fiilistelemään. Katselin tässä ohessa David Bowien viimeiset vuodet dokumenttia ja siitä ajauduin kuuntelemaan David Bowien hyvästejä eli kolme päivää ennen artistin kuolemaa ilmestynyttä Black Star levyä. Joten siitä innostuneena pistetään pitkästä aika musasuositusta tähän mukaan. David Bowien Lazarus. Tämän oluen kanssa ehtii kuunnella hyvin koko levynkin.


Tuomio:
Tuoksu: 9/10
Ulkonäkö: 5/5
Maku: 9/10
Suutuntuma: 5/5
Kokonaisvaikutelma: 18/20
Yhteensä: 46/50— 

Speksit:
Panimo: Tanker Brewery
Tyyli: Russian Imperial Stout
Maa: Viro
Katkerot:— 100 EBU
Maltaat:—  Pale, Carafa Type2, Carafa Special Type3, roasted unmalted barley
Humalat:—  Magnum, Centennial, Green Bullet
Alkoholi: 13 %
Mistä: Tallinnan sataman Nautica kauppakeskuksen Rimi