Musamiehen Oluet: Kauppojen jouluoluet 2017

Reilu kuukausi sitten eli noin kolme kuukautta ennen jouluaattoa havaitsin Kuopion Prismassa käydessäni ensimmäisten jouluoluiden saapuneen jo hyllyyn. Ensi naureskelin tälle neljännesvuoden aikaistukselle, mutta sitten aloin miettimään, että tässä olisi myös mahdollisuus.— 
Olen nimittäin noin pari vuotta halunnut tehdä tasapuolisuuden nimissä arvioita kerralla kaikista – tai edes suurimmasta osasta sesonkioluista (esim. Alkon helmikuun käsityöläisoluet, pääsiäisoluet kesän uutuudet ja jouluoluet), jotta ne olisi samassa tekstissä luettavissa ja vertailtavissa. Tässä on vain ollut pari estettä aina. Toinen on se, etten useinkaan ehdi rauhassa maistelemaan kerralla useampaa olutta kotiolosuhteissa ja toinen on se, etten toisaalta ehdi tastingejäkään kavereiden kanssa järjestämään, jolloin kokonaisen kattauksen yksin kahlaamisen aiheuttama armoton humala olisi pilaamassa arviokykyä hyvin nopeasti.
Tämä uusi ideania muotoitui siitä, että teen pidemmällä aika välillä nämä arviot, kuten olen jo Pyynikin Sessio Six-Pack ja Saimaan Juomatehtaan maisteluseteistä jo tehnyt, sillä erotuksella, että julkaisenkin jutun jo parin oluen jälkeen ja täydennän sitä sitä mukaa, kun ehdin näitä jouluoluita käydä läpi. Ilmoittelen aina uusista tulokkaista Twitterissä ja päivitän vain uusimman arvion siitä tähän blogi tekstiin ensimmäiseksi. Tavoitteenaani on luoda kattava, mutta napakka jouluolutlistaus tämän vuoden maitokauppojen jouluoluttarjonnasta, josta toivottavasti olisi apua lukijoille omia jouluoluita valikoidessa. Tarkoituksenani on siis jättää Alkon jouluoluet listauksen ulkopuolelle, mutta suattaapi olla, että arvion niitäkin jos sillä päälle satun. Kiero savolainen kun olen.
Lisäksi pyrin laittamaan mukaan kullekin oluelle sopivan jouluruokaehdotuksen sekä pipari-indikaattorin, joka kertoo, kuinka hyvin kyseinen olut sopii mielestäni piparin – tuon joulun keksimäisimmän ruumiillistuman kaveriksi. Koska myös piparin maku ja koostumus vaikuttaa sopivuuteen oluen kanssa, niin virallisena indikaattoripiparina aion käyttää Annas Original Pepparkakoreita, joita on hyvin saatavilla.

Prykmestar Talviolut – Vakka-Suomen Panimo

Prykmestar Talviolut ei oikeastaan ole edes jouluolut, mutta en löytänyt perinteistä Prykmestar Jouluolutta, niin otin sitten tämän. Saman aikakauden kausituote joka tapauksessa.

Prykmestar Talviolut— on väriltään tumman kuparimaisenpunertavaa ja täysin kirkasta. Kaadon aikana pinnalle muodostuva hieman ruskeaan taittava valkoinen vaahtokukka on melko lyhyt ikäinen, mutta jää kuitenkin peittämään pintaa ohueana kerroksena. Tuoksussa prosentteihin nähden yllättävänkin paljon mallasta ja jopa hieman savuisia aromeja. Maussa mukavasti mallasta, kiva pieni tuoreen ruohoinen humalanpuraisu sekä luonteikkaasti häivähdys savua.

Kaunis olut, joka kelpaisi myös joulupöytään ainakin päivän joululounaalle kevyempänä mallasvaihtoehtona, mutta toimisi ehdottomasti hyvin myös joulusaunan päälle.— 
Prykmestar Talviolut toimii yllättävänkin hyvin piparin kanssa. Miellyttävä makukombo, jossa piparkakkumausteet korostuvat hieman ja lyövät kättä makeahkon maltaisuuden kanssa. Erinomainen miedompi seurustelujuoma esim. Jouluillan lautapelihetkiin kera jouluherkkujen.
Tuomiot:


Speksit:
Panimo:— Vakka-Suomen Panimo
Tyyli: Tumma Lager
Maa: Suomi
Väri: 30 EBC
Katkerot: 32 EBU
Kantavierre: 10,1—°
Maltaat: — Ohra (neljää eri mallasta)
Humalat: Saazer
Alkoholi: 3,8 %
Hinta: 3,69 €/0,5 l
Mistä: Prisma, Kuopio

Olvi Jouluolut – Olvi

Hieman punertavan ruskea olut. Ei yhtä tumma kuin Prykmestar Talviolut.— Kuohuaa reilusti, mutta vaahto lyhyt ikäistä. Tuoksussa mallasleipäisyyttä, mutta hivenen tunkkaisesti. Maku on hieman mieto. Makea maltaisuutta. Eipä juuri muuta. Jos kovasti kuvittelee, niin hienoinen humalan puraisu lopussa, mutta se on vähän tympeän katkeran makuinen. Suutuntumaltaa melko vetinen.

Kyllähän tätä juo, mutta eipä hirveästi innosta. Sinällän ei pahemmin vikaa, muttei kyllä paljon makuakaan. Mielummin jotain muuta.

Kinkun kanssa parittaisin, mutta vasta rääppiäisille. Ei yllä joulupöytään asti.

Toimii piparin kanssa ihan hyvin. Pipari kyllä dominoi, mutta Olvi Jouluoluen mietomaku rauhoittaa.
Tuomiot:

Speksit:
Panimo: Olvi
Tyyli: Tumma Lager
Maa: Suomi
Alkoholi: 4,7 %
Hinta: 2,69 €/0,5 l
Mistä: Prisma, Kuopio

Lahden Erikois Jouluolut – Hartwall

Komealla vaahtokruunulla kruunattu kauniin mahonginpunainen olut, jonka tuoksussa on makeaa mallasta ja hiukan paahtunutta sokeria ja häivähdys marjaisuutta. Maussa makeahkoa ja paahtunutta mallasta. Hieman mallasleipäinen maku, joka muutaman kulauksen jälkeen muotuu saksalaisen katkerohumalan käsittelyssä yllättävänkin kuivaksi, jolloin makeus jää jälkimaussa taka-alalle. Plussaa sympaattisista retropulloista, vaikkakin tölkiversiona tämän kotiin kannoin.

Lähtisin tarjoamaan tätä graavilohisiivuilla höystetyn ja meijerivoilla sipaistun mallasleivän kaveriksi joulunajan pimeisiin iltapalahetkiin. Juhlapöytään en päästäisi, vaikka ulkoinen olemus onkin oikein hyvin kohdillaan.— 
Piparin kaveriksi tästä ei ole. Piparin mausteisuus ja makeus piilottaa Lahden Erikois Jouluoluen maut ja osittain myös tuntuman kelvollisen napakasta mallasrungosta alleen ja jäljelle jää vain kuivahkon katkeroinen jälkimaku.

Tuomiot:— Speksit:
Panimo: Hartwall
Tyyli: Tumma Lager
Maa: Suomi
Väri: 60 EBC
Katkerot: 20 EBU
Kantavierre: 11,4—°
Maltaat: — Ohra
Humalat: Hallertau Hersbrücker
Alkoholi: 4,7 %
Hinta: 2,99 €/0,5 l
Mistä: Päivärannan Citymarket, Kuopio