MushiMalt: Sori Brewing Conca d’Oro

Juuri arvostellut Foundersin Frootwoodin jälkeen tuli nautittua myös toinen tynnyrikypsytetty olut. En näitä kuitenkaan vertaillut keskenään, sillä tyylilaji on ihan eri päästä. Olut on niin ikään Foundersin tapaan tynnyrikypsytettyä sarjaa, eli panimoilla on oma ”tynnyriohjelma”, jonka hedelmiä saadaan maistella ainakin toistaiseksi vuosittain. Sori tiedotti omista aikeistaan jo reilu vuosi takaperin (klick). Eipä siitä kauaa ole kun maistelin toista tynnyrisarjalaista Sorilta, Laudaturia.

Conca d’Oro oli tietääkseni ensimmäinen tynnyrikypsytetty sorilainen. Tyyliltään imperial stout on kypsytetty tammitynnyreissä, jossa aiemmin on ollut Chianti Classico -tyylistä punaviiniä. Viinistä nyt sen enempää, kuin että on kyseessä (kuuluisa) Italian Toscanan alueen punaviini. Mikäli haluat vakuuttaa viiniystäväsikin, niin lunttaa törkeen kevyt yleistys wikipediasta. Löysin kyseistä olutta Viron puolelta Uba & Humal olutpuodista, hinta oli reilu 7€ pullolta. Oluen nimi (kultainen malja) tulee alueesta, jossa viinitila sijaitsee.

Sori Brewing Conca d’Oro, 11,5%

Tuoksu on tumman puhuva, joka tässä tarkoittaa tummaa suklaata, tummaa mokkaa ja tummaa makeahkoa jälkiruokaviiniä. Ollaan jotenkin kypsytetymmän tawny portviinin aromimaailmassa rusinoineen, taatelineen ja tummien suklaiden kera. No kyllä sen mausteiseksi punaviiniksikin saa kuvittelemalla.

Maussa rauhallinen ote kahvia ja runsaasti kuivattuja tummmia hedelmiä. Kivasti tulee tumma raakasuklaa ja upea portviinimäinen aromikkuus, jota mm. muutamista Colheita-tyylisistä viineistä olen löytänyt. Ainoa, että tässä on runsaasati mallasta. Mallasviini. Pehmeä ja täyteläinen suutuntuma. Makeutta on, mutta ei liiaksi. Samaa tuntua kuin vahvoissa 80% tummasuklaassa. Hieno olut.